Cum să speli corect hainele albe

Dacă într-un articol anterior îți povesteam despre cum ai grijă de hainele negre, acum a venit timpul să vorbim și despre cele albe. În general, articolele vestimentare albe sunt mult mai sensibile și mai greu de îngrijit, iar șasele să le deteriorezi definitiv sunt mult mai mari. Fie le pătezi și nu le mai poți curăța, fie nu le speli corect și în timp acestea devin galbene sau gri. Mai ales dacă vorbim despre țesături sensibile sau despre haine de un alb imaculat.

Dacă nu le pătezi și nu le speli cu haine închise la culoare ai toate șansele ca acestea să se păstreze frumos și pentru mult timp. Atenție însă si la ce fel de deodorant folosești pentru că în timp se formează o pată gălbuie. Dar cu câteva trucuri și  o atenție mai mare la procesul de spălare nu vei avea nici una dintre aceste probleme.

Cum speli corect hainele albe

La fel ca în cazul hainelor colorate și închise la culoare, cel mai important este să le speli corect. Niciodată nu le combina cu alte haine, colorate sau închise la culoare, indiferent dacă ești sigur că acestea nu lasă culoare în cuva mașinii de spălat. Riscurile există, mai ales că fiecare țesătură reacționează diferit în funcție de detergenți, de programul de spălare dar și de alte țesături cu care intră în contact. Așa că, s-ar putea ca o haină care nu a lăsat niciodată culoare, în contact cu inul, lâna sau alte texile să lase culoare, ori să deterioreze țesătura. Așa că, prima regulă și foarte importantă este să speli hainele albe separat. De fiecare dată! 

Tot la capitolul spălat, o altă regulă de bază ce se aplică oricărui tip de culori și material este să nu pui niciodată în cuvă o haină foarte murdară, pătată sau cu un miros anume. Realizezi și tu care sunt riscurile. Dacă ai o haină pătată, ori cu un miros urât, spal-o seprat. În funcție de pată sau de miros, există mai multe tipuri de detergenți și produse cu care poți scăpa de probleme foarte ușor. Însă, nu face abuz de ele! Majoritatea conțin clor sau alte produse chimice puternice care în timp deteriorează țesătura. În plus, dacă mă întrebi pe mine, eu nu aș folosi niciodată clor. Indiferent de pată, clorul este mult prea puternic, iar țesăturile au de suferit.

Dacă la hainele negre îți recomandam să le speli cât mai rar, dacă se poate, cele albe trebuie spălate imediat ce au fost pătate, iar dacă nu vorbim de pete, oricum trebuie spălate mai des. Nu lăsa petele să acționeze, să intre în fibră și astfel să devină imposibil de scos. Sarea și grăsimea de pe corp îngălbenesc în timp țesătura, iar în combinație cu chimicalele din antiperspirant rezultă o otravă pentru hainele tale.

Tocmai ce ai pătat o haină? Curăță cât mai repede. Chiar dacă nu poți să speli pe moment, folosește măcar puțină apă sau un șervețel umed și nu lăsa pata să acționeze prea mult asupra țesăturii. Pe lângă soluțiile deja foarte populare există și unele metode naturale și foarte eficiente de a scăpa de pete. De exemplu, petele de grăsime ies cel mai bine cu detergent de vase din hainele din bumbac, in și din cele sintetice, iar pentru încălțăminte și hainele din piele întoarsă pudra de talc este un agent bun de curățare. Transpirația și petele galbene se elimină foarte ușor și eficient cu oțet, bicarbonat de sodiu, aspirină și zeamă de lămâie. Un agent de curățare foarte bun este și laptele, iar petele de ciocolată se curăță ușor cu sare.

O altă problemă cu care te confrunți s-ar putea să fie îngălbenirea hainelor. Dacă respecți aceste reguli, usuci hainele într-un mediu aerisit și le depozitezi ordonat șansele ca acestea să devină galbene sunt minime. În plus, dacă vrei ca hainele tale să devină mai albe după spălare le poți întinde la uscat în bătaia directă a soarelui. Razele soarelui vor face ca hainele tale să fie mai albe ca niciodată, dar nu abuza de asta. Dacă este prea multă căldură și hainele petrec prea mult timp la uscat fibra se poate deteriora. 

De asemenea, este foarte important să menții mașina de spălat curată, să folosești detergenți și agenți de curățate de bună calitate, să folosești programe de spălare recomandate pentru fiecare țesătură și să nu exagerezi cu balsamul de rufe. Știu, mirosul și textura pe care o oferă hainelor tale este plăcută, însă, ce nu știi tu, este că senzația de foarte fin, dar și mirosul puternic se datorează unor chimicale depuse pe fibrele hainelor. Practic țesătura este îmbibată într-un soi de ceară care îmbracă hainele și le fac să pară catifelate și să aibă un miros plăcut mai mult timp. Asta se traduce automat într-un strat de chimicale aplicat pe țesătura, strat care intră în contact cu pielea ta. Prin transpirație și schimbul de oxigen acele chimicale pot pătrunde în organism. În plus, aceste produse sunt dăunătoare pentru natură, dar și pentru mașina de spălat.

Sfatul meu? Renunță definitiv la balsamul de rufe. Dacă vrei neapărat ca hainele tale să aibă un miros anume poți folosi fie balsamuri naturale, fie parfumuri pentru țesături, ori pliculețe cu parfum pe care le poți pune în dulap printre haine.

Cum speli corect hainele albe