Cum te aperi de frig

Processed with VSCO with a4 preset

Dacă îmi citești articolele de suficient de mult timp, știi deja că relația mea cu toamna, cu iarna și cu frigul în general este una destul de… cum să-i spun eu… rece. Pur și simplu simt că sunt dependent de căldură și soare iar odată cu începerea frigului mă plâng de discomfort și încerc să caut metode să îmi fie cât mai cald cu putință. Un alt motiv în plus pentru care urăsc temperaturile joase este legat de faptul că sunt foarte slab, deci nu posed un strat natural de protecție, iar un alt motiv, mult mai plauzibil din punctul unora de vedere, este faptul că nu suport să mă înfofolesc. Îmi displace total să pun pe mine o mulțime de straturi, să mă simt încorsetat, iar cu căciulile nu prea mă împac. Cu alte cuvinte, nici eu nu sunt foarte pregătit să-i țin piept.

Așa că, de-a lungul timpului am descoperit o mulțime de metode pentru a mă feri de frig, fără să fie nevoie să pun tot șifonierul pe mine. Unele funcționează, altele mai puțin. Însă, per total, am învățat măcar cât de gros trebuie să mă îmbrac în funcție de temperaturi, dar și ce alte metode în plus să folsesc. Și pentru că știu că mulți dintre voi empatizați cu mine, m-am gândit să vă prezint care sunt metodele mele de a mă proteja de frig, altele decât cele clasice. Pentru că, orice ai vrea să încerci, dacă nu respecți regula celor trei straturi și nu își protejezi extremitățile, va fi în zadar.

Bluză termică

Aș putea spune că pentru mine este holy grail în materie de metode împotriva frigului. De când am descoperit și am început să port echipamente termice pot spune că viața mea s-a schimbat. Chiar dacă sună fantasmagoric sau ca la teleshopping, chiar așa este. Trebuie să încerci ca să-ți dai seama de diferență, de cât de bine te protejează de frig. Găsești în magazinele cu articole sportive bluze cu grad scăzut, mediu sau ridicat de protecție. De asemenea poți alege fie una produsă din lână, polistiren sau materiale combinate. Avantajul major este acela că fiind lipită de corp oferă asigură un confort termic ridicat, dar ajută și la evacuare optimă a transpirației. Este important ca umiditatea să fie eliminată, pielea să respire, iar aerul rece să nu pătrundă în interior. Însă, așa cum spuneam, dacă porți o astfel de bluză nu înseamnă că trebuie să elimi din schemă celelalte două straturi.

Pantaloni termici

Fiecare dintre noi are sensibilitate la frig diferită, motiv pentru care unora dintre noi ne este frig dacă nu avem toracele și brațele acoperite, în timp ce pe alții ne îi ia frigul de la picioare. Eu sunt dintre aceia care dacă are parte de sus acoperită nu simte deloc frigul. La modul că uneori mergeam la liceu în pantaloni scurți și cu geacă pe mine. Dar când este foarte frig afară pun pe mine și colanți termici. Dacă ești sensibil la frig, dacă ai probleme cu articulațiile sau pur și simplu vrei să te simți confortabil, îți recomand să porți atât bluză cât și pantaloni termici.

Încălzitoare de corp

Le-am descoperit de curând și abia aștept să le testez. Zilele viitoare urmează să plec într-o scurtă vacanță la Viena, iar prietena mea are în plan să ne plimbăm prin oraș… mult. Deci, ca să nu fiu ursuz și să tremur de frig am zis că trebuie să mă pregăstesc așa cum se cuvine. Și cum mă plimbam printr-un magazin cu articole sportive în căutarea de soluții cotra frigului am dat de încălzitoare de corp. Aceste patch-uri conțin anumiți compuși chimici capabili să producă căldură. Modul de utilizare este cât se poate de simplu, iar rezultatul sper să fie pe măsură. Pliculețele se scot din ambalaj, se agită bine pentru a se activa procesul de încălzirile. Patch-urile se lipesc apoi pe tricou, maiou sau bluză termică, însă niciodată direct pe piele. După cum spuneam, încă n-am apucat să le folosesc, dar sunt tare nerăbdător să o fac, iar apoi revin cu feedback. Sunt tare curios mai ales dacă pot face ce se laudă – încălzirea corpului pe veme rece timp de cinci-șase ore.

Încălzitoare de buzunar

Rămânem tot la capitolul încălzitoare, de data aceasta vorbim despre unele pentru buzunar. Este vorba tot de niște pernuțe, însă acestea funcționează pe un alt sistem și sunt capabile să genereze căldură aproximativ 45 de minute. Există, evident, mai multe tipuri de astfel de încălzitoare, în funcție de materialul din care sunt produse, dar și de modul în care funcționează. Există modele cu aer, cu carburant, cărbune sau soluție cristalină. Cel mai des, tot în magazinele cu articole sportive, găsești pernuțele cu soluție cristalină. În momentul în care le scoți din pachet, pernuțele sunt transparente, iar în interior au un bănuț metalic. Nu te speria că nu sunt calde, procesul de încălzire începe în momentul în care presezi sau îndoi bănuțul. Ca să-ți dai seama că începe să își facă efectul, lichidul transparent din interior trebuie să se cristalizeze și astfel să devină alb sau colorat. Acela este momentul în care pernuța începe să se încălzească și te poți bucura de confortul buzunarelor calde. Spre deosebire de încălzitoarele de corp care sunt de unică folosințe, pernuțele pot fi reutilizate. Nu trebuie decât să le pui în apă caldă și să aștepți până soluția din interior redevine lichidă, deci transparentă. Astfel de pernuțe pot fi folosite cam de 10 ori.