Încep concedierile. De ce pleacă producătorii din industrie?

În ultimele săptămâni, mai multe uzine din Transilvania au anunțat la intervale scurte de timp că își închid porțile și concediază în total câteva mii de angajați. În anumite cercuri, anunțurile au fost privite cu surprindere în contextul în care, până de curând, percepția generală era că economia României traversează o perioadă foarte bună, cu o creștere consistentă, mai ales comparativ cu țările din Europa de Vest. Până acum există deja cel puțin patru companii care au anunțat închideri de fabrici:

  • Nestle va închide fabrica din Timișoara unde produce napolitane Joe cu 388 de angajați
  • Hanes Global Supply Chain închide fabrica de lenjerie intimă de la Curtici
  • Rieker va închide fabrica de încălțăminte de la Lugoj (județul Timiș) cu 700 de angajați
  • Key Safety Systems (KSS) închide fabrica de componente auto din Curtici cu 300 de angajați

În plus, există deja informații că vor fi închise alte două fabrici care au în total circa 5.000 de angajați:

  • o multinațională din Arad cu 3.000 de angajați
  • o companie din industria auto din Arad cu 2.000 de angajați

Cauzele concedierilor

Cum se explică plecările unor companii internaționale din România? Nu există un răspuns simplu, ci un cumul de factori generați în primul rând de o serie de decizii de natură politică:

  • Salariul minim net a crescut cu 70% în patru ani

Salariul minim net primit de un angajat a crescut de la 724 de lei la 1 ianuarie 2015 la 1.263 de lei de la 1 ianuarie 2019. Practic, vorbim despre o creștere cu aproape 70% într-un interval de numai patru ani, în condițiile în care salariile sunt printre cele mai mari costuri pentru un angajator.

O comparație mai bună o putem face însă cu salariul minim brut care reprezintă costurile (aproape) integrale ale angajatorului cu forța de muncă. În 2015, salariul minim brut era de 1.196 de lei, pentru ca în 2019 să ajungă la 2.080 de lei, fiind astfel de aproape două ori mai mare după trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator.

  • Prețul utilităților a crescut cu 40% în doi ani

De asemenea, producătorii se plâng de faptul că prețul utilităților a înregistrat creșteri semnificative în ultima perioadă. Un exemplu, este cazul energiei electrice, în contextul în care prețul pentru clienții non-casnici a crescut cu 40% în ultimii doi ani.

  • Costuri logistice ridicate

Întrucât numărul candidaților pentru locurile de muncă a scăzut puternic în ultimii ani, pe fondul emigrării și a îmbătrânirii populației, numeroase companii au făcut angajări în localități situate și la câteva zeci de kilometri de sediile fabricilor. Prin urmare, companiile au fost nevoite să asigure servicii gratuite de transport pentru angajați, iar acestea generează la rândul lor costuri.

Aceștia sunt principalii factori care au contribuit la deciziile luate de producători pentru a închide unele fabrici din România. Practic, principala explicație este că salariul minim a crescut atât de mult încât costurile cu forța de muncă nu mai justifică prezența acestor fabrici în România.

În urmă cu doi, atunci când autoritățile promiteau măriri semnificative ale salariilor, am explicat în cadrul unui amplu articol că orice creștere a salariului trebuie să fie justificată economic de creșterea productivității. Tot atunci spuneam că, în absența creșterii productivității, o companie are trei metode prin care poate acoperi creșterea costurilor cu forța de muncă: creșterea prețului la produsele vândute, mărirea programului de lucru sau concedierea unor angajați.

De fapt, toate companiile mai sus menționate au ales o a patra metodă, mult mai dură: închid pur și simplu fabricile și relocheaza producția în alte țări, unde pot găsi mai ușor forță de muncă. Vietnam, Serbia, Macedonia sunt câteva dintre țările în care producătorii vor muta producția, dar pe listă se află surprinzător inclusiv Ungaria. Asta pentru că în Ungaria salariul minim net pentru muncitori necalificați este echivalentul a 309 euro, adică de aproape 1.500 de lei. Ungaria este însă mai atractivă în primul rând datorită infrastructurii mai bune, chiar dacă și această țară se confruntă cu o lipsă acută de muncitori, mai ales în industria auto.

Ce se va întâmpla în continuare?

Din păcate, este posibil ca acesta să fie doar începutul. În absența unor schimbări radicale din partea autorităților cu privire la numeroasele taxe anunțate la finalul anului trecut, companiile vor fi tentate să părăsească România cu prima ocazie, în momentul în care găsesc oportunități mai bune de afaceri în alte zone ale Europei și, de ce nu, ale globului.

Până la urmă, așa cum numeroși prieteni de-ai noștri au plecat la muncă în străinătate, tot așa numeroase companii vor pleca în străinătate pentru a obține profituri mai mari.