Hanorace și pelerine de ploaie

La începutul anului am analizat temeinic trendurile de pe podiumuri, au urmat apoi analize asupra ținutelor de stradă pentru a înțelege fenomenul real, iar acum încercăm unele concluzii. După câteva plimbări prin magazine mi-am făcut o idee în mare despre ce urmează să putăm acest sezon. Însă, pentru că am stabilit deja că moda în ultimii ani este mult mai liberă, mai expansivă și astfel nu mai vorbim de trenduri mari, mă aștept ca pe la începutul verii lucrurile să se schimbe, ori să avem parte de o vedetă neașteptată.

Așa că, mai așteptăm un pic până să vorbim despre idei de ținute pentru vară, despre elemente vedetă și lucruri pe care trebuie neapărat să le ai și vorbim despre elemente esențiale pentru primăvară. Așa cum știi deja, pentru sezoanele de tranziție cel mai bine îți canalizezi atenția asupra elementelor esențiale. În primul rând pentru că temperaturile sunt de tranziție, începem să purtăm mai multe culori, materiale mai simple și se împuținează considerabil straturile. Așa că, până ne lămurim cum și de ce purtăm, nu te grăbi să dai iama prin magazine să-ți umpli dressingul. Bazează-te pe elemente simple și compune-ți ținute potrivite.

Jachete

Hanorace și pelerine de ploaie

Am pus la păstrare paltoanele și gecile masive pentru a ne axa pe jachete matlasate, cu puf și pene, pe veste, jachete din denim și overshirt. Deși am spus că renunțăm la unele straturi, asta nu înseamnă că vremea ne permite să ieșim din casă doar cu tricou și jachetă. Așa că, un element intermediar este o idee excelentă. Nu te sfii să porți peste o jachetă din denim o vestă matlasată cu puf. Suficientă să-ți țină de cald în diminețile preponderent reci, dar și suficient de comodă. De asemenea, jachetele din denim le poți purta pe post de element intermediar, dacă vorbim de modele simple, moi, iar dacă vorbim de cele cu dublură stratul intermediar devine opțional.

O altă alegere foarte bună o reprezintă vestele matlasate. Fie că alegi să le porți peste un hanorac ori un pulover, ori ca strat intermediar, avantajul major este acela că oferă un confort termic ideal, fără să sacrifice comoditatea.

Jachetele bomber vedetă în urmă cu trei-patru ani rămân în centrul atenției. Un element vestimentar atât de popular nu are cum să nu revină în fiecare an în atenția noastră, chiar dacă nu se mai bucură de toată atenția noastră. La fel și jachetele biker din piele. 

Hanorace și bluze

Bluzele și hanoracele îți pot fi un aliat de nădejde pe tot parcursul primăverii. Așa că, alegi fie o bluză slim, simplă, casual fie un hanorac pentru ținute mai sport. Ai la dispoziție o mulțime de opținui atât din punct de vedere al modelelor cât și al abordărilor. De exemplu, o bluză gri sau neagră o poți asocia fără probleme cu o cămașă, jeans și pantofi casual. Pe de altă parte, poți alege una cu printuri, broderii pe care să o asociezi unei ținute sport-casual sau chiar sport.

Mai ai și varianta bluzelor supradimenioate, extrem de comode. Dacă te simți confortabil, poți încerca această abordare alături de jeans din denim clasic, pantaloni joggers sau din reiat. 

Pelerinele de ploaie

Perioada asta este bine cunoscută ca fiind una ploiasă, în care avem parte de dimineți cu soare și după-amieze capricioase. Așa că, ai în vedere și o pelerină de ploaie. Mai ales dacă nu îți place să cari o umbrelă după tine. Ai fie variante elegante cum ar fi trench sau parka, dar ai și unele abordări mai îndrăznețe extrem de interesante. Mie mi-au atras atenția sezonul acesta jachetele transparente.

Avantajele și motivele pentru care să alegi un astfel de element sunt multe. În primul rând avantajul funcțional – te apără de ploaie. În al doilea rând nu-ți ruinează ținuta. Ba mai mult, o pun în valoare. Cu atât mai mult dacă alegi o ținută foarte colorată, completată de o jachetă transparentă care să pună în valoare elementele de care ești tare mândru. Ai la dispoziție o mulțime de abordări. De la jachete din poliuretan transparent, până la cele cu printuri îndrăznețe. 

Încălțăminte

La capitolul încălțăminte poți începe să-ți îndrepți atenția asupra sneakerșilor din pânză și piele după care tânjești de la primele raze de soare din martie. Însă, nu te grăbi să te bazezi doar pe ei. Vremea rea încă ne dă bătăi de cap, iar ploile, fie ele și de scurtă durată, ne vor mai face surprize neplăcute. Așa că, poți să începi să-i porți pe cei cu pânză și piele, dar lasă-i de-o parte deocamdată pe cei albi sau exclusiv din pânză. În primul rând pentru că nu se potrivesc ținutelor de primăvară, iar în al doilea rând pentru că nu vrei să ți-i strice ploaia, nu?

Foarte populari vor fi în acest sezon sneakerșii foarte colorați, cu tălpi mazive și tot felul de incrustații. Însă, recomandarea mea este să-i eviți pe cei care s-au inspirat prea mult din modele deja consacrate. Accent foarte mare se pune pe cei de inspirație sport, cu foarte multe culori, dar și pe cei obținuți prin metode futuriste. Nu uita nici de cei clasici care se vor purta indiferent de an sau sezon. Botinele Chelsea, pantofi Oxford, Double Monk, nu se vor demoda niciodată. Însă, și pentru aceste modele clasice există interpretări mai mult sau mai puțin fericite.

Accesorii

La acest capitol putem nota pe lângă eșarfe, brelocuri, genți și tot soiul de gablonzuri și pălării sau șepci. Lăsăm de-o parte căciulile, fularele, mănușile și luăm din cui pălăriile. Nu ne repezim la cele din paie, mai avem de așteptat, dar ne putem baza pe cele din fetru, bumbac sau pâslă. Poți începe să porți Akubra, Fedora, Trilby sau Derby. Dacă totuși preferi ținutele casual-sport, poți purta o șapcă. Avem și aici o mulțime de opțiuni. Fie că alegi una cu cozorocul drept și lung, cu cozorocul scurt sau din materiale moi, o șapcă poate fi întotdeauna un plus la ținutele clasice. Însă, nu abuza de purtarea lor și fă bine și dă-o jos când intri undeva. Nu o folosi pe post de ascunzătoare pentru un păr pe care nu ai avut chef să-l aranjezi.