Iarna și alergatul pe-afară

Poza e făcută de mine în New York și nu e cel mai bun scenariu pentru alergat afară. Nu mă refer chiar la genul acela de iarnă. Ci mă refer la o temperatură minimă de -5 grade Celsius până pe la +10. Pentru mine e perioada perfectă pentru alergat afară. Trotuarele sunt libere, mai puține mașini pe șosele și dacă alergi prin parc, peisajul este spectaculos. Trebui să ții însă cont de câteva sfaturi, după ce dărâm un mit.

Se spune că dacă alergi afară, acum cât e frig, arzi mai multe calorii. E parțial adevărat, pentru că tremuratul ca piftia ne pune mușchii la treabă, doar că dupa cinci minute de alergat nu o să-ți mai fie frig. Și ia-uite ce zice Cindy Dallow, doctor în nutriție și maratonist, pentru runnersworld.com.

Există dovezi că sportivii de performanță mănâncă mai mult după antrenamentele făcute pe vreme rece. Mâncărea ne ajută să ne încălzim mai repede corpul după activitățiile sportive de afară și pentru că frigul crește apetitul.

Asta-i și motivul pentru care suntem predispuși la îngrășare în timpul anotimpului rece. Așadar, grijă mare la cum și ce mâncați după alergat. Poți să arzi câteva zeci de calorii în plus doar dacă te îmbraci ca de alergat dar ai un mers mai alert. Așadar, degeaba alergi în frig dacă mănânci salată boeuf după.

Altfel, un prim sfat este să nu te îmbraci prea gros.

Dacă îți e cald înainte să alergi, totul o să se transforme în coșmar după cinci minute de sprint. Vei transpira fără ca transpirația să se poată evapora. Sfatul antrenorului meu? Îmbracă-te ca și cum ar fi cu 20 de grade mai cald.

Planifică-ți traseul în așa fel încât finishul să fie acasă. Sau dacă alergi prin parc, la mașină și schimbă-te de cum termini de alergat. Temperatura corpului o să scadă brusc, iar transpirația cu frigul? COMBO. Iar legat de sfatul nutriționistului de mai sus? O supă fierbinte e tot ce ai nevoie după o sesiune pe-afară.

Cum ne încălțăm?

Poți să alergi și cu încălțămintea de vară, fără probleme, dacă pe jos e uscat. Altfel, dacă alergi la munte sau prin Subcarpați, încălțămintea impermeabilă e perfectă.

Safety first

Pentru că se întunecă devreme și e mai tot timpul înnorat, nu uita de vesta și benzile reflectorizante, mai ales dacă alergi la periferie. Important este să-ți găsești singur hainele potrivite pentru alergatul pe afară, corpurile noastre nu funcționează similar. Mare atenție la ce faci pre și post alergare. Iar sfatul meu de aur este să nu te-nfigi în sarmale după ce alergi. Corpul tău e ca un copil mic care își cere răsplata că a fost cuminte. Așa că nu-l răsfăța.