Cum să te informezi corect despre Coronavirus – update 12 martie

update 12 martie, 6:00

  • OMS tratează coronavirus ca o pandemie. Acces la noi fonduri pentru combatere.
  • Italia rămâne cea mai afectată țară din Europa și închie toate activitățile comerciale, mai puțin farmaciile și magazinele pentru alimente. 2300 de cazuri noi în ultimele 24 de ore și 196 de decese.
  • Germania dispare cu totul din zona roșie instituită de Guvernul român. Trebuie să stea în auto-izolare cei care vin din districtul Heisenberg din Renania de Nord.
  • SUA închide zborurile dinspre Europa începând cu 13 martie. Trump dă vina pe continentul nostru pentru Coronavirus.

Un alt link util de la OMS.

Zona roșie a fost extinsă. Dacă vii din aceste regiuni, trebuie să stai în carantină într-o zonă desemnată de autorități pentru 14 zile. Dacă vii din zona galbenă, izolarea la domiciliu este obligatorie. Au apărut în plus, față de ieri, zona Germaniei, Spania și Franța. Practic orice român care vine din Franța, Germania și Spania trebuie să stea acasă. Poți să ceri informații de aici: 0800800358

  • toate școlile sunt închise până pe 22 martie. Există posibilitate de prelungire a perioadei.
  • învățământul superior este în pauză până pe 31 martie.
  • în România se interzic până pe 31 martie activitățile culturale, religioase, științifice și de divertisment cu peste 100 de persone. De asemenea, muzeele vor fi închise până la finalul lunii. Aici e valabil și pentru sălile de cinema și teatre.
  • se recomandă firmelor cu mai mult de 99 de angajați să decaleze orele de program. Obligatoriu pentru sectorul public.
  • evitați deplasările care nu sunt necesare.

Nu suntem site de știri, dar ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru ne afectează și pe noi. Ne-am gândit să centralizăm într-un singur loc surse de încredere ca să te informezi despre COVID-19.

Cum să te informezi corect despre Coronavirus

World Health Organization (Organizația Mondială a Sănătății)

De pe site-ul lor avem două linkuri importante. Cel de sus te duce la cele mai noi informații. În același timp găsești și sfaturi de călătorie și cum să te ferești.

Al doilea link duce către un Q&A cu cele mai comune întrebări despre Coronavirus. Iată ce zice OMS despre simptome:

The most common symptoms of COVID-19 are fever, tiredness, and dry cough. Some patients may have aches and pains, nasal congestion, runny nose, sore throat or diarrhea. These symptoms are usually mild and begin gradually. Some people become infected but don’t develop any symptoms and don’t feel unwell. Most people (about 80%) recover from the disease without needing special treatment. Around 1 out of every 6 people who gets COVID-19 becomes seriously ill and develops difficulty breathing. Older people, and those with underlying medical problems like high blood pressure, heart problems or diabetes, are more likely to develop serious illness. People with fever, cough and difficulty breathing should seek medical attention.

World Economic Forum

Dacă vrei o doză de optimism poți intra pe site-ul World Economic Forum. (via Dragoș Stanca). Dacă cineva e mai panicat decât ar trebui să fie, dă-i un forward pe whatsapp cu acest articol.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Găsești raportul la zi al cazurilor de îmbolnăvire dar și zonele cu risc mare de îmbolnăvire. Dacă vii dintr-o zonă roșie, trebuie să stai 14 zile în carantină în spații destinate acestui scop. Zona roșie înseamnă regiunile Hubei din China, Lombardia și Veneto din Italia, Daegu și Cheongdo din Coreea de Sud. Lista completă a orașelor în carantină o găsești pe site.

Uite un video bun al celor de la The Telegraph în care afli ce se întâmplă cu corpul tău în cazul infectării cu coronavirus.

Pe site-ul Worldometer există un contoar oficial cu numărul total de cazuri și decese dar și-un tabel cu țările care au pacienți confirmați cu COVID-19.

 

Încă una (ourworldindata.org). Site excepțional aflat sub umbrela Universității Oxford. Adună laolaltă statistici și informații medicale. Ai și numărul real de cazuri în timp real.

Nu lua de bună nici o sursă care vine pe Facebook sau pe Whatsapp. Nu crede în conspirații și nu te grăbi la biserică să te rogi. Evită zonele aglomerate, cu totul. Chiar dacă nu e o boală gravă, o poți da celor în vârstă sau care au deja probleme de sănătate. Și nu fugi de-acasă dacă ești în carantină. Este infracțiune și se lasă cu dosar penal.