Lucrări pe care le poţi faci singur în locuinţă

În general, primăvara este anotimpul perfect pentru a planifica şi începe reamenajarea, redecorarea sau îmbunătăţirea locuinţei. Poţi începe un proces întreg de regândire a spațiului în care trăiești, însă pentru asta vei avea nevoie de serviciile, destul de costisitoare, ale unor specialişti. Dar dacă te documentezi puțin vei vedea că te poţi descurca şi singur, chiar dacă nu ai experienţă. Anumite lucrări mici le poţi face singur sau cu ajutorul partenerei sau prietenilor, şi astfel îţi vei transforma locuinţa rapid, cu efort minim, dar şi fără a cheltui o avere.

Zugrăvirea

Lucrări pe care le poţi faci singur în locuinţă

În timp, pereţii şi zugrăvelile se deteriorează iar amenajarea ta îngrijită şi gândită poate avea de suferit dacă nuanţele au început să-şi piardă din intensitate sau dacă albul nu mai e chiar alb. Fie că ai de-a face cu o bucătărie afumată, pereţi pătaţi sau cu tencuială zgâriată, tot ce trebuie să faci este să dai o fugă la cel mai apropiat magazin dedicat materialelor de construcţii şi să îţi cumperi câteva ustensile şi câteva materiale. O zugrăvire corectă începe prin curăţarea pereţilor de vopseaua veche iar apoi vei trece la repararea lor cu tencuială sau adeziv, dacă e cazul, după care urmează gletul. După glet, trebuie să aplici amorsa, care va ajuta varul să se fixeze, iar după ce amorsa îşi face treaba, poţi aplica varul. Hai că nu este atât de complicat.

Vopsire

Lucrări pe care le poţi faci singur în locuinţă

Poate că te-ai săturat de mobilierul luat acum nu ştiu câţi ani sau poate că nu ai fost tocmai grijuliu şi ţi-ai pătat sau zgâriat raftul sau masa. Dacă te gândeşti de ceva timp să le înlocuieşti însă parcă ai alte priorităţi momentan, există şi posibilitatea vopsirii sau lăcuirii piesei deteriorate, sau de ce nu, a întregului set, pentru a da un aer nou amenajării. Nu e deloc complicat, dar nici scump, să schimbi aspectul unei piese de mobilier. Tot ce-ţi trebuie fiind şmirghelul, o cutie cu vopsea sau lac, diluant şi câteva pensule. Dacă obiectul tău de mobilier are un model frumos al fibrei şi are nevoie doar de o reîmprospătare, poţi apela la un lac transparent sau colorat, însă dacă ai de-a face cu o masă pătată, taiată sau zgâriată, după chituirea eventualelor goluri, ai putea să o acoperi cu un strat de vopsea sau un lac colorat, care ascunde orice defect. Pentru un plus de farmec, ai putea vopsi un obiect mai mic într-o nuanţă mai ieşită din comun, ca smaraldul sau turcoazul, transformând-o într-o piesă decorativă.

Mici proiecte

În general, piesele de mobilier din magazine pot costa destul de mult, chiar şi cele de mici dimensiuni sau foarte simple, însă norocul îţi surâde pentru că multe dintre ele pot fi realizate şi acasă, chiar dacă nu eşti foarte îndemanatic. Mai nou, internetul e plin de clipuri şi articole făcute de specialişti care îţi spun, în detaliu, cum ai putea să îţi faci singur diverse obiecte de mobilier, doar cu ajutorul câtorva unelte simple. Deşi o canapea sau mobilă de bucătărie ar putea fi cam complicat pentru un amator, sunt destule tutoriale care îţi arată cum ai putea să-ţi faci un pat minimalist sau noptiere din paleţi de lemn sau cum ai putea transforma lădiţele de la fructe într-o măsuţă pentru cafea. Totuşi, dacă vrei să începi cu ceva mai puţin riscant, există şi multe indicaţii pentru ca tu să îţi poţi face diverse obiecte decorative, de la vaze şi fructiere ultra moderne din ciment, până la diverse accesorii textile sau rame foto.

Pentru a-ţi tranforma locuinţa într-una cât mai chic şi mai în trend, nu e nevoie să cutreieri magazinele, să angajezi diverse echipe sau să îţi dai peste cap bugetul, însă ai nevoie de răbdare şi de puţin din timpul tău liber. Cu puţină implicare, vei reuşi chiar şi singur să creezi o atmosferă nouă în locuinţa ta.