Video – Va schimba Google industria de Gaming?

Google Stadia este un serviciu de streaming pentru jocuri video. Promite o putere brută mai mare decât PS4 Pro și Xbox One X combinate. Prețul încă nu este anunțat, dar oamenii de la Google care au urcat pe scena de la GDC au spus că urmează să fie lansat anul acesta, în 2019.

NU ESTE O CONSOLĂImage result for google stadia

Deși are un controller pe care l-au prezentat, Google Stadia nu va putea fi cumpărat. Totul are loc in centrele lor de date și jocurile vor rula pe serverele lor. De aceea vei putea accesa totul de pe orice device smart posibil. Cel puțin pe Android, fiindcă de Apple nu a fost menționat nimic. De pe tabletă sau telefon, la PC prin Chrome, ori la TV prin Chromecast. Ideea este că poți schimba instantaneu între aceste platforme și să reiei oricând exact de unde ai rămas. Asta este posibil fiindcă jocul rulează pe serverele lor. E ca și cum ai lăsa jocul pornit acasă, pleci, te întorci și continui sesiunea.

CUM VEI PLĂTI?

La momentul scrierii acestui articol, cei de la Google nu au anunțat sub ce formă vom putea accesa serviciul. El ar putea veni în stilul Netflix, adică cu abonament lunar, ori cum vor cei de la Nvidia să facă, adică să plătești în funcție de numărul orelor de joc. Cea din urmă mi se pare aberantă. După părerea mea, ar trebui folosit modelul plății lunare.

PUTERE PESTE 9000!

Image result for google stadia

Băieții și fetele de la Google s-au lăudat că Stadia este mai puternic decât cele mai puternice console existente combinate. Puterea unei console de gaming se măsoară în teraflopi sau TFLOPS. Nu trebuie să știți exact cum funcționează treaba asta, dar în termeni simpli, cu cât ai mai mulți, cu atât e mai puternică. PS4 PRO are 4.2 TFLOPS, Xbox One X are 6.0, iar Stadia se laudă că are 10.7.

De aceea se laudă cu faptul că poți juca în FULL HD la 60 de cadre pe secundă, ori în 4K în 60 de FPS-uri. Au anunțat că sunt pregătiți și pentru inevitabilul 8K, dar nu oricum. Ci aparent în 120 de cadre pe secundă. Ultima parte sună foarte frumos, dar aici aș vrea să vă adresez o întrebare. De câte modele de TV ori monitoare 4K la 120Hz ați auzit până acum?

Dacă într-adevăr așa este cazul, vorbim de o posibilă revoluție grafică, în care dezvoltatorii de jocuri video nu vor mai fi constrânși de puterea limitată a unei console. Sună simplu, dar adevărul este mult mai complicat decât atât. Fiindcă nu poți avea doar putere fără granițe. Ai nevoie și de jocuri.

NU PREA ARE JOCURI

În afară de câteva demonstrații făcute de către Google, puțini dezvoltatori care au spus că lucrează la proiecte pentru Stadia au venit pe scenă. Printre care, capurile de afiș au fost Doom Eternal de la id Software și AC: Odyssey de la Ubisoft. Aparent și acesta va rula în 4K nativ, la 60 Hz, cu HDR. Mai multe decât atât nu știm la momentul actual, dar sperăm că vor ieși cu ceva în arsenal, la lansarea oficială a platformei. Măcar să vedem alte două jocuri.

TOTUL ESTE CONECTAT

Google demonstrează că se uită la gameri. Nu e mare surpriză, fiindcă ne urmărește pe toți. Dar lăsând la o parte axioma conspirației, Stadia implementează unele lucruri benefice pentru gameri. Reînvierea modului splitscreen în jocuri, ar fi un prim exemplu. Adică atunci când joacă mai mulți de pe același ecran. Regăsim un buton de Share direct de pe controller, în care poți face un live stream oricând dorești. Ori abilitatea ca să joci cu oamenii care te urmăresc în acel live stream.

Ce mi s-a părut foarte util este opțiunea de „căutat ajutor” prin Google Assistant în timpul unei sesiuni. De regulă, dacă un jucător are probleme la un nivel, iese din joc sau intră de pe alt dispozitiv, intră pe YouTube, caută nivelul și se uită cum a jucat altcineva și cum a trecut de partea unde a rămas el blocat. Acum cu doar un click ori mai multe, fiindcă Google Assistant știe exact unde ești în joc, și îți scoate clipul care îți trebuie fără ca tu să pierzi timp să cauți.

VA TRĂI ORI VA MURI?

Google Stadia sună foarte promițător. Putere nelimitată și oportunități nelimitate. Mai ales în online. Deoarece sesiunile online au loc pe serverele Google, în teorie se pot crea jocuri Battle Royale cu mii de jucători, în loc de cei o sută cu care ne-am obișnuit.

Eu rămân foarte sceptic din următoarele motive. PlayStation și Xbox nu au avut succes fiindcă au fost doar puternice. Ci fiindcă au avut jocuri video. Cel puțin Sony produce printre cele mai bune titluri care au existat vreodată. Deocamdată nu ne-a fost confirmate decât două jocuri pentru el. Ce rezervă viitorul pentru Stadia, rămâne de văzut. Cu siguranță Google are destui bani să țină în viața Stadia ani de zile, chiar dacă va muri, dar sper că revoluția în gaming este reală.