Cum să-ți înveți copilul noțiuni elementare despre bani

Potrivit unui studiu recent, peste jumătate dintre români nu au noțiuni elementare despre bani. Poate că este momentul potrivit să-ți înveți copilul să înțeleagă semnificația banilor.

Cu câteva zile în urmă, Banca Națională a Austriei a publicat un amplu studiu cu privire la percepția locuitorilor din Sud-Estul Europei asupra monedelor naționale. Studiul a inclus însă și câteva întrebări banale despre noțiuni elementare despre bani.

Așa cum probabil te aștepți, românii au oferit printre cele mai slabe răspunsuri comparativ cu bulgarii, croații, cehii, ungurii sau polonezii, dar și cu alte popoare care nici măcar nu au intrat încă în Uniunea Europeană: albanezii, bosniacii, macedonenii de nord și sârbii.

De fapt, dacă ar trebui să spun un singur lucru despre răspunsurile la cele 4 întrebări despre bani, acesta ar fi că peste jumătate dintre români nu au noțiuni elementare legate de acest subiect.

Evident, cauzele sunt multiple, de la lipsa unui curs de educație financiară elementară în școala generală și până la dezinteresul complet al oamenilor de a înțelege astfel de noțiuni, întrucât pozele cu pisici de pe Instagram sunt mai ușor de digerat decât cifrele seci.

Indiferent de cauze, dacă ai acasă un copil suficient de mare încât să înțeleagă concepte simple despre prețurile produselor, este momentul să treci la pasul următor și să-l înveți o serie de noțiuni simple despre economie. Pentru că, din punctul meu de vedere, este datoria ta de părinte să-ți pregătești copilul pentru viitor și să nu aștepți asta de la școală sau, mai rău, de la… “școala vieții”.

Poate ești circumspect în privința noțiunilor despre bani pe care ar trebui să i le explici copilului tău. Nimic mai simplu, pentru că vom lua ca punct de start cele patru întrebări din cadrul sondajului realizat de Banca Națională a Austriei.

Ce este dobânda bancară?

Întrebarea din studiu: Presupunem că ai 100 lei într-un depozit bancar cu o dobândă de 2% pe an. Dacă nu luăm în calcul comisioanele, câți bani crezi că vei avea în cont după 5 ani: peste 102 lei, exact 102 lei sau mai puțin de 102 lei? Doar puțin peste 40% dintre români au fost capabili să răspundă corect la această întrebare.

Cum îl înveți răspunsul corect pe copilul tău

Spune-i copilului tău că îi dai 100 de lei, dar în același timp spune-i că, dacă alege să-i păstreze la tine timp de o lună, la finalul acestei perioade va primi 110 lei, corespunzător unei dobânzi de 10 lei. De asemenea, dacă alege să-i păstreze la tine în continuare, va primi 10 lei dobândă în fiecare lună (nu complica scenariul cu dobândă compusă, nu are sens în acest stadiu). Cu ocazia asta este posibil să-și dezvolte și primele tendințe de a economisi bani în loc să-i cheltuiască imediat pe diverse produse.

Dobândă și inflație

Întrebarea din studiu: Presupunem că dobânda primită la bancă pentru banii dintr-un depozit este de 4% pe an, în timp ce inflația este 5% pe an. După un an vei fi capabil să cumperi mai mult, la fel sau mai puțin decât astăzi? Aici, doar aproximativ 43% dintre români au fost capabili să intuiască răspunsul corect.

Cum îl înveți răspunsul corect pe copilul tău

Lucrurile încep să fie deja mai complicate, însă există o metodă prin care să-l înveți ușor pe copilul tău. Încearcă să-l faci să perceapă totul ca pe un joc. Plecăm de la ideea că vrei să-i cumperi un produs care costă 105 lei, dar pentru care ai doar 100 de lei. Îi spui că poate lăsa banii la tine pentru o dobândă de 10%, astfel că la finalul lunii va primi din partea ta 110 lei. La finalul lunii, îi oferi banii, însă îi explici că, în mod natural, prețurile produselor cresc, iar în cazul său prețul produsului a crescut cu 10%, la 110 lei. Astfel, copilul își poate permite să-și cumpere produsul respectiv, dar nu îi rămân și 5 lei rest la care se aștepta, întrucât inflația a fost mai mare decât dobânda.

Împrumutul în euro

Întrebarea din studiu: Presupunem că iei un împrumut în euro și că ulterior leul se depreciază în favoarea euro. Cum schimbă asta suma în lei pe care trebuie să o achiți pentru împrumut: crește, rămâne la fel sau scade? Aici lucrurile au stat mai bine, în sensul că circa 58% dintre români au știut răspunsul corect, însă chiar și așa procentul este unul foarte scăzut.

Cum îl înveți răspunsul corect pe copilul tău

Aici poți apela la o analogie mai simplă, mai ales dacă i-ai explicat deja copilului că prețurile produselor variază periodic în funcție de diverși factori. De exemplu, spune-i că două banane au o valoare în bani similară cu cea a unei portocale și explică-i faptul că banii pe care îi dai pe două banane pot fi folosiți pentru a cumpăra o portocală.

După un timp, spune-i că prețul unei banane a scăzut și că acum cu banii pentru o portocală poți cumpăra trei banane. Cu alte cuvinte, bananele s-au devalorizat în fața portocalelor, pentru că trebuie să “schimbi” mai multe banane pentru a obține aceeași cantitate de portocale. Mai târziu, îi poți explica faptul că și valoarea monedelor fluctuează într-un mod asemănător.

Diversificarea riscului financiar

Întrebarea din studiu: Când un investitor își investește banii în mai multe tipuri de bunuri, riscul de a pierde bani crește, rămâne la fel sau scade? Ei bine, doar aproximativ 26% dintre români au intuit corect că riscul este mai mic în cazul unei diversități mai mare a activelor.

Cum îl înveți răspunsul corect pe copilul tău

O analogie utilă pentru educația copilului tău (și care îi va plăcea foarte mult) este să asociezi investițiile cu mașinile de jucărie. Spune-i că, dacă îi cumperi o singură mașină de jucărie, șansele să o strice în timp ce se joacă sunt mai mari, pentru că se joacă tot timpul cu mașina respectivă. În schimb, dacă cu aceeași sumă de bani îi cumperi trei mașini de jucărie, șansele să le strice pe toate sunt mai mici, întrucât se joacă mai rar cu fiecare dintre ele.

Dacă reușești să-l faci  să înțeleagă aceste aspecte esențiale despre bani, îi va fi mult mai ușor să înțeleagă modul în care funcționează sistemul financiar. În plus, mai târziu îți va fi mult mai ușor să-i explici o serie de sfaturi financiare utile în perioada adolescenței.

Dacă ai și alte idei prin care îi poți învăța pe copii să înțeleagă noțiuni elemenetare despre bani, nu ezită să le împărtășești cu noi în secțiunea de comentarii.