Cum să decorezi masa în ziua de Crăciun

Musafirii şi-au anunţat deja vizitele, ţi-ai planificat cum decorezi bradul, dar a rămas masa de Crăciun unde ştii că vă veţi petrece majoritatea timpului. Fie că musafirii sunt rudele tale, rudele ei sau poate prietenii tăi cei de toate zilele, ţi-ai propus să îi impresionezi cu talentul şi gusturile tale aparte. Decorarea şi aranjarea mesei poate juca un rol extrem de important şi poate chiar spori farmecul bucatelor pregătite cu atâta muncă şi dedicare. Şi de ce să nu te foloseşti de toate armele din arsenal, corect?

Textile deosebite în straturi

Aranjarea mesei de Sărbători

Bineînţeles, faţa de masă a rămas vitală şi de acolo va începe orice aranjare, simplă sau festivă. Dar pentru că este zi de sărbătoare, şi musafirii trebuie impresionaţi, alege o faţă de masă deosebită, ca material, culoare sau print. Anul acesta se poartă cele indigo, care aduc aminte de cerul nopţii, însă şi o faţă de masă bordo, verde smarald sau chiar alb unt, dintr-un material de calitate, poate crea un mediu elegant. Deasupra feţei de masă suprapune un napron elegant, care să se asorteze. Dacă faţa de masă este uni, alege un napron brodat sau cu un print interesant pentru a crea o compoziţie echilibrată. Alege un napron cu broderie aurie sau argintie pentru a spori atmosfera festivă.

Veselă şi tacâmuri de sărbătoare

Aranjarea mesei de Sărbători

Fiind o zi specială, ar fi indicat să nu foloseşti aceleaşi farfurii orfane de zi cu zi, ci să scoţi de la păstrare setul special şi complet care să se asorteze cu întreaga atmosferă. Dacă nu ai încă un astfel de set, alege vesela simplă, de porţelan, cu detalii elegante şi preţioase în nuanţe de auriu sau argintiu, astfel încât să le poţi asorta cu restul aranjamentului. Şi tacâmurile trebuie să fie speciale, iar anul acesta se poartă cele argintii sau aurii, cu design modern, minimal, dar cu patină.

Un aranjament verde

Cea mai la îndemână materie primă pentru a decora cu stil şi simţ artistic masa de sărbătoare sunt plantele, iar vedeta sezonului este bradul. Crează un covor verde din crenguţe de brad şi aşează platourile peste sau înconjoară farfuriile şi platourile cu aceste crenguţe. Poţi pune câte o crenguţă de brad legată cu panglică aurie sau argintie în dreptul fiecărei farfurii sau lângă fiecare set de tacâmuri. Nu trebuie să te limitezi doar la brad, ci poţi încorpora şi vâsc, iederă sau frunze arămii, în funcţie de paleta de culori şi imaginaţie. Aranjamentul verde poate fi ornat cu panglici, alune, nuci sau, de ce nu, flori naturale.

Nu uita de accesorii

Dacă îţi doreşti un décor minimalist, te poţi opri aici, însă dacă ceea ce urmăreşti este să obţii o atmosferă cât mai festivă, caldă şi creativă, e bine să nu uiţi de accesorii. Lucruri mărunte ca sfeşnicele, şerveţelele, inelele pentru şerveţele sau standurile pentru prăjituri pot îmbunătăţi mult aspectul mesei. Alege accesorii care să se potrivească cu vesela, tacâmurile şi paharele  chiar să completeze imaginea. Dacă ai ales tacâmuri şi veselă cu design simplu, optează pentru accesorii luxoase, cu aer vintage, care să condimenteze întregul ansamblu. Poţi opta şi pentru obiecte cu design modern şi linii simple, dacă locuinţa ta este în acelaşi stil.

Având în vedere că masa este centrul principal de interes în zilele de sărbătoare, ea merită o atenţie deosebită şi trebuie tratată ca o scenă. O compoziţie creativă şi festivă va aduce un plus de bună dispoziţie şi le va demonstra musafirilor tăi că nu te pricepi doar la gătit, ci şi la aspectele mai creative ale ritualului de a lua masa.