Cum ai grijă de hainele negre

Processed with VSCO with a5 preset

În materialul de astăzi aș vrea să vorbim despre cum speli corect hainele negre. Știu că mulți dintre voi încep să renunț la elementele vestimentare închise la culore odată cu venirea primăverii, dar chiar și așa, nu înseamnă că renunțăm de tot. Fie că vorbim despre jeans, cămăși, jachete ori tricouri. Și pentru că eu sunt dintre aceia care deține în mare parte jeanși negri și s-a săturat ca aceștia să se decoloreze după câteva spălări, m-am gândit că v-ar fi de ajutor dacă v-aș spune cum fac eu să evit această neplăcere.

M-am lovit de multe ori de această problemă, dar după ce am făcut un pic de cercetare și am aplicat câteva dintre soluțiile găsite am ajuns la cea mai bună alternativă. Cel puțin una care să se potrivească rutinei mele. Unul dintre obiceiurile mele proaste, pe care nu-l recomand nimănui, este acela de a-mi spăla jeanșii după fiecare purtare. V-am făcut vouă teorie despre cum nu trebuie să vă spălați prea des elementele din denim, dar eu fac fix pe dos. Însă, o fac cu un motiv. Îmi place ca la fiecare purtare pantalonii să aibă aceeași formă, să fie perfect negrii și să nu aibă cute. Asta însă mi-a adus pe cap o problemă – decolorarea. Pentru că, indiferent de calitatea materialului și a vopselei, după spălări repetate orice pereche de jeans tinde să-și pardă din culoare.

Însă, am găsit câteva soluții salvatoare. Prima și cea mai simplă cred că o intuiești – nu spăla atât de des jeanșii. Dacă ai aceeași problemă ca mine, după fiecare purtare scutură-i bine, stropește-i cu puțină apă și lasă-i să se usuce drept pe un umeaș de pantaloni. Mai ai și varianta călcatului înainte de fiecare purtare. Ai grijă totuși! Nu exagera cu temperatura. Dacă talpa mașinii de călcat este prea încinsă nu doar că vei arde materialul, dar vei afecta și vopseaua.

Cum ai grijă de hainele negre

A doua variantă, la fel de ușoară din punctul meu de vedere, este să folosești detergent special pentru rufe negre. Găsești în comerț o mulțime de variante de detergenți destinați hainelor închise la culoare. Eu le-am încercat pe majoritatea dintre ele și mi-am găsit preferatul. Din păcate nu se găsește în toate hypermarketurile, cu atât mai puțin în magazinele de cartier. Însă, vine în sticle de 4.5 litri care îți ajung luni bune. Evident, în funcție de cât de des speli. Detergentul de la Woolite pentru haine negre își face cel mai bine treaba. Hainele negre își păstrează culoarea mai mult timp, multe dintre ele sunt chiar mai închise decât înainte de spălare. În plus, pentru aceia mai puțin atenți, detergentul nu colorează alte haine. Așa că, dacă scapi un tricou ori o șosetă nu vei avea surprize. Evident, cu condiția ca restul hainelor să nu lase culoare în cuva mașinii de spălat. Deci îl poți folosi fără probleme și pentru hainele colorate. Totuși, nu te risca cu cele albe.

Un alt secret pentru care îmi mulțumesc că l-am descoperit sunt șervețelele pentru împrospătarea hainelor negre. Spre deosebire de detergentul care doar protejează culorile fără să conțină vopsea ori agenți de colorare, aceste șervețele fix pe asta se bazează. Le poți folosi exclusiv pentru hainele negre fără alte materiale sau inserții. Altfel riști să te trezești cu părți colorate, ori cu printuri deteriorate. Poți folosi un șervețel la fiecare spălare, ori dacă ai mai multe rufe poți pune maximum două. Nu exagera cu ele, pentru că nu vei obține o culoare mai intensă. Din contră, riști să îmbâcsești materialele, dar și să strici mașina de spălat. Și tot la capitolul mașină de spălat, nu spăla imediat după aceea haine albe sau colorate. Recomandarea mea este ca după un program în care ai folosit aceste șervețele să speli fie haine închise la culoare, fie să pornești mașina pe un program de clătire și stoarcere fără rufe în cuvă. Pe componentele mașinii vor rămâne urme de culoare și riști să strici rufele spălate ulterior.

Ultima variantă, cea mai eficientă, dar și cea mai complicată o reprezintă vopseaua pentru reimprospătarea hainelor negre. Aici procedura este ceva mai complexă și ai nevoie de atenție și răbdare. Altfel, s-ar putea să faci toată casa de vopsea. Așa cum am făcut eu…  Vopseaua pe care am folosit-o se numește Simplicol și poate fi folosită pentru fibrele naturale din bumbac, vâscoză sau in, dar și pentru cele cu amestecuri până la 50% cu fibre sintetice. Vopseaua nu este recomandată pentru țesături pur sintetice, micro fibre, puf sau textile impregnate sau care nu se spală. Există mai multe tipuri de vopsea, dar metoda de utilizare este cam aceeași. Poți vopsi hainele fie direct în cuva mașinii de spălat, fie separat într-un vas. Ai nevoie de produsele din cutie, dar și de sare grunjoasă. Hainele trebuie să fie spălate și uscate înainte, iar apoi trebuie lăsate la vopsit. Apoi trebuie spălate în mașina de spălat. La fel ca în cazul șervețelelor, imediat după operațiunea de spălare, mașina de spălat trebuie curățată. Așa că, mare grijă în timpul și după operațiunea de vopsire.

Un alt sfat pe care ți-l pot da când vine vorba de hainele negre îl reprezintă îngrijirea. Mai exact modul în care le usuci. Evită uscarea lor rapidă pe calorifer ori surse fierbinți și în nici un caz nu le lăsa prea mult în soare. Razele ultraviolete și căldura deteriorează țestura și culorile. Evident, dacă nu vrei să-ți bați capul deloc, poți să duci toate hainele negre la spălătorie chimie și astfel scapi de orice grijă.