Cinci evenimente artistice în 2018

AppleMark

Împătimiți ai artei, luați o foaie, un pix și notați! Anul 2018 se anunță de la început plin de gust, rafinament, inovaţie şi talent. Fără să fiu profet, pot anunţa cu maximă certitudine că 2018 o să fie doldora, pe toate continentele, de evenimente unul mai fastuos decât altul. Dintre toate, am ales cinci pe care să ți le prezint pe larg și la care te încurajez să ajungi.

Festivalul Internațional de Artă Contemporană, Paris

FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain) se desfășoară între 18 și 21 octombrie 2018, la Paris. Fix în perioada ideală pentru un city-break. Festivalul adună crema artei contemporane și moderne, pe care o distribuie apoi în toate colțișoarele celor două palate-muzeu ale artelor plastice, edificii construite în 1900 pentru Expoziția Universală de la Paris. Criticii susțin că, oricât ar căuta un alt loc, nimic nu se ridică la nivelul exigenţelor unui asemenea eveniment.  Ediția din 2017 a reunit creații extrem de cunoscute, precum colecția de picturi a lui Paul Gauguin intitulată ”Alchimistul”. Alături de clasici, figurează şi munca unor artiști mai tineri, precum a fost colecţia ”Women House”, ce a reunit operele a 39 de artiste.

Louvre Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Muzeul cu nume legendar franţuzesc şi cu adresă arăbească este situat în districtul cultural Saadiyat Island, pe o suprafață de 24.000 metri pătrați. O treime din teren este destinată strict galeriilor de artă. Muzeul a fost înființat pe 8 noiembrie 2017, iar costurile finale ale construcției sunt estimate la aproximativ 600 de milioane de euro. Miliardarii care trag sforile în Abu Dhabi au mai plătit încă 525 de milioane de dolari statului francez, pentru dreptul de a-şi asocia muzeul deşertului cu numele consacrat de ”Louvre”. Șeicii nu s-au oprit aici, că era păcat să arunce la cămile atâta amar de bani, iar pereţii muzeului să rămână goi. Au avut nevoie de opere de artă, iar pentru asta au mai alocat 747 milioane de dolari. Multe dintre lucrări vor fi doar împrumutate, altele însă vor fi cumpărate direct. Un lucru e cert, şi anume că expoziții vor fi din ce în ce mai multe. Prima a avut loc pe 21 decembrie 2017 și a constat într-o linie specială a evenimentului ”From one Louvre to Another”. Ciudat, mai degrabă mergea un titlu în franceză.

Banksy la Moca, Amsterdam

Banksy este, fără îndoială, cel mai mare artist stradal din lume, cunoscut pentru graffiti-urile lui pline de înţelepciune brutală. Ca să înțelegi mai bine, imaginează-ți toată satira și comicul de moravuri de la Caragiale desenate pe toți pereții reprezentativi din lume. Cu Banksy e fix același lucru. Pentru prima dată în istorie, cele mai bune lucrări ale lui împart una şi aceeași încăpere deschisă publicului. Expoziția o să fie vernisată în cadrul Muzeului de Artă Modernă din Amsterdam. Până pe 31 mai, ai tot timpul să mergi şi să o vezi. Odată ce i-ai trecut pragul, lasă-ți mintea să zburde slobodă pe pajiştea cu idei zugrăvite de mâinile acestui maestru graffiti, pictor și producător de filme. Banksy, în 2010, a ajuns în topul 100 al celor mai influenți oameni. Bună sau rea, influenţa lui merită atenţia ta, deci îţi recomand cu maximum de căldură şi expoziţia asta inedită.

Târgul Code Art, Copenhaga

Chiar dacă nu are cine ştie ce tradiţie pe cartea de vizită, acest eveniment are cu siguranţă un început promițător. Așa se recomandă târgul de artă contemporană de cea mai înaltă calitate intitulat Code Art, din Copenhaga. Expoziția însumează opere din toate colțurile lumii și este așezată în galeriile din capitala daneză. Mai exact, în clădirea Bella Center, cel mai mare centru expozițional din peninsula Scandinavă. Perioada în care se ține acest târg este deja stabilită, mai exact între 30 august și 2 septembie 2018.  

Liverpool Biennial, Liverpool

Este în momentul de față cel mai mare festival de artă vizuală contemporană din Regatul Unit și are o vechime de aproape 20 de ani. Imediat după ce Liverpool Biennial s-a consacrat drept evenimentul numărul unu al Marii Britanii, în 2017, organizatorii au promis că următoare ediție o să stabilească noi standarde în cadrul întregii industrii. În mod tradiţional, evenimentul se întinde pe parcursul a 15 săptămâni și are loc în galeriile de artă, în muzeele și în spațiile publice din oraşul ce i-a dat lumii pe legendarii Beatles. Expoziția din 2018 se intutulează ”Beautiful world, where are you?”

Acestea sunt doar cinci dintre cele mai răsunătoare evenimente de artă pe 2018. Ştiu că e greu, dacă nu chiar imposibil să ajungi la toate, pentru că banii şi timpul niciodată nu o să fie de ajuns. Dar te poţi considera împlinit ca iubitor de artă dacă reuşeşti măcar pe la unul dintre ele să treci, poate într-o delegaţie de la serviciu sau într-un city break, și o să îți dai seama la Revelionul următor că 2018 nu a trecut degeaba.