VIDEO – Cum alegem ochelarii de vedere

Când vine vorba de alegerea ochelarilor de vedere, cei mai mulți dintre noi apelează în primul rând la instinctul personal și uneori la părerea apropiaților. Însă, puțini sunt cei care știu că, unele saloane de optică medicală pun la dispoziție clientului și un optometrist sau un optician. Înaintre să intru un detalii, trebuie să știi că există o diferență între aceste specializări, astfel: optometristul este cel care se ocupă cu cercetarea și măsurarea defectelor de vedere, precum și cu corectarea sau compensarea lor. Acesta nu poate diagnostica boli oculari mai severe, iar acest rol îi este rezervat oftalmologului. De cealaltă parte, opticianul este cel care este specializat în verificarea, proiectarea și perfecționarea ramelor și a lentilelor ochelarilor de vedere, dar și al lentilelor de contact. Cu alte cuvinte, opticienii sunt cei care pun în practică sfaturile și prescrierile oftalmologilor și optometriștilor.

Deși în ultimii ani sunt percepuți drept accesorii, ochelarii de vedere sunt de fapt aparate medicale, iar alegerea lor este extrem de importantă pentru sănătatea și integritatea ta. Nu cred că mai este nevoie să spun că ochelarii de vedere trebuie achiziționați doar după un control medical și doar la sfatul unui medic specialist. Altfel, nu doar că riști să nu te bucuri de confortul și corectarea de care ai nevoie, dar te poți trezi cu probleme mult mai grave. Ochelarii din magazine care vin deja cu lentile cu dioptrii și care de cele mai multe ori costă câteva zeci de lei sunt  pur și simplu otravă pentru ochii tăi. Cred că ți-ai dat seama că aceea nu au lentile de calitate și nu sunt lucrate cu rigorizitate. În plus, pe lângă dioptrii, fiecare persoană are particularități diferite chiar și de la un ochi la altul. Mai exact, pe lângă dioptrie mai trebuie stabilită axa cilindrului sau raza de curbură, iar asta o stabilește numai un specialist.

Pe lângă aceste aspecte importante, optometristul îți poate recomanda și tipul de ramă potrivit pentru tine în funcție de nevoi, dar și de stilul tău. De asemenea, ți se pot recomanda și materiale, culori și forme potrivite. Dar mai multe detalii poți afla în clipul de mai jos unde am stat de vorbă cu Florentina Modruz, optometrist Videt.ro