Titluri de stat Fidelis: cum să faci profit neimpozabil de minim 2% în câteva zile

Titlurile Fidelis vândute de statul român îți pot aduce un profit de cel puțin 2% în numai câteva zile. Și asta fără să plătești niciun fel de impozit pe profit. Iată cum.

Ministerul Finanțelor derulează în această perioadă un nou program de titluri de stat Fidelis destinat persoanelor fizice.

Noile titluri de stat au dobânzi decente, mai mari decât cele oferite de bănci pentru depozite: 3.5% pentru titlurile cu scadența la un an, 4% pentru titlurile cu scadența la 3 ani și 1.85% pentru titlurile în stat în euro cu scadența la 5 ani.

Pe lângă dobânda mai mare decât la depozite, un alt avantaj major este că titlurile de stat pot fi vândute prin Bursa de Valori București (BVB) înainte de scadentă. De altfel, tocmai această posbilitate deschide calea unui câștig rapid pentru investitorii speculatori.

Cum să vinzi rapid titlurile cu 2% profit

Cu numai câteva luni în urmă, prima ediție a titlurilor de stat Fidelis s-a derulat după același regulament. La câteva zile după finalul perioadei de subscrieri, titlurile au putut fi tranzacționate pe Bursa de Valori București. Valoarea standard a unui titlu de stat a fost de 100 lei, însă la BVB cele mai multe tranzacții s-au efectuat pentru circa 102 lei pentru un titlu de stat.

De altfel, chiar și în prezent, la 3 luni de la debutul pe bursă, titlurile de stat se tranzacționează cu aproximativ 102 lei.

Este foarte posibil ca istoria să se repete și în cazul noii sesiuni de titluri de stat Fidelis. Cu alte cuvinte, înclin să cred că vei putea vinde noile titluri de stat cu un profit de 2%. Iar partea și mai bună este că, potrivit Codului Fiscal, investițiile în titluri de stat nu se impozitează deloc. Astfel, nu va trebui să plătești nicio taxă pentru această investiție, iar întregul profit va rămâne la tine.

De ce cumpără cineva titlurile cu 102 lei în loc de 100 lei?

Iată o întrebare perfect legitimă. Titlurile de stat sunt cumpărate pe bursă în special de fondurile de investiții, pentru că acestea nu au posibilitatea de a cumpăra aceste titluri direct de la stat, întrucât ele sunt dedicate strict persoanelor fizice.

În plus, anticipez că fondurile de investiții vor fi atrase în special de titlurile de stat pe 3 ani, care oferă o dobândă de 4%.

În paralel, titlurile de stat vândute de România investitorilor mari, așa cum sunt fondurile de investiții, oferă în prezent dobânzi mai mici de 3%. Prin urmare, randamentul titlurilor de stat Fidelis este mai mare decât ce al titlurilor de stat vândute direct fondurilor de investiții.

De altfel, acesta este și cel mai puternic argument pentru care și noile titluri de stat Fidelis vor putea fi vândute fără emoții cu un profit de 2% imediat după ce vor fi acceptate la tranzacționare de BVB.

Cum investesc în fondurile de stat Fidelis?

Dacă ai ajuns la concluzia că poți face rapid un profit de 2%, poți cumpăra titluri de stat Fidelis de la unul dintre brokerii agreați de stat. Pentru titlurile de stat în lei participă la intermediere nu mai puțin de 14 brokeri, astfel că ai de unde alege. Există inclusiv brokeri la care contul de tranzacționare se deschide online, fără niciun drum la sediul fizic.

Titlurile de stat Fidelis din noua emisiune pot fi achiziționate de la brokeri până în 27 noiembrie, iar banii vor intra oficial în contul statului în 2 decembrie. Ulterior, într-un interval de numai câteva zile, probabil cel târziu în 7 decembrie, titlurile vor putea fi tranzacționate pe bursă.

Care sunt riscurile pentru titlurile de stat?

Desigur, există și varianta în care preferi să păstrezi titlurile de stat până la scadență pentru a obține dobânda de 3.5% sau 4% pe an. În acest caz, o altă întrebare legitimă este care sunt riscurile asociate unei astfel de investiții.

Ca orice altă investiție, și titlurile de stat presupun asumarea unor riscuri. Întrucât banii sunt împrumutați statului, singurul caz în care pierzi investiția în titluri de stat este atunci când statul intră în incapacitate de plată.

Din punct de vedere istoric, riscul ca un stat să intre în incapacitate de plată este foarte scăzut, chiar și în cazul unei țări precum România. De-a lungul istoriei, România a intrat în incapacitate de plată de numai trei ori: în 1933 (Marea Criză din 1929-1933), 1981 și 1986 (în timpul comunismului).

Mai recent, statul român a fost aproape de incapacitate de plată în 1997, atunci când rezervele valutare ale BNR erau la un nivel foarte scăzut. În prezent, statul român are rezerve de 36.2 miliarde de euro și 103.6 tone de aur, care valorează 5.5 miliarde de euro.