La ce să fii atent când îți cauți chirie

Fie că schimbi apartamentul pentru a mia oară sau că abia părăseşti cuibul parental, închirierea unui spaţiu care să îţi devină ‘acasă’ poate fi o treabă complicată şi plină de capcane. Ai căutat pe toate siteurile, ai dat sfoară în ţară printre prieteni sau rude şi în sfârşit ai alcătuit o listă cu câteva apartamente care merită vizitate. Bineînţeles că lucrurile pot decurge frumos şi uşor, de la primul apartament să te îndrăgosteşti şi să-ţi fi găsit oaza de linişte, însă e mai bine să fii precaut şi să iei în calcul toate variantele, ca să te scuteşti pe viitor de nervi sau de apeluri pasiv-agresive către proprietar. Când mergi în vizită, nu te lăsa furat doar de atmosfera generală, cum e decorat sau finisat şi priveşte şi concentrează-te şi pe aspectele practice.

Zona, vecini şi atmosferă

chirie

Sigur că preferi un anumit cartier sau chiar o anumită stradă, fie pentru că e aproape de birou sau de un mijloc de transport, dar nu te limita doar la aceste două considerente. În funcţie de stilul tău de viaţă, şi de ceea ce îţi doreşti, va trebui să faci puţin pe detectivul şi să vezi dacă ai putea trăi aşa cum vrei în zona respectivă. Plimbă-te de câteva ori pe stradă şi prin împrejurimi, în zile diferite şi la diverse ore, pentru a vedea cât de gălăgioasă e atmosfera, ce fel de oameni locuiesc în zonă şi cam când e cea mai agitată perioadă. Dacă testul a fost trecut, dă puţin cu zoom şi începe să pui întrebări prin bloc, spunând oamenilor foarte clar că vrei să te muţi şi ai vrea să ştii ce şi cum. Aşa vei afla dacă sunt scandalagii, beţivi, copii isterici sau studenţi petrecăreţi prin apropierea ta. Iarăşi, trebuie să ai în vedere că un apartament situat chiar pe o arteră principală de circulaţie nu poate fi teribil de liniştit din cauza traficului.

Finisaje şi tocărie

Poate că nu îţi pasă foarte tare de aspectul apartamentului pentru că te gândeşti că îţi vei crea tu o atmosferă plăcută, fix pe gustul tău, însă crede-ne pe cuvânt că starea finisajelor contează. Uită-te atent la parchet şi vezi dacă e umflat, ars, dacă are lamele sărite sau dacă în bucătărie şi baie gresia nu este ciobită. Nimeni nu vrea pereţi murdari sau cu igrasie, aşa că acordă şi zugravelii o atenţie deosebită. Trebuie neapărat să acorzi atenţie şi uşilor şi ferestrelor, dacă se închid şi deschid cum trebuie şi dacă stau bine în balamale, dar cel mai important este să anlizezi uşa de la intrare, dacă e solidă, dacă se încuie şi descuie uşor, ca să nu rămâi pe afară.

Instalaţii funcţionale

chirie

Ultimul lucru la care ne gândim atunci când ne căutam o locuinţă este dacă robinetul din baie merge bine, dar o bună funcţionare a instalaţiilor sanitare şi electrice este esenţială. Ca să nu ai parte de tot felul de surprize neplăcute, dă drumul la robinete, la apa caldă şi rece şi vezi dacă apa se scurge din cadă şi chiuvetă. Uită-te cam pe unde sunt prizele şi întreabă dacă toate funcţionează bine şi roagă agentul sau proprietarul să aprindă luminile, ca să vezi dacă merg, dar şi dacă vei avea nevoie de surse suplimentare de iluminare.

Alte aspecte importante după care să fi atent este şi dacă apartamentul dorit este restant la întreţinere sau dacă utilităţile sunt plătite la zi, ca să nu te trezeşti cu nu ştiu ce datorii. Bineînţeles, înainte să semnezi, citeşte cu atenţie contractul şi pune întrebări atunci când ceva ţi se pare ciudat. Puţină atenţie te poate scăpa de multe viitoare probleme aşa că fii în alertă atunci când vizitezi posibila locuinţă.