Work From Home pentru angajați: argumente pro și contra

Pentru angajați, conceptul Work From Home are la prima vedere numai avantaje, însă poate genera și o serie de probleme în cazul celor care nu au condiții optime pentru a lucra full-time de acasă.

Într-un articol precedent am analizat principalele avantaje și dezavantaje pe care le au companiile în cazul în care le permit angajaților să lucreze de acasă, securitatea datelor și creșterea costurilor cu logistică IT fiind printre puținele argumente împotrivă.

Situația este oarecum asemantoare și în cazul angajaților, întrucât și aici există o serie de argumente pro și contra pentru a lucra de acasă.

Avantajele Work From Home pentru angajați

La prima vedere, dacă lucrezi de acasă ai numai avantaje. Nici nu este de mirare, dacă ne gândim la următoarele aspecte:

  • economiști timp cu drumul

Un angajat din București ajunge la birou într-un interval mediu de 46 de minute, potrivit studiului “Working Habits and Commuting Patterns” realizat anul trecut de compania de consultanță “Cushman & Wakefield Echinox”.

Asta înseamnă cel puțin o oră și jumătate în fiecare zi petrecută în mașină, în metrou sau în alte mijloace de transport în comun. Teoretic, acest timp poate fi folosit într-un mod mult mai plăcut.

  • costuri mai mici cu transportul și mâncarea

Evident, dacă nu trebuie să mai mergi zilnic la birou vei economisi nu doar timp, ci și bani. În cazul în care folosești mașina personală, economiile ajung frecvent la 500-700 de lei pe lună doar din carburant.

De asemenea, cei mai mulți angajați din birourile moderne preferă să ia prânzul cu colegii la diverse localuri din zonă sau să comande, ceea ce implică din nou cheltuieli de 20-30 de lei pe zi, ceea ce într-o lună de muncă înseamnă undeva la 400-600 de lei.

Un alt aspect la acest capitol este că cei care au angajat bone pentru copii au posibilitatea de a renunța la astfel de servicii, întrucât sunt prezenți tot timpul acasă. Prin urmare, o nouă economie de bani, care ajunge frecvent la circa 1.500 de lei pe lună.

  • program de lucru flexibil

Teoretic, un alt avantaj al muncii de acasă este posibilitatea de a avea un program flexibil, diferit de clasicul 9-18 al celor mai multe companii. Totuși, acest lucru depinde în mare măsură și de tipul de job pe care îl ai.

Ca simplu exemplu, poți profita de lucrul de acasă pentru a începe munca la 7:00, atunci când nici nu vei fi deranjat de notificări mai mult sau mai puțin importante primite de la prieteni și colegi, pentru a termina programul la ora 15. Alternativ, dacă nu ești genul de persoană matinală, îți poți începe programul mai târziu, pentru a încheia astfel pe la ora 20. Cam ora la care ai fi ajuns de fapt acasă în cazul în care lucrai de la birou.

Totuși, din punctul meu de vedere, principalul avantaj al unui program flexibil este că în timpul zilei îți poți planifica o serie de întâlniri pe care înainte le puteai stabili doar la ore dubioase: o programare la frizerie, o ieșire la alergat, o vizită la o instituție a statului pentru un document sau, de ce nu, o plimbare cu cățelul.

  • mai mult timp liber

Economia de timp cu transportul și flexibilitatea programului se traduc, pe scurt, într-un timp liber suplimentar de care poți profita așa cum îți dorești.

Ce înseamnă concret asta depinde, desigur, de stilul tău de viață. Poți petrece mai mult timp cu familia, îți poți vedea efectiv copilul crescând sau te poți întâlni mai des cu prietenii tăi la o bere. Sfatul meu ar fi însă să profiți de timpul liber suplimentar și pentru a învăța ceva nou care să te ajute în carieră.

Dezavantajele Work From Home pentru angajați

Există dezavantaje ale muncii de acasă pentru angajați? Ei bine, probabil că mulți dintre cei care au fost nevoiți să lucreze de acasă în timpul pandemiei au descoperit rapid că lucrurile nu sunt nici pe departe atât de roz.

  • este dificil să separi munca de viață personală

Mulți dintre cei care lucrează de acasă au admis că este dificil să împartă sarcinile de la job cu cele din viața personală, în special dacă nu locuiesc singuri. Lucrurile se complică și mai mult în cazul celor care au copii mici acasă, întrucât aceștia din urmă solicită atenție inclusiv atunci când tu trebuie să intri într-o conferință pe Zoom cu șeful direct.

Pe termen lung, poți ajunge în situația în care începi munca la 7:00 și o termini la 22:00 pentru că pe parcursul zilei rezolvi diverse treburi personale mai mult sau mai puțin importante și să ai astfel impresia că “lucrezi de dimineață până seara”, când tu de fapt este posibil să ai chiar o productivitate mai scăzută decât atunci când lucrai “doar” 8 ore pe zi.

  • stil de viață nesănătos

De asemenea, lucrul permanent de acasă generează un risc de… “leneveală” din toate punctele de vedere. În primul există, există riscul ca activitatea fizică obișnuită să se reducă la minim, mai ales dacă nu prea ai motive să ieși din casă după program.

În plus, există riscul să începi să mănânci frecvent “chestii de ronțăit” în timpul programului în detrimentul unor feluri de mâncare tradiționale. Iar statul excesiv la birou poate duce la dureri de spate și alte probleme de sănătate.

Lipsa de activitate fizică, mâncatul nesănătos la ore ciudate și statul excesiv la birou au un punct comun: viitoare probleme de sănătate.

  • lipsa de socializare

Ne-am mințit singuri că o sesiune video pe Skype sau Zoom echivalează cu mersul la birou din punct de vedere al socializării cu colegii. Există multe persoane pentru care socializarea este foarte importantă, iar lucrul de acasă complica lucrurile pentru acestea.

Sigur, există prieteni sau prietene care ne pot “ajuta” să socializăm la o întâlnire amicală, însă este posibil ca acest lucru să nu fie suficient.

  • coșmar logistic

Un aspect neglijat de mulți se referă la spațiul efectiv de muncă pe care îl ai acasă. Indiferent de job, este esențial să ai propriul birou la care să poți lucra oricând. Cazul ideal este cel în care locuiești într-o casă suficient de mare pentru ca biroul să fie într-o altă cameră decât cea în care dormi.

Din păcate, aici lucrurile sunt destul de complicate și îmi este foarte ușor să-ți ofer un exemplu: imaginează-ți o familie obișnuită cu un copil care locuiește într-un apartament de două camere. Dacă ambii părinți lucrează de acasă, atunci ambii părinți ar avea nevoie de un birou propriu, la care se adăugă și biroul pentru copilul care eventual a ajuns deja la școală.

Cum poți integra trei birouri în două camere? Asta cu atât mai mult cu cât noile blocuri de locuințe din complexurile rezidențiale au în multe cazuri camere de mici dimensiuni în care nu mai încape nimic în afară de pat și dressing.

Care este soluția în acest caz? Teoretic, mutarea într-un apartament mai mare, doar că asta presupune o creștere a costurilor. Cu alte cuvinte, economiile făcute de companii cu spațiul de închiriat se transferă în costurile suplimentare ale angajaților cu chiria sau rata la casă.

Poate ar trebui ca, în astfel de situații, companiile să plătească o parte din chiria sau rata angajatului, nu-i așa? Pare imposibil, dar în Elveția există cazul în care justiția a decis că firma trebuie să suporte parțial costul chiriei.

Concluzii

În concluzie, lucratul de acasă vine în principiu cu o serie de avantaje majore, printre care economia de timp, economia de bani, un program de lucru flexibil și mai mult timp petrecut alături de cei dragi.

Totuși, dacă lucrezi de acasă, este esențial să te asiguri că ai toate condițiile necesare pentru ca productivitatea muncii tale să nu fie afectată. Prin urmare, chiar dacă lucrezi de acasă, este important să faci diverse activități fizice regulate, să iei mesele la ore potrivite și să separi, pe cât posibil, munca de evenimentele personale pe parcursul unei zile.

Dar cel mai important lucru rămâne să ai propria cameră cu un birou și un scaun confortabil unde să poți lucra oricând în liniște fără riscul de a fi deranjat.

Dacă te numeri printre cei care lucrează de acasă, nu ezita să ne spui în comentarii care sunt avantajele și dezavantajele din punctul tău de vedere.