Cu ce poți să înlocuiești parfumul

De mai bine de jumătate de an am încetat să mai folosesc un parfum. Poate părea ciudat, știu, dar veți înțelege îndată alegerea mea. În primul rând că nu am mai găsit demult unul pe placul meu, care să mă cucerească din prima, toate îmi par absolut la fel. Dar și pentru că simțeam nevoia unei schimbări. Sunt unii care folosesc același parfum ani la rând, ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Însă nici nu înțeleg care mai este plăcerea în a folosi un parfum în cazul ăsta. Pentru că după un anumit timp mirosul parfumului tău nici că îl mai simți. Mie îmi plăcea întotdeauna să încerc lucruri noi, să alternez mirosurile, să trec de la unele tari cu note lemnoase ori de tutun, la unele fresh cu mirosuri florale. Am trecut chiar și prin etapa combinării a două parfumuri, evident după ce mă sfătuiam în prealabil cu cineva de specialitate.

Doar că, deși nu mai folosesc parfum de ceva timp, mi se întâmplă de multe ori să fiu întrebat ce parfum folosesc de miros așa bine. Cu greu mă cred cei din jur când le spun că de fapt nu folosesc nici un fel de parfum, ba mai mult, mirosul special și diferit este obținut cu totul alfel. Cum ajung la acest miros interesant și totodată diferit? Să le luăm pe rând.

Creme

parfumul

În primul rând, crema de față și corp sunt nevoit să le folosesc în fiecare zi, mai ales în sezonul rece. Așa că, am ales una naturală, potrivită tenului meu, cu miros puternic de vanilie și bergamota. Și pentru că vreau ca mirosul să persiste mai mult, dau cu cremă și pe gât. Astfel, aromele persistă întreaga zi și obțin mirosul pe care mi-l doresc. Tot la capitolul creme am adăugat și una pentru mâini, hidratantă și care miroase foarte bine.

Știu. Nici mie nu-mi place să am mâinile uleioase, dar prefer asta decât niște mâini uscate și respingătoare. Foloesc fie o cremă de la Tom Ford, cu puternic miros lemnos, fie una de la Apivita cu miros de citrice. Astfel îmi asigur un miros plăcut pe întreaga zi, iar pentru că am și una în format de călătorie pe care o port mereu cu mine, îmi pot reîmprospăta oricând mirosul. Dacă mâinile tale sunt extrem de uscate în sezonul rece nu ezita să folosești o cremă hidratantă. Nu este nimic feminin în asta, iar prietena ta îți va mulțumi că nu o atingi cu niște mâini aspre și uscate.

Ulei esențial

Dacă totuși te ferești să folosești creme, ori pur și simplu nu ai nevoie de hidratare în plus, poți folosi un ulei esențial. Ba mai mult, îți poți face unele combinații și astfel să obții un parfum pe gustul tău. N-ai nevoie decât de alcool (poți folosi cu încredere vodka pentru că nu are miros), apă distilată și uleiurile esențiale care îți sunt pe plac. Însă nu combina prea mult mirosuri pentru că riști să obții un efect de miros greu ori îmbâcsit. Ai nevoie doar de trei tipuri de ulei, unul pentru notele de bază, unul pentru cele de mijloc și altul pentru cele de top. Ca să fii sigur că nu o dai în bară, caută pe net cum se combină uleiurile în funcție de categorie.  

Parfumuri pentru casă

Un alt secret al meu este legat de mirosul din casă. Știi și tu că fiecare locuință are un miros specific, iar stăpânul împrumută mirosul și viceversa. Mirosul tipic dat de hormoni, mobilier și textile poate fi influențat și schimbat cu tot felul de parfumuri pentru casă, pentru texile sau haine. Eu folosesc câte un parfum de cameră pentru fiecare încăpere în parte, la hainele de iarnă am săculeți cu un anumit tip de parfum, la cele de vară la fel. În baie folosesc cu totul alt tip de parfum, iar lumânările, parfumurile solide și săculeții cu parfum sunt bine aleși în funcție de cameră. De exemplu, în dormitor mirosul este mai puțin pregnant și folosesc un parfum natural, vegan cu arome slabe. Pentru că vreau un somn liniștit, cu un aer curat și proaspăt. 

Dacă nu vrei ca hainele tale să aibă un miros specific și nu vrei să folosești săculeți ori cartonașe parfumate, asigură-te măcar că aerisești la un anumit interval de timp. Și tot la capitolul haine, trebuie să-ți spun și despre balsamul de rufe. Personal nu îl folosesc, însă îți recomand să o faci cu mare atenție și moderație. Dacă pui o cantitate dublă decât cea recomandată, hainele tale nu vor mirosi mai bine și mai mult timp. Din contră, ajungem din nou la problema cu mirosul greu și îmbăcsit, iar în plus și materialele au de suferit de pe urma balsamului. Așa că, nu prea mult!

Alte produse

Mirosul mai poate fi influențat și cu ajutorul cosmeticelor pe care le folosești regulat. Mă refer acum la deodorant, aftershave, cremă de păr și fixativ. Majoritatea au un miros puternic de alcool, ori nu miros deloc. Însă, există unele produse care au arome plăcute și suficient de puternice cât să țină cu succes locul unui parfum. De exemplu, crema de păr pe care eu o folosesc are un miros specific, foarte masculin și plăcut. De asemenea, fixativul are un miros dulceag și nu de puține ori am fost întrebat ce parfum folosesc.

După cum vezi alternative la parfum există, trebuie doar să decizi cum preferi sau cum îți este mai bine.