De ce bem așa mult?

Sunt sigur că îți aduci aminte și din anii trecuți, dar mai mereu România este în top 10 la cantitatea de alcool consumat pe cap de locuitor. Momentan. Am fost și mai sus. Ne bat mereu irlandezii și moldovenii.

În primul rând, alcoolul este un lichid obținut prin fermentarea cerealelor, legumelor sau fructelor, la care se adaugă drojdie care consumă zaharurile și din care rezultă etanol și dioxid de carbon. Berea și vinul, de exemplu, sunt băuturi fermentate. Băuturile tari cum sunt vodka, whiskey sau pălinca, se obțin printr-un proces adițional de distilare, care evaporă o parte din apă din lichid și din care rezultă o concentrație mai mare de alcool.

Aș împărți efectele negative ale consumului de alcool în două: pe termen scurt și pe termen lung. Efectele pe termen scurt sunt: pierderea coerenței, a coordonării mișcărilor, alterarea memoriei, tulburări ale vederii, dureri de cap, deshidratare, vărsături. Aici nu vorbesc despre riscuri, acelea sunt mai multe și nu aș vrea să devin didactic. Am încredere că le știți.

Acum, efectele pe termen lung. Aici intru puțin în zona de riscuri, în sensul că dacă bei mult timp, una, cel puțin, sigur ți se întâmplă: deteriorarea creierului, alterarea memoriei, ciroza hepatică, pancreatita, gastrita, ulcer, afecțiuni cardiovasculare, agresivitate, schimbări bruște ale dispoziției, dificultăți de concentrare și de menținere a atenției. Alcoolul are efecte asupra musculaturii, a ficatului, a intestinelor și a creierului.

Să trecem peste definiții și pericole, ca oricum, să fim sinceri, nu te interesează pe tine. Hai să vedem, cum zice și în titlu, de ce bem așa de mult.

Primul motiv este dorința de realxare. Aici intră și degrevarea de stres. După o zi grea la muncă, bei și tu două pahare ca să te destinzi. Efectele acestea sunt reale și le descoperim de la începutul carierelor noastre de consumatori de alcool. O stare redusă de ebrietate detensionează mușchii, ne face să uităm de anxietate, ne face mai comunicativi și mai sociabili. Efectele acestea dispar, în timp. Cu toate acestea, le căutăm în fiecare pahar, nu-i așa? Pe termen mediu, de fapt, cu cât consumăm mai mult alcool, suntem mai stresați.

Un alt motiv este presiunea socială. E evident: dacă ești într-un mediu în care toată lumea consumă alcool, o să fii tentat să bei alcool și tu. Chiar și persoanele care nu beau de obicei vor consuma alcool la evenimente sociale cum ar fi o nuntă sau o petrecere, alcoolul fiind parte integrantă din eveniment. Pentru un alcoolic, obsesia pentru băutură poate transforma presiunea socială într-o scuză pentru a bea alcool, chiar și atunci când este conștient, bazat pe experiență, de efectele negative.

Fiindcă, da, chiar dacă știm că ne face rău, continuăm să bem. Și să nu începeți cu clișeul paharului de vin singular care face bine la circulația sângelui. Poți obține același efect cu o tură de alergat de 30 de minute, care vine cu bonusurile evidente. Dacă tot am pomenit de alergat, îți propun o idee: dacă ești între aceia care cel puțin o dată pe săptămână ies să bea ceva după muncă, îți propun să faci un pic de exerciții fizice înainte să ieși. O să îți satisfaci nevoia de endorfine și o să bei mult mai puțin.

Plus că o să ți se facă și foame și, cu siguranță, o să mănânci ceva pe lângă berile alea. Și știi deja că asta ajută.

Bun, alt motiv: scăparea de inhibiții. Să recunoaștem, mulți dintre noi suntem timizi. Avem nevoie de un lubrifiant social precum alcoolul ca să facem față la o petrecere cu multe persoane necunoscute sau o cină cu șeful ăla pe care vrem să-l impresionăm. Indiferent care e contextul, alcoolul are calitatea de a face oamenii să se simtă confortabil în situații în care, altfel, nu s-ar simți în largul lor.

Vreau să revin un pic la riscuri: la bărbați, consumul îndelungat de alcool poate duce la infertilitate și disfuncții erectile. Adică impotență.

Revin. Un motiv pentru care bem așa de mult pot fi actele de rebeliune, frecvente la tineri. Un alcoolic poate, involuntar, să își lase dependența moștenire urmașilor. Așa că, dacă ai tăi au băut mult, e mai probabil să te apuci și tu să bei.

Se mai întâmplă un fenomen al glorificării băuturii în publicitate și media. Vedem imagini cu Fank Sinatra cu paharul de whiskey-soda în mână și parcă ni se face poftă. Vedem o reclamă la spumant și următoarea dată când mergem la magazin, ne punem în coș o sticlă de prosecco. Vedem filme, videoclipuri, reclame, suntem bombardați de ideea că alcoolul e cool.

Nu e cool. E rău. Distruge relații, provoacă certuri, accidente, te face de râs și te îmbolnăvește. Pare că e bun fiindcă primul pahar ne face să ne simțim bine. Dar, dacă ar exista diavolul, cred că exact așa ar proceda. Și știu că tu ești un om cu frica de Dumnezeu și nu o să mai bei vreodată, acum că ai aflat tot ce ți-am povestit eu. Glumesc. Evident, o să bei în continuare. Poate nu imediat, dar sigur o să continui să bei. Fii atent: mănâncă înainte să te apuci, alternează băuturile cu pahare cu apă, ferește-te de băuturi închise la culoare și nu fuma cât bei. Înainte să te culci, după o noapte de beție, trage draperiile și asigură-te că o să ai un somn neîntrerupt. Atfel, mahmureala o să fie mai iertătoare cu tine.