Cum va fi generația viitoare de Xbox?

Recent a avut loc una dintre cele mai așteptate conferințe de gaming ale anului, E3 din Los Angeles. Cândva era cea mai populară, dar în ultimii ani, interesul a scăzut atât de tare încât Sony a boicotat complet anul acesta. Totuși asta nu oprește companii gigantice precum Microsoft, Bethesda, Nintendo, EA sau Ubisoft să își prezinte ultimele noutăți în materie de gaming. Totuși, de data asta am spus să ne concentrăm doar pe Microsoft care a anunțat noul Xbox, menit pentru sezonul sărbătorilor din 2020.

În timpul conferinței nu ni s-a arătat cum arată consola în sine, dar în clip vedem arhitecții consolei cum propăvăduiesc despre caracteristicile și despre puterea ei. În primul rând, pare că timpii de încărcare din jocuri sunt pe cale de dispariție, fiindcă ni se spune clar că vor să scape de problema cu loading-ul. Dacă va dispărea complet ori redus la câteva milisecunde, rămâne de văzut.

Image result for xbox scarlett

În centrul următorului Xbox se află un procesor făcut special pentru consolă și este fabricat de către AMD. Ca și în cazul PlayStation 5, este de ultimă generație și conceput pentru o arhitectură de 7 nanometri. Cu cât acești nanometri sunt mai mici, cu atât puterea procesorului este mai mare. Cipul grafic este tot de la AMD, din seria Navi de plăci video. În termeni în care și ei s-au exprimat în clip, toate acestea înseamnă că Scarlett va fi de patru ori mai puternic decât Xbox One X. Mai ales că vor folosi GDDR6 care permit o lățime de bandă extrem de mare. Pe românește spus: ca să încapă cât mai multă grafică.

Mai departe, capetele vorbitoare din video se laudă cu 120 de cadre pe secundă sau fps-uri în jocuri, dar nu menționează dacă vorbim despre jocuri din generația trecută ori la ce rezoluție rulează în 120 de fps-uri. Va suporta și rezoluții 8K, deși sunt sigur că vorbim despre niște circumstanțe aproape utopice.

Sunt 100% convins că nu va rula un joc cu adevărat next-gen la 8K, 120 de fps-uri, cu RTX pornit, fără ca rezoluția să fie variabilă. Altă veste bună este abilitatea de a rula jocuri cu Ray Tracing precum noul Call of Duty și Cyberpunk 2077 în care apare și Keanu Reeves.

Alt lucru care a gâdilit urechile oricărui gamer este faptul că 13 studiouri Microsoft sunt la muncă și produc jocuri pentru Scarlett. Și nu doar atât, fiindcă au planuri să aducă ecosistemul Xbox pe nenumărate dispozitive. Asta înseamnă că vei te vei putea juca de pe Xbox One cu cineva de pe Scarlett, cu cineva de pe o tabletă și așa mai departe.

Viitorul Xbox sună bine și unificat. Aparent ,cutia din sufragerie pare să sufere o evoluție fără precedent în istoria gaming-ului și prin streaming să te joci de oriunde, fără să mai cumperi o astfel de platformă „clasică”. Cu toate acestea, se spune că aparatele precum consolele sunt pe moarte de foarte mulți ani încoace. Cine poate spune cu adevărat? Nimeni, de aceea vom sta liniștiți și vom urmări ce se întâmplă. Nu e grabă, fiindcă viitorul vine oricum.