FILM 2018 | Downsizing. Mini-oamenii

Downsizing, sau cum se poate transforma într-o mare dezamăgire un film de la care aveam așteptări mari. Dar asta este doar părerea mea, iar tu nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Hai să-ți povestesc un pic despre film.

Suprapopularea, ce vine la pachet cu un consum haotic și necontrolat al resurselor, coroborat cu iminența unei extincții a rasei umane, îi face pe oamenii de știință să caute noi și noi soluții. Salvarea pare să vină din Norvegia, unde o echipă de cercetători descoperă o modalitate de a micșora oamenii până ajung la o înălțime de numai 13 centimetri. În plus, oamenii au la dispoziție 200 de ani pentru a face tranziția completă, la o lume în miniatură, înainte ca un dezastru natural să aibă loc, iar rasa umană să fie din nou supusă unei extincții în masă.

Micșorarea vine la pachet cu multe facilități și avantaje, principalul factor decizional fiind acela că le rămân foarte mulți bani în plus dacă aleg să trăiască în mini-versiunile lor. Gândește-te că sticla aia de apă de jumătate de litru nu ți-ar ajunge doar câteva ore, ci săptămâni, chiar luni de zile. În plus, toate lucrurile, începând de la mașini, case și alimente sunt reduse în mod semnificativ, deci costuri mai mici. La scară largă, asta înseamnă mai puțin consum din resursele planetei, deci o planetă mai prietenoasă ce se poate regenera mai rapid.

Downsizing

Puși în fața unei promisiuni pentru o viață mai bună, Paul Safranek (Matt Damon) și soția lui, Audrey (Kristen Wiig), se hotărăsc să lase în urmă existența stresată din Omaha pentru a se micșora și a se muta într-o comunitate populată numai de mini-oameni. Dar această alegere va avea consecințe care le vor schimba viața pentru totdeauna, și acestea nu vor fi deloc miniaturale. Este clar că o astfel de schimbare radicală vine la pachete cu unele consecințe greu de intuit la început.

Dar pentru că nu vreau să-ți stric surpriza, mă opresc aici cu detaliile despre film și-ți povestesc un pic despre ce impresie mi-a lăsat mie. Ideea în sine mi s-a părut extrem de amuzantă și interesantă. Evident că nu l-am perceput nici o secundă ca pe un film SF și nu mi-am bătut capul cu acuratețea detaliilor sau cu posibilitatea implementării unei astfel de idei. Deci, am plecat de la bun început pe ideea că este o comedie și trebuie tratată ca atare. Totuși, ce putea fi o comedie bună de la început până la sfârșit, s-a transformat într-o dramă, combinată cu romantism și puține momente de comedie pe alocuri.

Începutul promițător și amuzant a escaladat brusc într-o melodramă cu iz romantic incert. O poveste de dragoste imposibilă într-o lume atât de diferită și un final cât se poate de banal și ușor de intuit mi-au cam stricat impresia inițială despre film. Chiar și așa, nu pot spune că este un film prost pe care nu-l recomand.

Downsizing este o producție Paramount Pictures, regizată de Alexander Payne și este disponibilă în toate cinematografele din România începând cu 12 ianuarie 2018.