Piața chiriilor în pandemie: cum se schimbă prețurile în funcție de cerere și ofertă

Extinderea lucrului de acasă, concedierile masive din anumite sectoare ale economiei și scăderea vânzărilor la imobiliare au potențialul de a produce schimbări importante pe piața chiriilor pentru locuințe, pe măsură ce oferta crește, iar cererea scade.

Pandemia de coronavirus afectează numeroase ramuri ale economiei, iar piața imobiliară nu poate rămâne imună la schimbările profunde care au început deja să-și arate colții. Dinamica pieței muncii din această perioadă va avea inevitabil un efect și asupra pieței imobiliare, inclusiv asupra chiriilor.

Pe măsură ce înțelegem mai bine modul în care se schimbă piața muncii în contextul pandemiei, există cel puțin trei trenduri care încep să se remarce pe piața chiriilor.

Cei care lucrează acasă pleacă… acasă

Restricțiile de circulație și reglementările pentru distanțarea socială au determinat numeroase companii să introducă munca de acasă, evident acolo unde acest lucru este posibil. De exemplu, un sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că 29% dintre angajații români lucrează în prezent de acasă.

În cele mai multe cazuri, productivitatea muncii nu a fost afectată, astfel că unele companii se gândesc serios să-și lase angajații să lucreze de acasă chiar și după terminarea pandemiei.

Oportunitatea de a lucra de acasă a determinat unii români să renunțe la chirie și să se mute înapoi în localitatea de proveniență. Principalul avantaj pentru ei este reducerea cheltuielilor, în condițiile în care prețurile chiriilor sunt mari în special pentru cei care locuiesc singuri.

Din acest motiv, cererea pentru chirii scade ușor.

Cei care au rămas fără loc de muncă pleacă acasă

De la instituirea stării de urgență în luna martie și până la sfârșitul lunii mai aproape 430.000 de români și-au pierdut locul de muncă, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii. În contextul economic actual, mulți dintre ei vor avea dificultăți să se reangajeze în perioada imediat următoare, mai ales dacă au experiență doar în domenii puternic afectate de pandemie.

O parte dintre acești angajați afectați de concedieri locuiesc de asemenea în chirie. În cazul în care nu reușesc să se reangajeze în scurt timp, plata chiriei va deveni dificilă, mai ales dacă proprietarii nu acceptă o reducere temporară a chiriilor sau chiar o amânare temporară a plăților.

Pentru unele persoane aflate în această situație, efectul imediat va fi renunțarea la chirie și revenirea acasă, chiar dacă “acasă” înseamnă același oraș sau o localitate mai mult sau mai puțin îndepărtată.

Prin urmare, cererea pentru chirii scade ușor și din acest motiv.

Vânzările de imobiliare scad

Vânzările de imobiliare nu sunt încă afectate puternic, întrucât procesul de vânzare-cumpărare este unul complex care poate dura câteva luni bune. Prin urmare, în prezent se finalizează tranzacții pentru care s-a bătut palma chiar și la sfârșitul anului trecut sau începutul acestui an.

Totuși, cu excepția unor segmente de nișă, numărul persoanelor interesate să achiziționeze în prezent o locuință este în scădere, iar acest lucru va fi vizibil în statisticile oficiale abia peste câteva luni.

Efectul este că unii dintre proprietarii care intenționau să vândă o locuință decid să se reorienteze spre închirierea locuinței cu scopul de a genera bani până în momentul în care vânzările vor reveni la normal.

Prin urmare, din acest motiv, oferta de locuințe pentru închiriere va crește ușor.

Concluzii

Cele trei exemple de mai sus arată că, pe de o parte, cererea pentru chirii este în scădere, ca urmare a scăderii interesului din partea celor care lucrează de acasă sau care au fost concediați și nu-și mai permit să plătească chiria.

Pe de altă parte, oferta de locuințe oferite spre închiriere este în creștere, pe măsură ce unii proprietari își retrag locuințele de la vânzare și le oferă în chirie pentru a obține lichidități pe termen scurt.

Într-o economie de piață normală, creșterea ofertei și scăderea cererii au ca efect o scădere a prețurilor. Cel mai probabil, acest lucru se va reflecta și pe piața chiriilor la imobiliare printr-o scădere ușoară a chiriilor.

Totuși, nu este cazul să te aștepți la o scădere semnificativă și/sau bruscă a chiriilor. Așa cum spuneam mai sus, piața imobiliară este destul de rigidă și reacționează mai lent la schimbare comparativ cu alte industrii. Mai degrabă, primele efecte reale vor putea fi observate peste câteva luni.