Wabi-Sabi sau frumuseţea imperfectă cu faţă umană

Wabi-Sabi este în 2018 conceptul care-i entuziasmează pe cei mai renumiţi designeri din lume, convinşi că acest stil decorativ de origine japoneză se va reflecta tot mai frecvent în amenajăriile de succes ale viitorului. Derivat din învăţăturile buddhiste, acest concept relaxat şi omenesc în esenţa sa ne încurajează să îmbrăţişăm defectele, să acceptăm că totul este imperfect, trecător şi incomplet, deci minunat şi uman. Dar totuşi cum influenţează amenajarea spaţiilor interioare? Conceptul vizual Wabi-Sabi promovează asimetria, simplitatea, economia, rugozitatea şi intimitatea, el ne îndreaptă atenţia spre aprecierea caracterului obiectelor unicat, cu accent pe preţuirea modalităţilor neortodoxe prin care ele au fost create.

La prima vedere, această viziune pare asemănătoare ca noţiuni cu minimalismul pe care l-am întâlnit peste tot în ultimul timp. Dar principiile Wabi-Sabi trec dincolo de austeritate şi de economie ca să mute focalizarea asupra importanţei intimităţii şi a personalizării spaţiului în care trăim.

Obiecte unice, imperfecte

Wabi-Sabi

Această filosofie japoneză ne încurajează să renunţăm la obiectele de serie, cu design perfect, muchii rigide şi aspect impersonal. În schimb, ne putem îndrepta atenţia către lucrurile de manufactură, cu texturi imperfecte şi cu personalitate, care să ne îmbogăţească vizual şi spiritual locuinţa. Obiectele cu aspect imperfect, cu fisuri şi cu aspect aparent neglijent, inspiră căldură, intimitate şi par că au o poveste interesantă. Putem lua în considerare statuetele şi porţelanurile vintage, mobilierul din magazinele cu vechituri şi covoarele ţesute de meşteri locali. Toate aceste obiecte denotă grijă, personalitate şi un trecut aparte.

Un minimalism cu note personale

Wabi-Sabi

Dacă stilul minimalist vorbeşte despre necesitate, evitarea exceselor şi funcţionalitate, Wabi-Sabi completează aceste aspecte cu o notă de căldură şi intimitate. Da, principiul minimalist cere să păstrezi doar obiectele necesare, să renunţi la balastul care îţi încarcă inutil casa şi viaţa. Totuşi, nu poţi uita de accesoriile care îţi aduc plăcere şi care înseamnă ceva pentru tine. Poate că Wabi-Sabi vine cu o notă de uşoară nostalgie, dar traiul într-un mediu steril şi rece nu îi face bine sufletului şi nici minţii. Evită să depozitezi tot felul de porcărioare fără scop prin casă, dar păstrează lucrurile cu valoare sentimentală puternică, pentru că ele îţi amintesc de cine eşti cu adevărat.

Culori simple, dar calde

De la alb rece, negru şi gri impersonal, Wabi-Sabi ne propune să trecem la bejuri şi culori calde, inspirate de pământ şi natură. Acest concept se bazează pe folosirea materialelor naturale şi pe aplicarea unor tehnici cât mai non-invazive. Întregul spaţiu interior trebuie să se inspire din calmul naturii şi din culorile care domină mediul natural. Încă din 2017 se putea observa că tendinţele merg spre o apropiere mai mare de natură şi de starea spirituală pe care ţi-o dă revenirea la rădăcini.

Cald, personal şi imperfect

Conceptul japonez ne îndreaptă privirea către frumuseţea imperfectă, către obiectele pe care le avem deja şi pe care nu le apreciem. Lor le putem da o viaţă nouă, dacă le folosim cu alt scop decât cel primar. Poate că nu e nevoie să arunci farfuriile rămase dintr-un set frumos, dar desperecheat, sau cănile primite de la prieteni, ci să le foloseşti ca decoraţiuni, să creezi din ele alte obiecte utile.

Conceptul Wabi-Sabi este extrem de vechi şi de cunoscut în cultura asiatică, precum şi în cercul restrâns al designeriilor de top. Găsesc o oarecare doză de optimism în tendinţa sa de a prinde acum amploare şi în lumea noastră, cu ideile sale pozitive, cu nota esenţială de intimitate, cu o conexiune mai puternică între om şi căminul său dar și cu o abordare mai modestă şi mai eficientă a vieţii.