Sărbători 2016 | Cheltuielile nechibzuite de care te poți lipsi

A venit, în sfârșit, vremea aia în care toți sperăm să ne putem bucura de câteva meritate zile libere, aduse de Crăciun și de Revelion, la capătul unui an de muncă – sperăm noi – încununat de succes. Numai motive să ne felicităm, ai zice! Ei, și vine acum un contabil scorțos, care vrea să-ți strice cheful și să-ți demonstreze că, din punct de vedere statistic și macroeconomic, românul habar n-are cum să-și cheltuiască banii, în special de sărbători. Mai trist e că are dreptate și că de partea lui stau cifrele.

Împodobește, mamă, masa!

Datele Băncii Naționale a României arată că, între 1 decembrie 2015 și 30 noiembrie 2016, prețul alimentelor a crescut cu 0.66%, adică un spor neglijabil, însă cheltuielile noastre, ca popor, cu alimentele, i-au luat-o deja înainte. Studiul “Cumpărăturile de sărbători” realizat de Mednet Marketing Research Center arată că, în medie, românii vor cheltui pe alimentele pentru sărbătorile din acest an 656 lei, față de 638 lei, în 2015. Cu alte cuvinte, în 2016 românii vor da pe alimente 3% mai mult, deși prețurile au rămas aproape neschimbate. Un paradox, veți zice? Mai degrabă un fenomen 100% românesc.

Adevărata surpriză este că românii nu au alocat chiar și mai mulți bani pentru mâncarea de sărbători din 2016. Hulpavi din fire și dornici ca mesele să se îndoaie sub greutatea bucatelor, noi nu ne uităm la bani, ne uităm doar la cantitate. Cumpărăm mai mult, chiar dacă asta înseamnă să facem compromisuri cu calitatea. Măcar de ne-ar aduce fericirea aceste mese doldora, dar ne aduc numai Colebil și kile în plus.

Unde găsești sărbătorile cu adevărat fericite? Sigur nu în platou…

Sărbătorile și turismul de sufragerie

Și mie îmi place carnea de calitate, însă nu-mi măsor bucuria sărbătorilor prin de cantitatea de tobă, lebăr, sarmale și cozonaci de pe pe masă. Experiențele și amintirile sunt barometrul meu preferat. Dar cifrele arată că-s, cel mai probabil, o excepție.

Nu este prima oară când spun asta, însă trebuie, din păcate, să mă repet: același studiu citat mai sus arată că românii vor aloca de sărbători pentru excursii și călătorii doar 839 lei, în scădere puternică față de cei 1.000 de lei alocați turismului de iarnă în 2015. Studiul mai arată că 81% dintre respondenți plănuiesc să își petreacă Revelionul în țară. Dintre aceștia, 78% cel mai probabil vor deschide șampania la miezul nopții în propria sufragerie sau pe la niște prieteni. Numai 11% au de gând să danseze la restaurant sau printr-un club în noaptea dintre ani, iar la munte se duc numai 8 procente dintre cei chestionați.

Amintirile, un cadou fără termen de expirare

Un alt paradox românesc este că, din păcate, prețurile unui pachet de Revelion în România sunt clar mai mari decât ofertele din Occident. Uneori, tarifele practicate la noi bat limita bunului-simț. Dar asta nu e o scuză ca să stai acasă, și iată de ce!

În primul rând, orice excursie reprezintă un cadou în sine și o aventură: planifici, cumperi bilete, găsești cazare, pornești la drum, ajungi într-un loc diferit de casa și de orașul în care trăiești restul anului și cunoști oameni noi. Ingrediente pentru amintiri de neșters, cu alte cuvinte. Plecarea de acasă te ajută să te deconectezi cu adevărat de la toate problemele și să te gândești doar la lucruri frumoase. Rememorarea acestor clipe, atunci când le vei povesti la întoarcere prietenilor, îți va produce aproape aceeași bucurie ca și experiența inițială. E dovedit științific!

În al doilea rând, faptul că ești cam strâmtorat financiar nu e o scuză. Psihologii s-au pus de acord cu mult timp în urmă că banii cheltuiți pe amintiri sunt cea mai bună investiție. Mai dă-le-ncolo de mese îmbelșugate, altfel spus, ia și te plimbă de banii ăia! Să-ți dau două exemple din viața mea recentă!

Anul trecut, în seara de Revelion, am urcat în tren și am coborât la Brașov, la timp pentru a prinde concertul din Piața Sfatului și artificiile de la miezul nopții. Câteva ore mai târziu, am urcat din nou în tren și am coborât în București. A fost o aventură scurtă, în care am dârdâit masiv la -13 grade, dar îmi aduc și acum aminte cu drag de această călătorie, pentru care am cheltuit mai puțin de 100 de lei.

Anul acesta, de Crăciun, am urcat iar în tren, am coborât la Sinaia, am trecut pe la Castelul Peleș, am luat un prânz tradițional la un restaurant și o ciocolată caldă la o cafenea, după care am revenit în București. Din nou o aventură de o zi, cu multe amintiri plăcute, la un preț foarte rezonabil.

Banii sunt importanți, dar experiențele sunt mai importante

Ce încerc să-ți spun acum, în ultimul articol semnat de mine în acest an, este că măcar de sărbători ar trebui să te gândești mai puțin la bani și mai mult la experiențe. O zi petrecută la munte alături de cei dragi are pe termen lung un efect pozitiv semnificativ mai pronunțat decât un cadou scump sau o masă îmbelșugată cu mâncare. Oricum, statisticile spun că jumătate din mâncarea de sărbători va sfârși oricum la coșul de gunoi. Pentru că noi preferăm să ne decorăm mesele, în loc să ne colorăm viețile. Iar tu poți schimba greșeala asta chiar acum.

Nici măcar nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Încearcă măcar o dată să investești în amintiri și apoi îmi vei da dreptate.