S-a demonstrat de nenumărate ori, şi o ştii şi tu de pe propria-ţi piele, că un somn odihnitor îmbunătăţeşte sănătatea, memoria, capacitatea de concentrare, te ajută să îţi menţii mai uşor greutatea şi te face mai fericit. Şi pentru a avea parte de cel mai eficient somn trebuie să iei în calcul mai multe lucruri. De la gradul de luminozitate și acustică, până la culori şi forme. Până la urmă, totul ține de pat şi de confort. Lenjeria perfectă pentru pat îţi poate transforma radical somnul şi odihna, aşa că trebuie să acorzi atenţie acestui aspect şi să nu te arunci la prima pe care o vezi în magazin. Sau să te ghidezi doar după print şi culori.

Materialul

Primul lucru la care trebuie să te gândeşti este materialul din care vrei să fie confecţionată noua ta lenjerie de pat. Aici alegerea depinde de gusturi, de ce fel de senzaţie vrei să ai parte, dar există şi o latură practică în funcţie de care trebuie să alegi. Pe piaţă există multe opţiuni, de la fibre naturale, sintetice sau combinate. Materialele naturale, cum sunt bumbacul, inul sau mătasea, sunt mai scumpe dar ele lasă aerul să treacă, sunt mai rezistente în timp şi oferă o senzaţie mai plăcută la atingere. Cele sintetice nu sunt foarte recomandate, mai ales în sezonul cald, pentru că nu respiră la fel de bine, se decolorează şi se scămoşează mai uşor, însă au cele mai mici preţuri. Țesăturile din fibre combinate sunt asemănătoare cu cele sintetice, însă permit o mai bună trecere a aerului şi sunt mai plăcute la atingere.

Mai moale, mai aspru, mai lucios

Alegerea texturii perfecte depinde doar de tine şi de senzaţiile care îţi plac. Dacă preferi ca cearşafurile tale să fie mai moi şi mai călduroase, cea mai bună alegere este bumbacul sau o combinaţie între bumbac şi poliester. Pânza din in este perfectă pentru cei care îşi doresc aşternuturi răcoroase şi mai rigide, inul menţinându-şi bine ţinuta. Texturile satinate sunt alegerea perfectă pentru tine dacă îţi doreşti cearşafuri cu aspect luxos, fine la atingere şi mai răcoroase, fiind perfecte pentru anotimpul cald.

Densitatea materialului

Dacă ai avut vreodată curiozităţi legate de cearşafuri, poate că ai observat pe ambalaj specificată o densitate, care se referă la numărul de fibre pe centimetru pătrat. În general, o densitate mai mare, de peste 200 de fibre, sugerează că avem de-a face cu un material de calitate superioară, bumbacul egiptean având în jur de 300. Totuşi, materialele cu o densitate mai mare a fibrelor sunt mai groase şi puţin mai rigide, nefiind foarte potrivite pentru anotimpul cald, spre exemplu. Densitatea trebuie aleasă în funcţie de sezonul pentru care cumperi lenjeria, luând în considerare evident şi preferinţele tale.

Versatilitate şi design

Nu îți recomand să investeşti în lenjerii cu modele complicate sau de sezon, care se demodează rapid sau care nu pot fi folosite decât o scurtă perioadă din an, cum ar fi cele cu modele de Crăciun. Alege modele mai simple, în culori elegante, care să se potrivească cu designul dormitorului tău şi care să nu îţi obosească inutil retina. Printurile geometrice sau lenjeriile monocrom nu se demodează şi îşi păstrează mai bine aspectul decât cele foarte colorate sau, doamne fereşte, cu printuri 3D.

Așa cum spuneam, lenjeria potrivită îţi poate influenţa simțitor calitatea somnului şi îţi poate transforma şi dormitorul în oaza ta de liniște. Alege lenjerii de foarte bună calitate din materiale naturale, câteva mai subţiri, pentru perioadele calde, şi altele mai călduroase pentru toamnă şi iarna, pe care să le poţi alterna. Un material de calitate nu se va decolora, nu se va rupe şi îţi va permite să te bucuri de lenjeria ta mulţi ani.

You Might Also Like

One comment

  1. 1

    Cele mai bune modele de lenjerie de pat sunt cele simple si elegante in acelasi timp. Bumbacul egiptean este un plus, dar o tesatura executata corect cu fire de calitate rezolva multe aspecte. Vopseaua trebuie sa fie de calitate si sa nu se ia pe piele, nici sa iasa la spalat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.