Cinci destinații de city-break la preţ accesibil

Netherlands, Utrecht (city). Neude

Există city-break şi la preţ pentru proletariat, indiferent cât efort ar depune agentul tău de turism să-ţi vândă numai destinaţii premium. Poate că nu ai bani de Paris, dar vrei sa respiri aer franțuzesc pe bani mai puţini. Sau poate vrei să vizitezi locuri pline de istorie din vechiul Imperiu Roman dar, la fel, te cam strânge un ciorap, vorba lui nenea Iancu. Norocul tău este că m-am interesat eu pentru tine şi am găsit cinci destinaţii de city-break unde o să-ţi rămână bani şi de suveniruri.

Bilbao, destinaţie alternativă pentru Barcelona

 

Renumită pentru distracția de noapte, pentru localurile cool și mai ales pentru echipele de fotbal, Barcelona poate deveni uneori exagerat de aglomerată. Victima propriului succes, cum ar zice americanii. Din cauza asta, nu te poți bucura de întreaga ei frumusețe, pentru că pur și simplu nu ai loc. Însă nu dispera! La 600 de km de capitala Spaniei, o altă destinaţie ce merită vizitată este Bilbao, cel mai mare oraș din Țara Bascilor. Clima sa este mult mai blândă decât în restul peninsulei, cu ierni în care foarte rar temperaturile scad sub limita înghețului, însă cu veri la 35 de grade. Ploile sunt și ele destul de frecvente, așa că o zi de plajă poate fi uneori ca o tragere la sorţi. Dar poate că norocul îţi va surâde. Centrul Istoric, Piața Nueva și Muzeul Arheologic din Bilbao sunt şi ele foarte solicitate, mai ales în zilele cu cer înnorat. Iar dacă fotbalul este argumentul suprem, nu uita că și Bilbao găzduiește o echipă destul de bine văzută pe plan mondial, Athletic Bilbao.

Perugia, sora mai mică şi mai cochetă a Romei

Roma este clar pe lista orașelor pe care trebuie să le vizitezi înainte să mori. Motivele, cred eu, sunt clare. Cetatea Eternă este doldora de istorie, dar şi de turişti, ceea ce înseamnă preţuri pe măsură. Cu bani ceva mai puţini poţi însă vizita sora mai mică a Romei, adică Perugia, reședința regiunii Umbria, oraş ce nu se lasă mai prejos atunci când vine vorba de conținut istoric și de evenimente artistice. Perugia se remarcă prin artă şi prin clădiri istorice impunătoare, precum Palazzo dei Priori sau Catedrala San Lorenzo. Orășelul este plin de străduțe înguste, ideale pentru plimbări în aer liber, la brațul unei domniţe. La capitolul dulciuri, orașul se poate mândri cu ciocolatele Perugina și Basci, delicatesele locale.

Avignon, dacă nu ai bani pentru Paris

E păcat să treci prin viaţă fără să vezi Parisul, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, orașul iubirii şi casa Turnului Eiffel, monument universal clădit cu oţel zdravăn de la Reşiţa. Din păcate, cu bani puţini, mai bine te mulţumeşti să-l vezi în poze. Sau, cu puţină inspiraţie, ai putea să iei în colimator Avignonul. Principalul obiectiv turistic al orașului este Palatul Papilor, construit în totalitate în stil gotic. Situat pe malurile încărcate de istorie are Ronului, Avignonul are zeci de piețe ce amintesc de originile sale medievale şi de istoria sa zbuciumată. Orășelul cu puțin peste 90.000 de locuitori este situat în sudul Franței, la 640 km de Paris și la 80 km de Marsilia. În anul 1995, centrul istoric din Avignon a fost încadrat  pe lista patrimoniului cultural mondial. Un motiv în plus să treci pe acolo.

Lasă Berlinul pentru Koln

Lăsa Poarta Brandenburg, principalul obiectiv turistic al capitalei nemțești, pentru al patrulea cel mai mare oraș din Germania. Este vorba despre Koln, orașul construit de ambele părți ale Rinului. Aici se spune că, după ce urci cele 509 de trepte ala Domnului, una dintre principalele atracții locale, te scalzi în bere și te rostogolești în ciocolată, pentru ca ambele se găsesc din belșug acolo. Un alt lucru remarcabil în Koln este târgul decorațiunilor de Crăciun, care se deschide la sfârșitul lunii noiembrie și umple toate piețele orașului cu beteală, vin fiert și turtă dulce. Cam în aceeași perioadă se desfășoară și cel mai important  eveniment din cultura localnicilor. Este vorba despre Carnavalul din Koln. Din noiembrie până în postul Paștelui au loc baluri mascate și festivități caracteristice pline de umor și satiră, mai ales la adresa personalităților politice. Ne-ar cam trebui și nouă unul.

Utrecht în favoarea destrăbălării din Amsterdam

cinci destinatii de city-break

Amsterdam este renumit drept cea mai populară destinație pentru burlaci. Până și eu, care-s o fire relativ liniștită, vreau să ajung în Amsterdam cu ceva bănuți la mine și să ma destind puțin din tot ce poate să ofere orașul ăla vicios. Dar până atunci, îți recomand să te oprești în Utrecht, unde toată atmosfera orașului este întreținută de cei peste 30.000 de studenți. În caz că ai gând să te liniștești și vrei să vizitezi locurile, nu rata Domntoren, cel mai înalt turn al celei mai înalte biserici din Olanda. Dacă ai noroc de vreme bună, de la cei 112 metri înălțime, ajungi să vezi până la Amsterdam sau Rotterdam.

cinci destinatii de city-break

 

Orașele de mai sus sunt printre cele mai căutate destinații pentru un city break. Eu am căutat să ofer o alternativă cât mai apropiată de orașul vedetă. Dacă și tu știi alte destinații care merită vizitate, pe lângă toate orașele mari, scrie un comentariu și revin cu o listă proaspătă.