World of Warcraft după 13 ani. Mai bun ca niciodată?

Din punctul meu de vedere, atunci când vine vorba de World of Warcraft, gamerii se împart în două categorii mari și late. Cei care sunt înnebuniți după WoW și cei care nu l-au jucat niciodată. Bineînțeles că voi lăsa haterii în afara discuției, deoarece jocul deja conține destui Trolli cu care să joci. Dacă nu mai ești abonat de ani de zile sau nu l-ai încercat niciodată, am pus pentru tine proverbialul condei la treabă. Așa că am enumerat mai jos motivele pentru care eu cred că acum este timpul perfect să te lași cuprins de magia inconfundabilă a celui mai renumit MMO care a existat vreodată.

După șase ani de la lansarea inițială, World of Warcraft devenea o forță de neoprit în industria gaming-ului. Nimic nu îl putea atinge. A lăsat toată competiția în ceață și în 2010 și-a atins apogeul numărului de jucători activi. Cu peste 12 milioane de abonați, în lumea gaming-ului WoW nu mai era doar un simplu joc, ci un fenomen cultural și social. Toți vorbeau despre el. Cei care îl iubeau și inclusiv cei care îl urau, deopotrivă.

Înainte de toate, ca să nu mă acuzi că las pe dinafară unul dintre cei mai importanți factori, voi vorbi despre plata lunară. Dacă nu ești familiarizat, aici lucrurile stau puțin diferit. Jocul îl poți găsi undeva intre 50 și 70 lei, în funcție de unde îl cumperi. Pentru banii aceștia primești un abonament de 30 de zile, jocul de bază și toate expansiunile care au fost lansate până acum, în afara de ultima, Legion. După ce îți expiră cele 30 de zile, ca să poți juca în continuare va trebui să plătești un abonament de aproximativ 60 RON pe lună. Știu, știu, știu…! Dar înainte să te încrunți și mai tare, te-as ruga să rabzi o secundă. Fiindcă vreau să înțelegi un lucru. În primul rând, ia aminte că primești update-uri și patch-uri în mod constant. Asta ca tu să ai cea mai optimă experiență posibilă și ca jocul să rămână mereu fresh. În al doilea rând ai și suport de clienți. Iar serviciile lor sunt cel puțin ireproșabile. Pe lângă acestea, sunt și servere de întreținut. Asta implică alte cheltuieli și salarii pentru mentenanță. Ideea este că acești bani acoperă cheltuieli într-un mod justificat. 

Acum că am scăpat de elefantul roz din cameră, țin să îți spun că cei care îl joacă nu au absolut nici o problemă cu asta. Fiindcă ei știu 100% că experiența merită fiecare leu. 

World of Warcraft este un joc de tipul MMO. Adică îl poți juca numai online și scopul este să îți crești personajul prin nenumăratele mecanici de gameplay. Până și modul în care faci asta depinde de gusturile tale proprii. Ai de ales între două facțiuni care sunt mereu în război: Alianță și Hoardă. Fiecare dintre ele se împarte în diverse rase și clase. În prima ai oameni, elfi, pitici, pe când în cea de-a doua regăsești orci, troli și alte făpturi mai puțin plăcute la vedere. Mai mult sau mai puțin ai de ales între personajele tale preferate din Stăpânul Inelelor. La rândul ei, fiecare rasă în parte are anumite clase cu roluri specifice. De exemplu, îți poți crește personajul să poarte cele mai bune arme și armuri. Ca să absorbi cât mai multe lovituri de la inamici, în timp ce altă clasă te vindecă. De altfel poți opta să faci cele mai mari daune și să devii mag, șaman, vânător, sau altceva cu specific de abilitați de la distanță. Între cele 13 rase și 12 clase, ai nenumărate posibilități în care poți juca World of Warcraft.

Parte din progresie o faci prin Questuri, adică misiuni. În același timp descoperi o lume elaborată și superbă. Hărțile sunt gigantice, colorate și pline de viață. În afară de aceste activități principale, te poți aventura în zone mult mai periculoase, numite instanțe. Aici totul este mai dificil și nu poți face față singur, ci doar împreună cu alți jucători. În funcție de nivelul de dificultate respectiv, puteți fi 5 sau chiar 25 de oameni în aceeași echipă. Ideea este că aici găsești cel mai bun echipament și totul este progresiv. Deoarece ulterior faci față în alte instanțe mult mai grele și tot așa. În cazul în care asta nu-ți surâde și ești mai competitiv, atunci te poți duce direct la război împotriva a zeci de alți jucători și să va duelați până cea mai bună echipa rămâne în picioare. Acestea sunt doar câteva exemple succinte ale unui sistem de leveling extrem de bine pus la punct. Mereu ai de găsit ceva de făcut ca să nu te plictisești vreodată. Inițial, nivelul maxim la care puteai ajunge era 60. După toate expansiunile lansate, limita a crescut la 110 și abia atunci poți spune că experiența începe cu adevărat.

Din ziua în care a apărut, jocul a suferit nenumărate modificări. Mai ales în patch-ul 7.3.5. din ianuarie care a schimbat complet modul în care joci. După 13 ani au reușit să revoluționeze totul. Acum, fiecare zonă din joc se mulează după nivelul tău. Asta îți permite să stai cât vrei tu într-un loc anume, fără să fii nevoit să pleci doar că ai crescut prea mult și nu mai ai ce face acolo. Cel puțin mie, asta mi se pare genial. Întocmai că nu mai ești condiționat de către joc în sine.

Spuneam mai devreme despre cât de vaste și frumoase sunt zonele jocului. Dar un lucru care m-a vrăjit complet încă de la primele interacțiuni pe când aveam 14 ani, a fost muzica. Soundtrack-ul jocului este fabulos. Sincer să fiu, îl găsesc ca fiind printre cele mai bune pe care le-am auzit vreodată. Se îmbină perfect cu grafica colorată și prietenoasă, iar împreună creează o atmosferă sublimă și fermecătoare. Chiar și după o pauză de mai bine de trei ani. Pentru mine World of Warcraft reprezintă mai mult decât un simplu joc. Este o adevărată incursiune într-un univers aparte. O aventură pe care nu am regăsit-o în alte forme de divertisment. Dacă ar fi să descriu trăirile mele, aș spune că mă face să mă simt exact ca atunci când aveam 11 ani și am mers la cinema să văd pelicula magică Stăpânul Inelelor.

Precum filmul menționat anterior, WoW va rămâne mereu ceva de referință. La care mă voi uita cu drag și melancolie în urmă, chiar și după zeci de ani.

În concluzie, World of Warcraft se află în continuare printre cele mai bune experiențe de gaming posibile. A dovedit din nou că este capabil să creeze momente de neuitat celor care sunt dispuși să încerce. Dacă ești fan al acestui tip de jocuri video, eu ți-l recomand din toată inima.