Finisaje masculine pentru pereţii locuinţei tale

Ai mobilat totul ca la carte, te-ai gândit la o schemă de culori, ai ales accesoriile perfecte, dar spaţiul încă pare gol şi impersonal. Locuinţa începe să capete formă, dar totuși simţi că lipseşte acel finisaj esenţial, care să îţi definească stilul şi care să îţi transforme căminul într-un sanctuar care să emane și să reflecte propria-ți personalitate. Soluţia ar putea fi simplă şi elegantă: un finisaj neortodox pentru perete.

Dacă dispui de spaţii generoase şi tavanul este la o înălţime considerabilă faţă de podea, poţi alege un zid pe care să îl plachezi cu un material ceva mai îndrăzneț. Sau, în cazul în care ai camere mai restrânse, este suficient să tratezi doar un colţ sau o bucată de perete, iar acolo creezi din mai nimic un accent individual, o tușă creativă din care să obții o imagine spectaculoasă. Piaţa este plină de tapete texturate, așa că decizia de a alege textura sau finisajul perfect poate părea complicată.

Betonul aparent

Acest tip de finisaj a cucerit deja inimile designerilor de interior, iar trendul nu dă semne să bată în retragere. Betonul aparent este soluţia perfectă şi la îndemână atunci când doreşti un spaţiu modern, curat şi elegant de simplu. În funcţie de ce rezultat îţi doreşti să obţii, poţi opta pentru texturi cu un finish mat sau pentru altele, cu aspect ușor lucios. Mai nou, a apărut şi o tehnică specială de aplicare a varului, care imită și reinventează aspectul acestui material cu look industrial, pentru cei care vor să evite panourile.

Lemnul

finisaje

Acest material s-a regăsit şi se va regăsi mereu în casele noastre, sub diverse forme, însă atunci când este folosit pentru a placa un perete, atmosfera devine spectaculoasă. Lemnul este cald, poate spori senzaţia de confort şi îţi transformă camera într-un spaţiu foarte primitor. Poţi opta pentru o placare cu scânduri verticale sau orizontale, sau, pentru o compoziţie geometrică deosebită, alege o placare cu “ felii” transversale de lemn. În peisaj au reapărut şi panourile sculpturale de lemn, care recrează atmosfera conacelor britanice.

Cărămida expusă sau aparentă

Pereţii din acest material clasic au revenit la modă, aducând un vibe industrial oricărei încăperi. Dacă pereţii casei tale sunt din cărămidă, poţi alege un perete pe care să îl laşi nefinisat, scăpând astfel şi de tencuială, sau, dacă nu ai această posibilitate, alege să aplici cărămida aparentă pentru acelaşi efect. Poţi obţine un efect şi mai spectaculos dacă prelucrezi puţin cărămida, pentru a imita trecerea timpului. Avantajul acestui tip de finisaj este faptul că poate deveni un accent simplu şi plăcut în orice fel de amenajare, fie ea contemporană, cu aspiraţii clasiciste sau industriale.

Marmura

finisaj

Unul dintre cele mai luxoase şi elegante materiale, marmura a oferit întotdeauna valenţe aristocratice spaţiilor, indiferent de funcţiunea lor. Placarea cu marmură a unui perete sau a unei părţi de perete va transforma orice spaţiu într-unul preţios şi spectaculos. În funcţie de rezultatul pe care îl doreşti, poţi încerca să îmbraci peretele în plăci mari de marmură sau, dacă vrei ceva mai dinamic, alege o compoziţie din bucăţi mai mici.

Mozaicul

finisaje deco

Pentru a aduce puţin din magia şi din șarmul arhitecturii orientale în casa ta, mozaicul este cea mai bună soluţie. În mod tradiţional, acest finisaj este asociat cu camera de baie, dar îl poţi intregra cu succes şi în bucătărie sau în living pe o bucată de perete. Ai de ales între mozaicul din sticlă colorată, cel din diverse sortimente de piatră sau din marmură sau, în fine, poţi opta chiar şi pentru mozaicul din lemn.

Toate aceste tipuri de finisaje îţi vor fura ochii, însă e recomandabil să nu le amestesci în acelaşi spaţiu. În schimb, poţi alege câte un finisaj diferit pentru fiecare cameră în parte și să obții astfel o locuinţă cu un aer eclectic. Dacă îţi doreşti ca tot spaţiul să aibă un numitor comun, alege finisajul preferat şi integrează-l după gust în amenajarea fiecărei încăperi. Finisajul şi textura potrivită te vor ajuta să creezi spaţii unice şi dinamice, care să reziste în faţa trecerii timpului.