Colaborarea Gucci&Dapper Dan- Kitsch sau modă?

Colaborarea dintre brandul italian Gucci și croitorul Daniel Day, cunoscut sub numele de Dapper Dan, a început acum mai bine de un an. Povestea începe în 2017 când Gucci a lansat o jachetă asemănătoare uneia pe care Dapper Dan a creat-o cu 30 de ani în urmă. Un model asemănător este cunoscut din videoclupul “Follow the Leader” din 1988, când Eric B și Rakim purtau astfel de jachete. Mulți s-au grăbit atunci să-i blameze pe cei de la Gucci pentru că au copiat modelul, însă nici Depper nu a fost departe de o furăciune. Mai exact, el a folosit cunoscutul model Louis Vuitton fără acordul firmei. Altfel spus, Dapper a furat de la Louis Vuitton, iar Gucci a furat de la Dapper, deci de la Louis Vuitton… înțelegi ideea. 

Dapper Dan

În fine, timpul a trecut, conflictele s-au stins și iată-ne în fața unei colaborări între cei doi. Cu doar câteva zile în urmă, Gucci a lansat prima colecție în colaborare cu Dapper Dan online și în câteva magazine selectate. Colecția capsulă conține jachete supradiomensionate, hanorace, pulovere, pantaloni de inspirație sport și așa mai departe. Toate inspirate din stilul anilor 80. Privind pozele făcute de Ari Marcopolus parcă mă uit la un videoclip al vreunui rapper american din perioada optzecistă. Atât colecția cât și fotografiile aduc un omagiu rădăcinilor în New York ale designerului. 

Tricotaje, treninguri și jachete, toate pline de dungi, printuri și mai ales logo-ul Gucci în variante cât mai țipătoare. Avem de asemenea și tricouri, pantofi, genți, blănuri și eșarfe din mătase. Toate în același stil. La prima vedere, totul pare un kitsch absolut, însă dacă privim înapoi la acea perioadă, totul se explică.

Personal nu am găsit nici un element care să-mi placă în mod deosebit însă, amatorilor de vintage s-ar putea să le placă întreaga colecție. În plus, în ultimii ani Gucci a devenit marca preferată a tinerilor rapperi, unii dintre ei alegându-și nume de scenă inspirat din numele casei de modă, iar altii chiar au compus melodii elogioase. În fine. Și după ce inițial colecția a fost disponibilă exclusiv în magazinul Gucci din SoHo, acum este la liber online în cantități limitate, dar și în unele magazine selectate. Fără alte comentarii, aceasta este colecția Gucci în colaborare cu Dapper Dan.