Cum să vizitezi Londra

Te urci în primul avion și apoi o iei la picior, cam atât pe scurt. Londra este cu siguranță cel mai vizitat oraș din Marea Britanie, poate chiar din Europa. Mai mult de 300 de milioane de oameni vizitează anual Londra, atât în scop turistic cât și de business, așadar, pregătește-te pentru aglomerație. Dacă ai ajuns în București la metrou, la oră de vârf, adică dimineața pe la 8 și după-masa la 17-18 atunci știi ce spun. Cam așa este tot timpul la Londra.

Cum ajungi la Londra?

Avion. WizzAir are curse regulate și ieftine, iar motivul este simplu, mulți pleacă la muncă și nu la distracție. Biletul de avion este în jur de 500 de lei dacă vrei să pleci peste trei zile și poate fi o combinație de WizzAir și RyanAir. Din păcate prețurile mici sunt doar la liniile low-cost, celelalte costă semnificativ mai mult. Grijă la costuri, Ryanair și WizzAir nu îți includ și locul rezervat în avion, va trebui să plătești vreo 50-60 de lei în plus la check-in ca să rezervi două locuri alăturate, altfel te repartizează ei aleator la îmbarcare. Ai grijă și cu bagajul, ai doar un rucsac mic inclus, fără troller de mână sau bagaj de cală. Bagajul de cală poate fi achiziționat separat atunci când iei biletul și e mult mai ieftin. Vreo 200 de lei dus-întors pentru 20 de kilograme de cală. Suficient pentru două persoane și ceva loc liber dacă te întorci cu suveniruri.

Unde stai la Londra?

Cazarea nu este ieftină la Londra, cel puțin dacă nu cauți zile în șir vreo ofertă pe Booking sau Airbnb, deși, acestea sunt cam greu de găsit. Cum spuneam, Londra este foarte popular pentru business și turism și este destul de aglomerat. Ai trei variante, hotel sau hostel (adică stai în cameră cu alți 5-6 oameni) ori ”la un prieten”. Hotelul este vreo 300-400 de lei pe noapte pentru două persoane. Hostelul este vreo 300-400 de lei pentru 2-3 zile pentru două persoane. Airbnb cam la fel ca și hotelul, vreo 400 de lei pe noapte, pentru un apartament privat în care pot dormi două persoane.

”La un prieten e mai ieftin”, și pentru că sunt aproximativ 400.000 de Români care trăiesc în Marea Britanie, majoritatea la Londra șansele să ai pe cineva care să te cazeze pentru câteva zile sunt destul de mari. Încearcă-ți norocul dacă ești sigur că nu deranjezi, amicul tău cel mai probabil lucrează acolo de dimineață până seara.

Cum te deplasezi în Londra?

Cu metroul, dacă vrei să ajungi repede dintr-o parte în cealaltă a orașului. E mic, e strâmt dar circulă repede și des. O să observi multă lume cu căști cu Noise Cancelling în metrou, e destul de gălăgios și de aceea le recomand și eu pentru orice fel de deplasare.

La metrou intri pur și simplu cu cardul tău contactless de la orice bancă. Dacă merge fără PIN e perfect. În funcție de destinație, cursa poate costa de la 1.5 la 2.4 lire. Vezi că nu toate cardurile funcționează, cel mai bine funcționează Maestro și Mastercard, apoi VISA sau Visa Electron. Cu ultimul vei avea ceva probleme, nu îl recunoaște de fiecare dată. Ține cardul cu care călătorești la îndemână, va trebui să confirmi și ieșirea din metrou cu același card cu care ai intrat.

Harta metroului în Londra este complexă, te ajută dacă o salvezi pe telefon ca să nu intri de fiecare dată pe internet. În plus, la metrou nu prea ai semnal la telefon și te scutește de o bătaie de cap.

Dacă vrei să circuli la suprafață, tot cardul te salvează la autobuz însă te vei deplasa mult mai încet, chiar e foarte aglomerat. Ai și Uber la dispoziție dacă ai bagaje prea multe, însă din nou nu te sfătuiesc, poți ajunge lejer la 50 de lire, tot din cauza aglomerației. Ori poți să iei un taxi, șoferii de acolo sunt foarte amabili și știu orașul pe de rost. Apropo, în Londra ca să te faci taximetrist trebuie să știi fieare punct de interes și străduță cu sens unic cu ochii închiși. Trebuie să te visezi taximetrist ca să îți poți obține licența.

Ce mănânci?

Cam ce vrei tu, ai o mulțime de opțiuni mai ales în centru unde atenție, se stă la coadă. Restaurantele sunt mici, multe, și cerința este mare. Cum altfel să hrănești doar cei 8 milioane de oameni care locuiesc la Londra. Așadar, stai răbdător la coadă după ce vorbești cu chelnerul care îți va trece numele pe listă și te va chema înăuntru când se eliberează o masă. De asemenea, din respect, nu zăbovi prea mult după ce ai terminat masa, ține minte că după tine mai așteaptă și alții.

Mai ai variante de street food, sandvișuri, sushi și orice îți dorește suflețelul, doar să fii atent la abțibildul de pe ușă cu acel Hygiene Rating, dacă este sub 3 mergi la următorul restaurant. 4 e foarte bine și 5 excelent. Rating-ul pentru Londra nu se bazează pe calitatea mâncării, sau nu doar pe aceasta. Sunt luate în calcul și curățenia de la interior, exterior și încrederea în managementul restaurantului.

Ce vizitezi?

Aici nici nu mă mai chinui să îți dau sfaturi precise. Hyde Park, Tower of London, muzeele mari și centrul orașului sunt cele mai populare și intrarea este gratuită. Dacă te interesează însă locuri specifice pentru care ai nevoie de bilet de intrare, care nu sunt ieftine, există acel London Pass, ai link pe cuvânt, unde pentru 99 de lire pentru două zile ai acces peste tot, chiar și în autobuzele turistice. Îți recomand însă să o iei la pas dacă vrei să vizitezi ceva.

PONT: Cum spuneam, Londra are 8 milioane de locuitori. De asemenea și foarte multe magazine de tip outlet. Dacă ai buget pentru cumpărături caută pur și simplu outlet pe Google Maps și vei găsi cel puțin trei în jurul locației unde te afli, apoi pregătește-te să cauți ceva cu adevărat relevant. Nu te arunca la hanorace și tricouri, acelea sunt pe toate drumurile, caută un palton sau chiar un costum și sigur vei găsi ceva pe placul tău, de calitate și pe care să îl porți cu plăcere o perioadă mai lungă.

GALERIE IMAGINI LONDRA