Film 2018 | Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Deși a ratat Oscarul pentru Cel mai bun film în 2018, pelicula “TREI PANOURI ÎN AFARA ORAȘULUI EBBING, MISSOURI” a excelat la categoriile de interpretare. Actrița principală, Frances McDormand, a primit o statuetă pentru rolul mamei îndurerate de asasinarea fiicei sale, femeie care luptă cu autoritățile locale cam dezinteresate de prinderea criminalului. De asemenea, Sam Rockwell a ieșit învingător la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul unui polițist cu probleme.

Pe lângă interpretarea și emoțiile pe care ți le oferă filmul, de departe cel mai frapant aspect mi se pare acela că povestea este inspirată de un caz real. Asta îi oferă un plus poveștii și te face să empatizezi chiar mai mult cu Mildred și cu durerea pe care i-o pricinuiește lipsa de interes și de implicare a autorităților. Unde mai pui că și la noi au existat cazuri asemănătoare care au indignat întreaga societate și care au dus la ample mișcări de stradă. Parcă și mai tare poţi rezona cu filmul și cu frustrarea mamei când vezi o femeie singură împotriva tuturor, neputincioasă.

Povestea de la care s-au inspirat producătorii filmului are loc în anul 1991 în Vidor, Texas, şi o are în centru pe o tânără, Katye Page, care a fost violată și ucisă. După doi ani în care autoritățile nu au făcut nimic pentru a dezlega misterul crimei, tatăl ei, James Fulton a început o campanie cu panouri publicitare, prin care-ți exprima mânia în legătură cu nepăsarea poliţiştilor şi a procurorilor. Inițial, bărbatul a închiriat trei panouri publicitare aflate pe un câmp din apropierea autostrăzii Los Angeles-Florida, iar mesajele afişate erau: „Poliţia din Vidor a măcelărit acest caz“, „Aşteptând mărturisirea“, „Ţi se poate întâmpla şi ţie“. Pentru că ancheta a continuat să stagneze, de-a lungul anilor tatăl lui Katye a schimbat mesajele. A ajuns astfel la texte de genul „Cred că fiica mea a fost violată în timp ce era strangulată“ sau „Încă nici o arestare“. Mai mult, Fulton a inscripționat chiar și un panou cu acuze la adresa fostului său ginere, pe care-l considera suspectul principal.

Mi-ar fi greu să găsesc defecte acestui film, care m-a trecut printr-o grămadă de stări și de la care am plecat cu un gust amar. Unul pe care parcă-l mai simțim uneori pe propria piele, atunci când vedem indolența și uneori neputința autorităților de la noi. Titlul mi se pare un mare handicap, pentru că este mult prea lung și deloc atractiv. Deși reflectă punctul central al acțiunii, tot mi se pare că producătorii se puteau decide la ceva mai inspirat, mai la subiect. Filmul Three Billboards Outside Ebbing, Missouri este dur, cu o atmosferă încărcată de violență fizică, dar mai ales psihică. Filmul vorbește dincolo de oameni și ajunge la sentimentele lor într-o lume ce pare surdă, oarbă şi insensibilă. Regizorul și scenaristul Martin McDonagh și-a atins scopul cu acest film și a reușit să obţină o naraţiune dramatică şi dură. Aceste calităţi pot face ca pelicula să treacă, cu mare uşurinţă, drept un film-manifest.

Cu toate acestea, filmul e cam greu de digerat şi îţi recomand să-l vezi doar dacă ești capabil de multă empatie. Nu este nicidecum un film de popcorn care să-ţi umple o seară plictiseală. Mesajul și interpretarea sunt mult, mult prea complexe și merită atenție. Filmul va avea premiera pe 23 martie 2018 în toate cinematografele din România.