Festivalul iMapp Bucharest 2020 online

Toamna se numără bobocii și evenimentele, iar după o vară în care toate festivalurile au fost anulate din motive lesne de înțeles, ne putem bucura din nou de câteva spectacole organizate în aer liber. Așadar, faptul că acum ne putem bucura de unele evenimente, chiar și online, este ca o gură de aer. Așa cum spuneam, majoritatea evenimentelor anulate sau reprogramate pentru toamnă s-au adaptat noilor condiții și cerințe, iar printre ele se află și Festivalul iMapp Bucharest 2020.

Evenimentul își propune să sublinieze capacitatea artei de a traversa diverse medii și contexte sociale, să sărbătorească orașul prin unitate, mesaje și culoare. Festivalul împresoară Bucureștiul cu evenimente, proiecții și expoziții de artă. Printre acestea amintim Expoziția de artă urbană în mișcare în cadrul căreia publicul va putea admira în perioada, 20 septembrie – 10 decembrie, tramvaie personalizate cu grafitti. Varianta online a Festivalului Internațional iMapp Bucharest 2020 va avea loc începând de astăzi, 16 septembrie, până pe 19 septembrie. Nu în ultimul rând, poate cea mai spectaculoasă parte a evenimentului, Proiecții video pe fațadele unor clădiri din inima orașului. Pe fațada Teatrului Național „I.L. Caragiale”  din București, a Hotelului InterContinental și Universitatea din București. Toate acestea duminică, 20 septembrie 2020. 

Festivalul iMapp Bucharest 2020 online

Așa cum spuneam, contextul actual este plin de provocări la care trebuie să ne adaptăm, iar evenimentele și festivalurile care ani la rând adunau zeci, chiar sute de mii de iubitori de muzică, artă sau teatru la un loc, au fost nevoite și ele la rândul lor să se adapteze noilor condiții. Indiferent de cât de grele sau atipice ar fi anumite perioade, oamenii au nevoie de artă, de distracție și de un pic de normalitate, evident respectând toate restricțiile. Așadar, nu este de mirare că și organizatorii iMapp Bucharest s-au adaptat și vin în întâmpinarea iubitorilor de artă și nu numai, cu o variantă online a evenimentului. Organizate în cadrul evenimentului „Zilele Bucureștiului”, iMapp Bucharest a câștigat numeroși fani în Capitală, în țară și în întreaga lume. Având în vedere toate aceste aspecte, pentru a se putea ține cont de nevoia de distanțare fizică și de siguranța cetățenilor, unul dintre cele mai importante evenimente de 3D video mapping din lume, un concurs internațional organizat anual de Primăria Capitalei, prin creart, care în anul 2019 a devenit Liga Câștigătorilor/Winners League, se va desfășura, în acest an, în mediul online.

Cu alte cuvinte, folosind mijloace de comunicare moderne și adresându-se atât publicului local, național cât și internațional, va fi spusă una dintre cele mai recente povești memorabile din cadrul „Zilele Bucureștiului”.

În varianta online a Festivalului iMapp Bucharest 2020, evenimentul va urma două linii complementare – iMapp Talk, între 16 și 18 septembrie și Proiecții video pe fațadele a trei clădiri din inima Capitalei – Piaţa Universităţii,  duminică, 20 septembrie 2020. Dar să le luăm pe rând. 

Timp de trei zile, cele mai importante voci din lumea internațională a video mapping-lui se vor reuni în cadrul unor webinarii (seminarii online) și conferințe conferințe cu directori ai celor mai renumite festivaluri de lumină din lume, artiști internaționali, organizatori și specialiști în video proiecție, respectiv peste 20 de speakeri în 6 sesiuni live și înregistrate, moderate de Vlad Craioveanu. De miercuri, 16 septembrie până pe 18 septembrie, în fiecare zi va avea loc iMapp talk în intervalele orare 10:30-11:30 și 12:00-13:00. 

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, evenimentul va culmina cu o retrospectivă online a edițiilor I – IV, tot în mediul online, incluzând cele mai bune lucrări proiectate de-a lungul anilor în cadrul acestui concurs internațional de video mapping, respectiv cele ale câștigătorilor Premiilor Juriului și ale Premiilor Publicului din fiecare an. Astfel, iMapp Bucarest 2020 va fi o ediție 100% virtuală și va avea loc de la 20:00. De asemenea, publicul își va putea alege favoritul prin vot online.

O a doua linie pe care o va urma evenimentul este legată de Proiecțiile video pe fațadele a trei clădiri din inima Capitalei – Piaţa Universităţii, duminică, 20 septembrie 2020. Pentru a putea oferi publicului, în condiții de siguranță, un spectacol inedit, ce are ca tematică un mesaj puternic – „Bucharest – One Heart. One Story.” – și pentru a genera un ecou și în acest an pe plan local, național și internațional, având în vedere situația mondială actuală, vor avea loc proiecții video pe fațadele a trei clădiri din Piața Universității, repere importante în istoria orașului: Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Hotelul InterContinental și Universitatea din București. În plus de asta, pentru a evita aglomerare și pentru a-i determina pe trecători să nu staționeze, Proiecțiile nu vor avea sunet, iar conținutul artistic va fi de scurtă durată, în buclă. Cu alte cuvinte, duminică, 20 septembrie 2020, în intervalul orar, 20:30 – 23:00, aceste proiecții vor anima centrul Capitalei duminică, 20 septembrie, de Ziua Bucureștiului. Pentru a crea un spectacol unitar, desăvârșit, cele mai importante trei echipe de artiști video din România vor realiza conținut video pe tema „Bucharest – One Heart. One Story.”, toate în sincron.