Video | Cum se fac jocurile video în România – Ep. 3 – Interactive Stone

În episodul de astăzi din mini-seria noastră în care încercăm să promovăm industria de gaming din România, am „poposit” la Iași, la dezvoltatorii de jocuri video, Interactive Stone. Ca să aflăm povestea din spatele jocului Gray Dawn. Un proiect extrem de ambițios, la care au lucrat doar trei oameni. La început făceau cu rândul.

UN JOC FANTASTIC

Gray Dawn este un joc first person, adică vezi prin ochii personajului, și nu, nu este un shooter. Direcția jocului are la bază firul narativ, varii puzzle-uri de rezolvat, și cel mai important deslușirea misterului ce se află la baza poveștii.

Abraham Marcus este protagonistul nostru și este un preot, aflat într-un sat englezesc din perioada de după primul război mondial. Un copil este dat dispărut și se presupune a fi mort. Astfel se naște un complot din aceste circumstanțe și toată lumea începe să îl învinovățească pe acest părinte de dispariția copilului. Lucrurile iau o întorsătură supranaturală la un moment dat, iar preotul Abraham începe să meargă pe granița subțire dintre sănătatea sa psihică și nebunie. Povestea este extrem de bine scrisă și finalul, pe mine cel puțin, m-a lăsat fără grai.

Cel mai interesant aspect al jocului constă în elementele creștin-ortodoxe care împânzesc estetica și îi conferă o atmosferă unică. De-alungul jocului putem regăsi multe astfel de cadre care pur și simplu strălucesc cu inventivitate și prospețime grafică.

TREI OAMENI LA UN SINGUR CALCULATOR

Echipa Interactive Stone are trei membri. Interviul l-am purtat cu George Remus, Creative Director-ul de la Gray Dawn. El a conceput jocul, a scris scenariul, a creat elementele vizuale, adică grafica, și a supravegheat întreg proiectul ca să își vadă viziunea împlinită. Ca un mic Easter Egg, eu am colaborat cu băieții la început și am fost responsabil de supravegherea scenariului. Adică m-am asigurat ca engleza să fie bună și potrivită erei în care are loc acțiunea jocului.

Ce am aflat de la George nu a fost o poveste de succes. Care le-ar fi permis celor trei membri de la Interactive Stone să stea pe yachturi ca Dan Bilzerian. Ci mai degrabă am aflat o poveste reală și mai puțin fericită. În nici un caz nu este vorba despre un eșec. Fiindcă deși jocul nu a avut vânzări multe, din punct de vedere critic este un succes.

Printre altele, George mi-a povestit că la început, el și colegii săi lucrau la un singur calculator, în ture. Fiecare lucra în programul în care excela. Adică doi programatori, și el care se ocupat de partea vizuală a lucrurilor. Abia după ce au fost finanțați de către un incubator de afaceri au reușit să cumpere trei computere performante ca să nu lucreze pe rând.

Cam în jurul acestor circumstanțe a fost conceput Gray Dawn. Un joc care merită mult mai multă notorietate. Dacă nu datorită faptul că sunt români și fiindcă  trebuie să îi susținem, măcar din cauză că jocul e bun și că povestea muncii lor nu trebuie să fie lăsată nespusă.

Acum vă las cu clipul de mai sus pentru povestea întreagă și numai bine!