HUAWEI MATEBOOK D16 (2024) – Review – Aproape Perfect.. Dar

Bine ai revenit la un nou review, primul pe anul acesta, cu un Huawei matebook D16, varianta 2024,  proaspăt scos de pe linia de producție.

Acest laptop țintește să rezolve trei probleme mari și late. În primul rând performanța unui portabil, pentru că știm cât de lente sunt unele laptop-uri, mai ales cele subțiri ca o foaie de hârtie. 

A doua problemă pe care o rezolvă este suprafața ecranului. Am militat și o voi face în continuare pentru display-uri cât mai mari ca să nu îți obosești ochii prematuri și să apuci să îți vezi bine și nepoții. 

Al treilea punct pe care îl atacă Huawei cu acest model este greutatea. Este cel mai ușor laptop cu un procesor Core i9 la doar 1.72 de kilograme și asta luând în calcul bateria destul de mare de la interior. În plus, e unul din cele mai subțiri la doar 17 mm grosime. Așadar, multe superlative la activ.

Huawei Matebook D16 2024 îl găsești aici:

Pachet promotional cu casti wireless FreeBuds 5 la comanda in perioada 8 ianuarie-18 februarie 2024

In plus, doar in perioada 8-21 ianuarie, clientii care achizitioneaza laptopul au posibilitatea de a plati un avans in valoare de 250 lei. Acesta echivaleaza, la final, cu 500 lei. Avantajul client este de 250 lei. Cu alte cuvinte, clientii vor plati cu 250 lei mai putin din valoarea finala a produsului.

Hai să îl punem la treabă și să vedem ce știe să facă.

Design-ul este foarte similar cu toate generațiile de MateBook de la Huawei. E simplust, minimalist aș putea spune, și dacă nu era logo-ul pe capac ci siguranță ai fi crezut că e vorba de un alt producător. Și nu, nu mă refer doar la Apple, mai toți producătorii au adoptat acest design pe parcursul timpului. E construit să reziste dar nu exagera, deși pare din aluminiu este un plastic compozit, rigid, care îl ajută să disipe rapid căldura și îl fage mai solid decât media.

La capitolul porturi ai tot ce trebuie, USB-C, USB-A, HDMI și chiar jack de căști. Fără cititor de carduri că nu e pentru creație de multimedia, deși s-ar descurca foarte bine la asta.

E subțire, foarte subțire la cei 17mm și are o greutate de doar 1.72 Kg, afirmația producătorului că este cel mai ușor laptop cu Core i9 fiind perfect adevărată. În plus, are o amprentă similară cu a unui laptop de 15 inci tocmai datorită marginilor subțiri ale ecranului. Tastatura este peste medie, și m-aș obișnui rapid să scriu pe ea. Cursa tastelor este de 1.5mm, sensibil mai mult decât media, din nou. Touchpad-ul măricel și suportă multe gesturi, dar cel mai mult îmi place că este fin la atingere și foarte precis.

Calitatea audio lasă puțin de dorit pe zona de bass, însă nu îți iei un laptop pentru asta. Îl iei pentru vocea clară și curată și pentru un volum mult mai mare decât media. Difuzoarele sunt sensibil de mari la interior, chiar dacă sunt orientate în jos pentru a face reflexie cu masa pe care îl așezi.

La capitolul performanță, are concurenți puțini. Procesorul este un intel core i9 din generația a 13-a, dar acela cu TDP de 45W. Nu are emoție nici la editare, și mai ales la excel-ul acela cu 70.000 de rânduri și 30.000 de coloane.