Dar niciodată! Știi cum este când îți cumperi o pereche de getuțe noi, așa de frumoase că îți vine să dormi încălțat cu ele în prima seară. Ori acei adidași albi ca un nor, pe care cu siguranță îi vei murdări chiar în scara blocului, înainte să faci un pas în afara casei.

Aceste sfaturi pot fi aplicate cu succes iarna, pentru ghete și încălțăminte de toate tipurile, dar funcționează la fel de bine primăvara și toamna când știi că suntem ”binecuvântați” cu ploaie din belșug. Să crească culturile, grâul, porumbul, pateul :)

Nu este nimic nou sub soare, doar că aceste sfaturi și produse nu sunt la îndemâna tuturor și lumea nu prea le folosește. Nici una din cunoștințele mele nu știa de ele, asta pentru că majoritatea nu au o tangență prea mare cu parte tehnică. Și nu îi judec deloc pentru asta, chiar m-am bucurat să îi învăț ceva nou care să le ușureze viața.

Vorbim astăzi despre soluții de impermebilizat și tratat cam toate tipurile de materiale, inclusiv pielea întoars, cizmulițele de catifea sau chiar încălțămintea sport. În timp, am început să folosesc aceste soluții și la încălțămintea și îmbrăcămintea de stradă, nu numai la echipamentul tehnic de munte sau de ski ori de snowboard. Să începem!

Există o singură regulă, curăță și degresează în cel mai bun mod posibil încălțămintea înainte de a aplica această soluție. Fără detergent sau soluții care lasă reziduuri, altfel aplicarea va fi total ineficientă. Aplicarea rezistă în general câteva săptămâni dacă le cureți cu o perie moale, de praf, după fiecare purtare.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Ghete de iarnă din piele pentru munte / stradă

Curăță-le bine cu o peria de praf și noroi, cu o cârpă umedă de alte reziduuri, prin toate marginile și colțurile posibile. Dacă sunt murdare rău, atunci spală-le și cu detergent, clătește-le bine și lasă-le să se usuce.

Cea mai bună soluție este cea pe bază de ceară cremă. Va intra în piele, și atenție, funcționează doar pe încălțăminte închisă la culoare, negru sau maro. Dacă sunt bej automat le va schimba culoarea, permanent. Se aplică cu o cârpă uscată, de preferat cu microfibră și pune neapărat ceva pe parchet sau pe gresie, locul unde aplici ceara, dacă nu vrei să aluneci zile în șir când calci acolo.

Aplică pe toate zonele, puțină pastă și întinde bine, apoi lasă-le la uscat. Atât. Orice produs de genul acesta folosești, citește bine instrucțiunile. Cu cât le respecți mai bine cu atât va funcționa mai bine aplicarea stratului de impermeabilitate. După ce s-au uscat poți să ieși ”la joacă”. Bun mai ales pentru cei mici cărora le place să stea cu picioarele prin toate bălțile de pe stradă.

Ghete și încălțăminte din piele întoarsă și alte materiale textile poroase (nubuc)

Aici se recomandă ceara sub formă de spray, mai ales pentru piele întoarsă, catifea, sau alte materiale care se îmbibă mai repede. Stratul este mult mai subțire, va ține la perfecție doar o săptămână și este incolor. Nu va schimba culoarea obiectului de încălțăminte. Vorbesc acum despre soluția pe care o folosesc eu, pentru restul citește bine eticheta și eventual încearcă pe limba pantofului înainte să aplici pe toată suprafața.

Spray-ul este foarte bun și pentru încălțăminte sport, acolo însă e nevoie să acoperi bine toate crevasele, micile găurele din material, pentru ca să se creeze o suprafață impermeabilă. Aici situația e puțin mai delicată pentru că, dacă le porți zi de zi e posibil să fie nevoie de o aplicare mai deasă.

Geaca de iarnă / ski /snowboard

Și acestea se pot impermeabiliza, indiferent de material. Trebuie doar să o speli și atenție, să o clătești foarte bine înainte pentru ca stratul de impermeabilizare să fie cu adevărat eficient. Altfel, din nou, îl pui degeaba pe haine și pur și simplu pierzi timp și bani. Pelicula este foarte subțire și trebuie să se impregneze până aproape de suprafață iar dacă există praf în haină acest lucru nu se va întâmpla.

Dacă respecți procedurile poți avea o geacă de ploaie ca în filmele de prezentare de pe internet, pur și simplu curge apa de pe ea când o pui sub robinet. Implicit, așa se va scurge și ploaia și nu mai ajungi acasă ud fleașcă și înghețat.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.