VIDEO – Provocarea romului

Prietenul nostru Make ne-a invitat din nou la barul lui, de data aceasta cu o provocare. Două cocktailuri, același ingredient principal, poftim și ghicește. Și pentru că mă simțeam în dezavantaj, am decis să-l iau cu mine pe colegul Edi și să încercăm împreună să răspundem cât mai bine provocării. Am gustat, am mirosit, ne-am dat cu presupusul. Combinația de ingrediente și arome ne-a plăcut amândurora, însă care să fie ingredientul principal care dă de fapt gustul băuturilor a rămas un mister pentru noi până ce Make s-a decis să ni-l dezvăluie. Este vorba despre rom, dar nu orice fel de rom, ci unul dintre cele mai bune din lume.

Intrată în istorie drept “Insula Romului”, Cuba este patria mamă pentru cele mai bune romuri, printre care și Havana Club, cel mai bun rom pe care-l poți degusta. Havana Club Seleccion de Maestros este rezultatul colaborării extraordinare dintre membrii Guild of Masters of Cuban Rum, condusă de Don Jose Navarro, master blender Havana Club. Maeștrii romului Cubanez aleg cele mai rafinate romuri, pe care le combină și le lasă la învechit în butoaie de stejar alb. Romul Havana Club Seleccion de Maestros este îmbuteliat apoi direct din butoaie, păstrând în interior amprenta Artei Maeștrilor Romului Cubanez.

Romul modern se consideră că este produs la începutul anului 1600, dar prima mențiune datează din 1657 când General Court of Massachusetts a scos în afara legii vânzarea de băuturi alcoolice, printre care și romul. Există mai multe tipuri de băutură distilată din trestie de zahăr, însă este greu să fie făcută o împărţire exactă, pentru că există criterii care ţin atât de factori obiectivi, cât şi de legislaţia şi obiceiurile fiecărei regiuni în parte. Mai mult, în Caraibe fiecare insulă are propriile sale reguli. În general, romurile sunt împărțite în Light, Gold, Dark, Flavored, Overproof și Premium. Cele Light sunt romurile ușoare, cu o perioadă mică de învechire, în timp ce romurile Premium sunt romurile realizate cel mai îngrijit, fără adaosuri, cu o învechire corespunzătoare şi sunt, de obicei, consumate „sec”.

Când vine vorba de servit, așa cum spune și Make, totul ține de gust. Există totuși o recomandare, când vine vorba de calitatea și vârsta romului. Dacă vorbim despre unul tânăr, acesta este rocomandat să fie băut combinat cu alte ingrediente, dar când vine vorba de un rom premium, așa cum este Havana Club, cel mai bine te bucuri de savoarea lui simplu, poate cu puțină gheață. Totuși, dacă ai o sticlă prin casă și vrei să dai un gust aparte unui ceai, spre exemplu, nu te sfii și adaugă câteva pucături.

Cum ne-am descurcat la ghicit și ce cocktailuri ne-a pregătit Make, poți vedea în clipul de mai jos. Cheers!