Cele mai bune locuri pentru alergat din București

Avem vreme bună, Game of Thrones e pe final, nu ne mai rămâne decât să dăm corpurilor noastre un pic de prioritate după sarmale și ouă. Alergatul e un motiv bun de ieșit din casă, de-ndată ce lași procastrinarea deoparte. Și nu e sănătos doar pentru corp, ci și pentru minte. E un prilej bun de meditație și de puțin timp singur. Să tragi aer adânc în piept și să bați cu tine cuba pentru că meriți. Și eventual să te cinstești cu un burger. PROTEINE!

Ăsta aș putea fi eu dar urăsc alergatul. De moarte. Pierdere de timp, dureri de genunchi și de glezne, și cu puțin noroc inversat la 180 de grade să te mai însoțească și-un câine la alergat. Urăsc alergatul dar în același timp știu toate beneficiile pe care poate să mi le aducă. Dar să mă pui să alerg 20 de minute pe bandă? Mai bine tai ceapă 8 ore. Se vede pe fața mea, nu?

Mi se pare ciudat să alergi în gol, într-o cameră în care cele 45% de procente de umiditate din aer vin doar din transpirație. Unde mai pui că motivația pentru metri aceia care curg lent de tot vine doar din imaginație: că alerg cot la cot cu Pamela Anderson în Baywatch și nu-s cu un pechinez isteric dar simpatic. Lipsă majoră de oxigen și într-un spațiu închis mi se pare efectiv pierdere de timp. Dar, știu cât de important este să faci inima să pompeze și să arzi calorii multe. Cardio! Pe de altă parte, mi-am dat seama că pot trece peste ura alergatului cu și mai mult alergat. Cui pe cui se scoate doar că printr-un mic ocol. Prefer să alerg afară. Rar, dar bine. Iată trei locuri pe care le-am frecventat cât de des am putut. Când am avut chef.

  1. Stadionul Dinamo – Șoseaua Ștefan Cel Mare, numărul 7

Poți intra cel mai ușor dinspre Barbu Văcărescu, aici ai și parcare cu plată. Ceri un bon, se ridică bariera și apoi poți să mergi 50 de metri până la caserie ca să plăteși 2 lei ora pentru acces la pistă. Te saluți cu paznicul prietenos și încerci să-ți faci curaj să alergi pe stadionul echipei pe care ai învățat s-o urăști când erai mic (provin dintr-o familie de steliști). Așadar, în jurul spațiului verde pe care unii aleargă după o minge albă există o pistă de atletism din tartan. GENIAL! Știi că poți să alergi kilometri fără să-ți resimți gleznele ori genunchi, fără să dai milioane pe niște încălțări cu suspensie mai tare ca la mașini ca să te bucuri de o alergare în aer liber. Tartanul, apropo, este o suprafață cauciucată moale (poliuretan și latex).

O tură de pistă pe culoarul 8 are cam 450 de metri. E adorabil să alergi printre copii veniți la atletism ori fotbaliști în devenire și să vezi cum trec pe lângă tine ca și cum tu stai pe loc. E o atmosferă plăcută, nimeni nu vine acolo pus pe scandal. E liniște pentru că tot stadionul e într-o groapă, ferită de claxoanele de pe Ștefan cel Mare. Acum, acesta a fost teenul meu de joacă pentru ședințele de tortură cu antrenorul personal. Am folosit nu doar pista de tartan pentru alergat ci și gardul din plasă ca suport pentru benzile de fitness ori treptele din tribună pe post de “Hai să-l imităm pe Rocky”. O oră și jumătate aici și ai ce să faci.

 

       2. Parcul Herăstrău (tură de lac) 

Lucru important atunci când alergi, îți spun din experiența mea, este să-i dai creierului de treabă. Nu-l lăsa să se gândească la disconfortul pe care-l simți când alergi. De-asta alergatul în aer liber e mai plăcut. Te uiți după câte o pasăre, mai o rândunică, mai un chiștoc de țigară aruncat nașpa. Uite așa uiți că ai dat celebra tură de lac care are vreo 7 kilometri. Ai loc de parcare pe Șoseaua Nordului dar poți intra cu mașina și-n parc la zona de parcare amenajată. Partea bună e că după ce termini de alergat ai unde să mănânci o omletă ori să bei o cafea. E aer curat și e liniște, trotuarul chiar dacă e asfaltat e plat și nu are găuri plus că sunt și șanse mici să te alerge vreun câine fără stăpân. Ah, intrarea e gratuită și e ok și pentru bicicletă.

        3. Arena Națională

Aici ai două variante. Fie în jurul Arenei Naționale, unde te poți bucura și de treptele pe care poți urca precum Rambo-n filme ori pista de atletism și poți alerga cot la cot cu copiii pe bicicletă într-un ritm haotic dar energia din zona este molipsitoare fie poți alerga pe pista de atletism de lângă Arena Națională. E greu de văzut la început dar o poți căuta pe un Google Maps. E destul e aglomerată așa că nu alerga acolo pe la orele clișeistice, la orele de vârf arată ca o horă neorganizată ceea ce e amuzant. Dar e fain dacă poți menține ritmul turmei. Ah și pista e-nvelită-n Tartan, pentru sănătatea închieieturilor tale. să-ți facă bine închieturile. Ultima dată când am verificat pentru Lia Manoliu, accesul se făcea pe bază de abonament, undeva la 63 de lei pe lună. Eu n-am mai fost de ceva vreme și nu am găsit informații pe site-ul învechit.

Bineînțeles, nu sunt toate locurile bune de alergat de prin București dar acestea sunt cele pe care eu le-am încercat și cu care m-am simțit minunat. Ai grijă de corp, hrănește-l bine căci alergi și faci mișcare pentru sănătatea ta.