VIDEO – Comrade Detective, între parodie și propagandă

You don’t become a good communist by going to meetings or memorizing the manifesto. You do it with your fists.

Iată replica de deschidere a celei mai fantastice și mai isteric de amuzante pseudo-incursiuni în meandrele trecutului nostru recent, adică miniseria „Comrade Detective | Tovarășul milițian”, disponibilă pe Amazon Prime de pe 4 august 2017. Comedia cu Florin Piersic Junior și Corneliu Ulici în rolurile principale este o halucinantă istorie alternativă care amestecă marxism-leninismul cu „Misterele Bucureștilor”, împușcăturile în stilul lui Sergiu Nicolaescu și moralismul pudibond al cinematografiei socialiste cu șabloanele acțiunii marca Hollywood. Totul, într-un ambalaj ce poartă aroma tot mai distantă a filmelor de contrabandă dublate la video, de pe vremea lui Nea Nicu. Pentru că replicile spuse în română au fost dublate în engleză, old school, de doi mari artiști ai Hollywoodului: Channing Tatum și Joseph Gordon Levitt. Ăsta e „Comrade Detective | Tovarășul milițian”, o serie de șase episoade ca o imersiune în universul eroilor muncii socialiste care cândva stăpâneau aceste pământuri.

În preambulul seriei regizate de Rhys Thomas, producătorii pretind, pentru un plus de savoare, că producția ar fi de fapt reconstituirea unei pelicule de propagandă pierdute și restaurate apoi de Societatea Română de Conservare a Filmului. Adevărul despre nașterea acestei caterinci televizate româno-americane stă un pic altfel, iar detalii au oferit pe larg Channing Tatum și Joseph Gordon Levitt în interviul de mai jos.

Este anul 1983, vârful Războiului Rece. Românii trăiesc în cea mai grozavă țară din lume, unde nu există nici un polițist corupt, unde medicii și sistemul de sănătate sunt modele pentru lumea întreagă, unde bețivanii din birturi aclamă partide de șah în loc de fotbal, iar copiii își trimit părinții la pușcărie pentru deviere de la doctrina socialistă, prin delațiuni către Securitate. În utopica Românie socialistă din serialul american, un ofițer de la poliția secretă se îndrăgostește de o tânără – cu origini sănătoase și comportament ireproșabil – după ce-i zărește fotografia într-un dosar de urmărire informativă, ba chiar e gata să o și aresteze ca să aranjeze cu ea un prim rendez-vous. Este locul unde amicii își dăruiesc la despărțire câte un Manifest Comunist, cu autograf de la însuși marele Karl Marx. Clasa muncitoare, ce mai, e deja în paradis.

Dar o umbră hâdă și nemernică vine să pângărească Edenul tovărășesc. Este vorba despre o rețea de agenți imperialiști care caută să pervertească moravurile tinerei generații de uteciști, cu armele cele mai perfide ale capitalismului: blugi, gumă de mestecat, Monopoly, muzică disco, Pepsi la cutie și săpun de import. Însă un adevărat Chuck Norris al Internaționalei Socialiste, interpretat de Florin Piersic Junior, se războiește neostenit în prima linie de luptă cu imperialismul decadent american și cu agenții subversivi care vor să propage ideologia deviantă capitalistă pe plaiul nostru muncitoresc.

Aflăm despre conspirația Occidentului contra României proletare pe parcursul unei anchete milițienești, una în care plutonierul Gregor Anghel (Florin Piersic Jr.) și noul său partener Joseph Baciu (Corneliu Ulici) vor să descurce ițele asasinării unui alt bun milițian, Nikita Ionesco. Acesta i-a fost tovarăș de nădejde lui Anghel, până în clipa când un asasin cu masca lui Ronald Reagan pe chip l-a împușcat mortal, chiar în timp ce destoinicii milițieni arestau doi traficanți de droguri. Ancheta ne duce și pe la Ambasada Statelor Unite ale Americii, unde doi americani obezi care se îndoapă cu burgeri pe holul instituției se integrează firesc în peisaj. O cunoaștem și pe ambasadoarea Washingtonului, o ahtiată după bani și după devianța capitalistă numită Pepsi.

Scenariul mi-a smuls istericale de râs, mai ceva ca filmele cu Stan și Bran de pe vremuri. Îi acord seriei și multe-multe steluțe roșii pentru imagine, care bate de la distanță orice altă producție filmată pe la noi. Iar aici includ și Cold Mountain, și nenumăratele filme cu Steven Seagal filmate în România. Decorurile, recuzita și scenografia chiar te poartă în vremurile alea, pe care eu le-am trăit. Pe fiecare perete, de pildă, veghează un tablou al celui mai iubit fiu al poporului, tovarășul Nicolae Ceaușescu. Prin sufrageriile proletare am recunoscut aparatul de radio Gloria, cel cu care pe vremuri prindeam ilegal Vocea Americii și Europa Liberă. Ce mai, cred că măcar o dată pe timpul primului episod m-am uitat instinctiv peste umăr, să văd dacă nu mă filează vreun securist. Imersiunea în comunism e perfectă.

Tovarășii din Comitetul Central al tuturor Partidelor Comuniste din spatele Cortinei de Fier probabil ar crede că istoria în sfârșit le-a făcut dreptate cu pelicula „Comrade Detective | Tovarășul Milițian”. Florin Piersic Junior și Corneliu Ulici, acești Starsky&Hutch ai lagărului socialist, s-au achitat cu prisosință de sarcina trasată. Iar călătoria imaginară în timpul odiosului dictator și al sinistrei lui soții îmbină atâtea stiluri, încât nu aș ști în care categorie să o clasez.

Cert e că și cu arma la tâmplă, într-un beci al torționarilor securiști, aș recunoaște că mi-a plăcut.