Cum va fi la TIFF 2019

Ultimul weekend al lunii mai este confiscat de Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Astfel, pe 31 mai 2019 va avea loc la Cluj, Gala de deschidere, în Piața Unirii Open Air, de la ora 20:45. De 18 ani încoace TIFF aduce publicului premiere absolute, dar și filme care au făcut istorie, artiști muzicali, cine-concerte spectaculoase, noi experiențe cine-culinare, workshop-uri, masterclass-uri, dezbateri și petreceri. 

Pe lângă toate aceste evenimente, în fiecare an pe covorul roșu  de la TIFF au pășit câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei europene. Printre acestea se numără Michael Radford, Annie Girardot, Claudia Cardinale, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon, iar anul acesta, printre invitații speciali se numără actorul Nicolas Cage și regizorul premiat cu Oscar, Michel Gondry. 

În 31 mai atenția va fi îndreptată asupra regizorului Michel Gondry. Acesta va fi prezentat publicului printr-o retrospectivă completă ca va include proiecții ale celor 12 lungmetraje semnate ce acesta. În plus de asta, el va fi prezent la Cluj și pentru inaugurarea Uzinei Filmelor de Amatori, al cărei concept îi aparține. 

TIFF 2019

Ziua de sâmbătă, 1 iunie, de la ora 21:45, este dedictă proiecțiilor în aer liber, petrecerilor și altor evenimente conexe, iar punctul de întâlnire este Castelul Bánffy din Bonțida. Acolo va fi proiectat filmul CoinCoin & The Extra-Humans, apoi va avea loc o petrecere tematică “Full Moon Party”. Pentru al doilea an la rând, echipa Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină va da la TIFF startul unei petreceri la care singura condiție este să te distrezi și să petreci până în zorii.

În ziua de duminică, punctul de întâlnire va fi Castelul Bánffy, iar cinefilii vor avea ocazia de-al întâlni pentru prima dată la Cluj pe multi-premiatul scenarist, regizor și producător – Veit Helmer și el invitat special al ediției. Alături de el, cei prezenți la eveniment o vor putea întâlni și pe Maia Morgenstern care e parte a distribuției filmului The Bra semnat de Veit Helmer.

Tot în cadrul galei de deschidere a TIFF va fi proiectat în premieră absolută filmul Parking al lui Tudor Giurgiu. De asemenea, cei prezenți la eveniment vor avea şansa să întâlnească membrii echipei de producţie şi pe actorii Mihai Smarandache, Carmen Florescu şi Paul Cimpoieru. Cinefilii îi vor putea întâlni de asemenea pe compozitorul Julio de la Rossa și pe scriitorul Marian Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea”, care a inspirat scenariul filmului.

Tot pe lista cu invitați speciali îi regăsim și pe regizorul Corneliu Porumboiu și pe actorul Vlad Ivanov, invitaţi speciali la prima proiecţie din România a filmului La Gomera. Filmul care spune povestea lui Cristi, un polițist român corupt, a intrat anul acesta în cursa pentru Palme d’Or. În premieră, va rula și filmul Monștri, inclus în competiția pentru Trofeul Transilvania și în Zilele Filmului Românesc. La Cluj vor fi prezenți și actorii și echipa de producție. De asemenea, Radu Dragomir își face debutul regizoral și va prezenta filmul Mo în care Dana Rogoz joacă rolul principal.

Nu în ultimul rând, invitatul special este câștigătorul unui premiu Oscar și deținător a numeroase alte trofee obținute în diferite festivaluri de film de-a lungul unei cariere de aproape patru decenii. Actor, regizor și producător, Nicolas Cage va primi din partea TIFF Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale. 

De asemenea, în fiecare an, în cadrul TIFF este oferit un premiu de excelență pentru carieră unei personalități din lumea cinematografică, iar anul acesta este rândul celebrului Marcel Iureș. Zeci de roluri interpretate pe scenele din întreaga lume, trei Premii UNITER şi apariţii nenumărate în producţii cinematografice care s-au bucurat de succes internaţional.