Colectiv – primul film românesc nominalizat la premiile Oscar

trailer oficial al filmului

Vestea vine după ce, săptămâna trecută, filmul a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun documentar și pentru cel mai bun film străin.

Pe lângă capitalul de imagine evident pe care îl aduce României o astfel de nominalizare, mai înseamnă ceva pentru noi.

Filmul urmărește, într-o manieră observațională, un demers jurnalistic de a demasca problemele grave și corupția din sistemul medical din România, pornind de la tragicul incendiu din clubul Colectiv din București din 30 octombrie 2015, în urma căruia au decedat 64 de persoane, majoritatea tineri.

Despre incendiul de la Colectiv și despre ceea ce a urmat s-au realizat mii de articole de presă, reportaje tv, interviuri și câteva filme documentare. 

postural oficial al filmului

Câteva filme românești s-au apropiat de-a lungul ultimilor 20 de ani de nominalizarea la Oscar, însă, iată, un documentar reușește o performanță pe care niciun film românesc de ficțiune nu a reușit-o până acum.

Însă doar filmul lui Alexander Nanau, “colectiv” a reușit să explice întregii lumi amploarea acelei tragedii și a corupției din sistem.

Din asta putem deduce câteva chestiuni:

1. Filmul este, într-adevăr, foarte bun.

2. Vorbind despre corupția din România, mai mult decât orice, nominalizarea aceasta ne spune că realitatea din țară este mai impresionantă și mai de impact decât orice film de ficțiune. 

3. Filmele românești vor începe să primească mai multă atenție din exterior. Ceea ce e un lucru extraordinar, având în vedere că sunt foarte multe filme românești bune, chiar foarte bune, care merită să fie văzute de cât mai mulți oameni.

Imagine din filmul “colectiv” – regia Alexander Nanau

Filmul a avut un traseu impresionant până acum și, fingers crossed, își va adăuga cel puțin un premiu Oscar la palmares. Premiille Oscar se vor decerna pe 26 aprilie, începând cu ora 3:00 a.m. ora României.

Regizorul Alexander Nanau și echipa de filmare merită aplauzele noastre pentru munca lor la acest film. 

Din echipă fac parte profesioniști din cinematografia românească, precum monteorul Dana Bunescu, Florian Titus Ardelean sau Marius Obretin la sunet. 

Documentarele lui Nanau, “Lumea văzută de Ion B.” și “Toto și surorile lui” sunt filme excelente, care merită văzute, în caz că nu le-ați văzut deja.

“colectiv” este disponibil pe platforma HBO Go.