Coplata pentru servicii medicale: va fi mai ieftin sau mai scump pentru pacienți?

Ministerul Sănătății vrea să introducă o nouă formă de coplată pentru servicii medicale, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.

Ne-am obișnuit deja ca ordonanțele de urgență apărute peste noapte să aibă rapid efecte negative pentru noi, însă de data aceasta avem în principiu măcar o veste bună despre noile planuri ale autorităților: prețurile pe care le plătim pentru serviciile medicale la instituțiile private ar trebui să scadă.

Pe de altă parte, mai multe asociații de pacienți avertizează că pacienții ar putea plăti de fapt mai mulți bani, inclusiv atunci când se tratează la stat.

Sistemul actual de plată

În principiu, serviciile medicale la policlinicile și spitalele de stat sunt gratuite pentru pacienți. Evident, aceste servicii au anumite costuri care sunt acoperite de Casă Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din contribuția de 10% din salariul brut pe care pe care o plătește fiecare angajat din România, dar și prin transferuri de la bugetul de stat pentru salarii.

În schimb, serviciile medicale la policlinicile și spitalele private sunt contra-cost, cu excepția celor care pot făcute și la stat și care sunt decontate deja de CNAS. În cele mai multe situații, costurile analizelor sunt mai mari decât cele acoperite de CNAS în cazul unităților de stat, în special pentru că oferă condiții mai bune, echipamente medicale mai moderne și au medici mai bine plătiți.

Pacientul unei unități private suportă costul integral al serviciilor medicale și nu are niciun beneficiu de pe urma faptului că plătește contribuția de 10% din salariul brut către sistemul de asigurări de sănătate.

Avantajul coplății

Noua ordonanță de urgență prevede că, în cazul în care un pacient alege să se trateze la o clinică sau la un spital privat, CNAS va acoperi costul unei intervenții similare într-o unitate de stat. Cu alte cuvinte, pacientul va plăti doar diferența dintre prețul solicitat de unitatea privată și prețul decontat de CNAS.

Evident, în cele mai multe cazuri, prețul final plătit de pacient va fi unul foarte mare, mai ales în cazul intervențiilor chirurgicale. Sumele exacte diferă de la caz la caz, însă Hotnews a oferit un exemplu concret pentru o operație de apendicită care necesită două zile de spitalizare.

La un spital de stat, CNAS decontează 1.200 – 1.500 lei pentru o astfel de intervenție, la care se adaugă 100-200 lei pentru fiecare zi de spitalizare. În total, 1.400 – 1.900 lei.

La privat, o astfel de intervenție costă circa 6.000 lei, la care se adaugă 1.000 – 1.500 lei pentru fiecare zi de spitalizare. În total, aproximativ 8.000 – 9.000 lei. Dacă se introduce coplata, costul final plătit de pacient va fi mai mic cu 1.400 – 1.900 lei.

Dezavantajul coplății

Pe de altă parte, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) atrage atenția că un astfel de sistem va dezavantaja în mod clar persoanele care nu au asigurare de sănătate completă. “Este o bombă socială care va afecta grav pacienții”, a afirmat Vasile Barbu, președintele ANPP.

În schimb, Barbu afirmă că noua lege va favoriza în special clinicile private care oferă diverse analize medicale, întrucât acestea vor putea mări prețurile, iar o parte dintre costuri vor fi acoperite de stat. De altfel, există și un precedent în acest sens: la introducerea inițială a coplății în 2012, unele clinici private au mărit artificial prețurile, iar alte clinici solicitau prețul integral atât pacienților, cât și CNAS-ului pentru deontarea serviciilor.

Micile neclarități ale legii

Primele reacții după publicarea proiectului au fost că Ministerul Sănătății va introduce coplata în spitalele de stat și că pacienții vor plăti o parte din costuri inclusiv pentru serviciile din unitățile de stat.

De fapt, în ordonanță nu se menționează explicit că noile reguli se aplică spitalelor private sau de stat. Prin urmare, teoretic, ordonanța se aplică pentru orice unitate medicală, indiferent dacă proprietar este statul sau o companie privată.

Totuși, Ministerul Sănătății susține că a evitat să menționeze în lege că noile reguli se aplică doar mediului privat dintr-un motiv foarte simplu: dacă legea s-ar referi doar la spitalele private, ar avea un caracter discriminatoriu și neconstituțional.

În schimb, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) susține că există pericolul ca noul sistem de coplată să fie aplicat inclusiv în spitalele de stat, ceea ce de fapt ar genera costuri mai mari pentru pacienții care se tratează la stat.

Ce urmează

Pentru moment este prematur să anticipăm dacă și când va intra în vigoare nouă lege. Pe lângă faptul că este deocamdată doar în stadiu de proiect, noua lege are nevoie și de alte acte normative pentru a se aplica.

Astfel, din proiect nu este clar cum va arăta concret contribuția pe care o va plăti pacientul pentru serviciile medicale din sistemul privat, întrucât acest aspect va fi explicat în contractul cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale. Contractul respectiv este negociat în prezent de părțile implicate.