[VIDEO] – Centrul Istoric din Constanța

Merg în fiecare an pe litoralul românesc. Dar niciodată în oraș. Dacă-mi amintesc bine, ultima oară când am fost în Constanța, a fost în urmă cu cinci ani și chiar și atunci în trecere. Anul acesta însă, m-am gândit că ar fi momentul bun să revăd orașul. Mai exact Centrul Istoric. Știm deja că toată atentia se duce pe stațiunea Mamaia, pentru cluburi, beach baruri, restaurante și hoteluri de cinci stele, prin urmare ce ar putea să caute turistul, român sau străin fiind, prin traficul greu din oraș. 

Însă dacă luați la picior străduțele din centrul orașului o să găsiți rămășițele unei epoci pompoase, când statutul de oraș-port important din regiunea istorică Dobrogea, cu pozitie strategică, atrăgea dintre cei mai mondeni și bogați locuitori.

Între străzile Aristide Karatzalli și Callatis se află „Stradela” Vântului, una dintre cele mai înguste străzi din România. Strada are 110 cm lățime și aproximativ 100 de metri lungime prin care se spune că doar vântul încape. Odată ce înaintezi pe stradelă poți să zărești marea. În drum spre plajă îți va atrage atenția o clădire boierească, înaltă, într-o stare avansată de degradare. Construită în jurul anului 1926 cu arhitectură în stil neo-românesc, casa așteaptă acum dacă nu o reabilitare, măcar mai multă înțelegere din partea brizei și a timpului care o macină pe zi ce trece.

Următoarea oprire Piața Ovidiu. Animată de terase și restaurante, se deschide cu o imagine largă, mult diferită de centrul vechi din București. În locul asfaltului și gunoaielor găsești o piață aerisită și curată. De cum intri în piață se vede Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, ce găzduiește colecții de vestigii ceramice, statuare, epigrafice, numismatice, toate atestând locul anticului Tomis în istoria veche a ţării, apoi Marea Moschee cunoscută și sub numele de Moscheea Carol I. Lăcașul de cult musulman a fost construit între anii 1910 și 1913 pe locul fostei geamii Mahmudia din 1822. Aceasta adăpostește un covor vechi de peste 200 de ani primit cadou de la turci.  Să nu uităm de Portul Turistic Tomis construit între anii 1897-1909 după planurile inginerului Anghel Saligny. Este singurul loc unde ajung yahturi din diverse colțuri ale lumii si de unde se pot face excursii pe mare pe cele câteva ambarcațiuni destinate agrementului. Restaurantele de aici oferă o priveliște deosebită și un meniu bogat în specialitați marine. E musai să zăboviți o vreme pe aici. Mai ales seara.

O altă clădire superbă este Casa cu lei ce a aparținut unui armean bogat. Acesta a transformat-o, la acea vreme, în casă de toleranță pentru bogații vremii. Casa a fost pe rând hotel, restaurant și cazinou. Din păcate, la fel ca și Cazinoul, nu poate fi admirată decât de la exterior, nefiind deschisă circuitului turistic.

Pe strada Nicolae Titulescu, abia se poate zări de buruieni intrarea în vechiul Hotel Intim, inițial Hotel d’Angleterre. Locul unde a poposit o perioadă și poetul Mihai Eminescu. Aleea de promenadă este și ea foarte frecventată și găzduiește Acvariul, construit pe locul unei foste berării, și Cazinoul.

CONCLUZIE

Acestea sunt doar câteva obiective turistice din Centrul Istoric. Însă mai găsiți și Muzeul Marinei, Muzeul Mării, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, Muzeul Portului Constanța, Delfinariul, Acvariul constănțean, Edificiul Român cu Mozaic, Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel, Parcul Arheologic Constanța. Vă recomand să renunțați la câteva ore de plajă și să mergeți să descoperiți un oraș turistic cu multe contraste. Poate clipul de mai jos vă trezește și mai mult curiozitatea.