Titluri de stat: alternativă de investiție la depozitele bancare

Titlurile de stat reprezintă o alternativă la depozitele bancare care oferă în general dobânzi mai bune prin asumarea unor riscuri asemănătoare.

În prezent, potrivit datelor oficiale furnizate de Banca Națională a României (BNR), băncile au depozite în valoare de circa 387 de miliarde de lei. Din această sumă, 210 miliarde de lei sunt în depozite ale persoanelor fizice, iar alte 177 de miliarde de lei sunt în depozite realizate de persoane juridice.

Pentru aceste depozite, băncile mari acordă dobânzi cuprinse în general în intervalul 1% – 2.5% pe an, în timp ce băncile mici oferă dobânzi de 2.5% – 4% cu scopul de a compensa notorietatea mai mică printr-o “generozitate” sporită. Aceste dobânzi sunt valabile pentru persoane fizice, în timp ce firmele “beneficiază” de dobânzi mai mici.

Între timp, tot de la BNR aflăm că rata anuală a inflației a fost în luna iulie de 2.6%, ceea ce înseamnă că, pentru ca banii tăi să nu se devalorizeze, trebuie să primești o dobândă de minim 2.6% de la bancă. De fapt, de cel puțin 2.86%, întrucât pentru dobânzile bancare trebuie să plătești un impozit de 10% care se reține la sursă.

Cât de siguri sunt banii tăi de la bancă?

Conform legislației în vigoare, banii pe care îi ai la bancă sunt garantați în limita a 100.000 de euro de persoană pe bancă. În prezent, din totalul de 387 de miliarde de lei existenți în depozite, 187 de miliarde sunt eligibili pentru despăgubire.

Despăgubirile sunt acordate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care în prezent are resurse proprii de 6.23 miliarde de lei. Evident, suma este mult mai mică decât valoarea depozitelor eligibile pentru despăgubire, însă legislația prevede că într-o astfel de situație Guvernul împrumută către FGDB sumele necesare pentru despăgubiri în termen de 5 zile lucrătoare de la solicitarea de către fond.

Ce sunt titlurile de stat?

În contextul dobânzilor mici de la depozite, una dintre multiplele alternative pe care le ai la dispoziție sunt titlurile de stat.

Titlul de stat este un instrument financiar prin care statul împrumută bani de la populație sau bănci pentru a-și acoperi nevoile de finanțare. În mod obișnuit, statul împrumută bani de la bănci, întrucât poate obține sume mari de bani într-un interval scurt de timp. Totuși, în ultima perioadă, statul a început să ofere titluri de stat și către populație, prin intermediul a două programe distincte.

Programul Tezaur se derulează în fiecare lună și oferă dobânzi mai atractive decât în cazul depozitelor: 3.5% pe an pentru titlurile de stat cu scadența la un an, 4% pentru scadența la 2 ani, 4.25% pentru scadența la 3 ani și 4.75% pentru scadența la 5 ani. Dobânzi asemănătoare oferă și programul Fidelis: 4% pentru scadența la 2 ani și 4.5% pentru scadența la 4 ani. Aici există și o opțiune de titluri de stat în euro, cu o dobândă de 2% pentru scadența la 2 ani.

Indiferent de alegere, dobânda se plătește anual, iar un avantaj suplimentar este că veniturile din aceste dobânzi nu sunt impozitate.

Diferențe între Tezaur și Fidelis

Există însă și diferențe majore între cele două programe:

Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziționate doar de la trezorie sau oficiile poștale. Întrebarea logică este câți dintre voi sunt dispuși să meargă la Trezorerie pentru a da bani cu împrumut? Câți dintre voi știu unde este Trezoreria? Și, desigur, Poșta Română reprezintă o instituție unde mergi fără plăcere inclusiv atunci când trebuie să primești un colet, așa că nu-mi imaginez de ce ai merge acolo pentru a împrumuta statul cu bani. În plus, plata dobânzii și rambursarea valorii nominale se fac doar prin intermediul oficiilor poștale.

În schimb, titlurile Fidelis oferă mai multe avantaje comparativ cu programul Tezaur: titlurile Fidelis pot fi achiziționate de la Bursa de Valori București (BVB) prin intermediul unor brokeri, iar acest proces se derulează integral online, în cele mai multe cazuri fără comisioane. În plus, aceste titluri de stat pot fi tranzacționate ulterior la bursă, astfel că poți recupera rapid investiția în cazul în care ai nevoie de bani. Brokerii din piață estimează că volatilitatea pe bursă a titlurilor va fi de circa +/- 1%, poate +- 2%. În orice caz, volatilitatea pozitivă nu poate fi mai mare de randamentul de 4% sau 4.5%, întrucât cumpărătorii ar ieși apoi în pierdere.

Nu în ultimul rând, dobânda anuală și rambursarea valorii inițiale se fac în cont deschis la broker din care au fost plătite și sumele inițiale, astfel ca procesul este din nou mult mai simplu decât în cazul programului Tezaur.

Care sunt riscurile pentru titlurile de stat?

Ca orice altă investiție, și titlurile de stat presupun asumarea unor riscuri. Întrucât banii sunt împrumutați statului, singurul caz în care pierzi investiția în titluri de stat este atunci când statul intră în incapacitate de plată.

Din punct de vedere istoric, șansele ca un stat să intre în incapacitate de plată este foarte scăzut, chiar și în cazul unei țări precum România. De-a lungul istoriei, România a intrat în incapacitate de plată de numai trei ori: în 1933 (Marea Criză din 1929-1933), 1981 și 1986 (în timpul comunismului).

Mai recent, statul român a fost aproape de incapacitate de plată în 1997, atunci când rezervele valutare ale BNR erau la un nivel foarte scăzut. În prezent, statul român are rezerve de 36.2 miliarde de euro și 103.6 tone de aur, care valorează 5.5 miliarde de euro.

Când au loc programele Tezaur și Fidelis?

În principiu, programul Tezaur are loc în fiecare lună, astfel că ai posibilitatea să investești oricând în titluri de stat.
În schimb, programul Fidelis a avut pentru început o singură “emisiune”. Persoanele interesate să împrumute statul au putut aplica în perioada 15 iulie – 7 august, iar autoritățile nu au anunțat încă o eventuală continuare a programului. Totuși, titlurile de stat Fidelis vor putea fi tranzacționate pe BVB începând din 13 august, astfel că le vei putea cumpăra foarte ușor dacă anumiți cumpărători vor dori să le vândă prematur.

Concluzii

Titlurile de stat reprezintă un tip de investiție cu un grad redus de risc care oferă dobânzi mai bune decât depozitele bancare.

În principiu, achiziționarea unor astfel de titluri de stat presupune un efort mai mare decât în cazul depunerii banilor la bancă, însă avantajul dobânzilor sensibil mai mari decât la depozite este un argument solid în favoarea acestui tip de investiție.