Cele mai bune evenimente și festivaluri în 2018

© FOTO: Petru Ivu

Cu fiecare an, Bucureștiul și în general marile orașe din România găzduiesc evenimente culturale și de divertisment din ce în ce mai elaborate, mai bine puse la punct și mai interesante. Dacă obiceiul era până de curând ca fiecare an să fie marcat de câte două-trei festivaluri mari și de alte câteva mărunte, iată că în 2018 avem peste 30 de evenimente majore. De la seri întregi dedicate filmului amator, festivaluri cu și despre mâcare de stradă, evenimente care deja au trecut granița și care au devenit internaționale și până la cele obscure adunări, ştiute numai de anumite comunități, iată că peisajul urban românesc devine din ce în ce mai colorat, mai conectat și mai avid după distracție, informare și de ce nu, culturalizare.

În condițiile astea, cum puteam eu să nu-ţi prezint cele mai interesante evenimente și festivaluri la care trebuie să participi în 2018? Nu, nu puteam. Așa că, din marea asta plină de zile dedicate distracției și petrecerii timpului liber, am ales doar zece. Nu de alta, dar îndată vine vara și va trebui să-ți povestesc despre festivalurile de muzică. Atunci să te ții!

Festivaluri de film

TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania

Cel mai important festival de film din România se desfășoară la Cluj-Napoca, în fiecare an, din 2008 încoace. Evenimentul este și primul festival internațional de film de lungmetraj din România și se numără printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii. Evenimentul se desfășoară în trei cinematografe din oraș, Republica, Arta și Victoria, însă la ediția din 2004 s-a realizat o premieră prin introducerea proiecțiilor în aer liber, în curtea Universității Babeș-Bolyai. O altă premieră a avut loc în 2007, când festivalul s-a desfășurat simultan în două orașe: Cluj-Napoca și Sibiu, pentru a onora anul în care Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii.

De-a lungul timpului, pe covorul roșu de la Cluj au pășit actori și regizori de talie modială, cum ar fi Sophia Loren, Iain Smith, Bill Guentzler sau Alain Delon. Pe durata a zece zile, Clujul devine Mecca cinematografiei în Transilvania, iar producțiile românești se completează cu seminare, workshopuri, concerte și petreceri. Început și încheiat cu proiecții sold out, Festivalul Internațional de Film Transilvania a bifat noi recorduri în istoria sa de 16 ediții, iar 2018 promite să fie cel puțin la fel de bun. Așa că, dacă ai în plan să-ţi petreci câteva zile la Cluj și să dai o tură pe la festival, îți recomand să iei bilete din timp.

BIEFF – Festivalul Internațional de Film Experimental București

București, 26 martie – 1 aprilie

Dacă ești mare amator de filme, dar nu te dai în vânt după cele comerciale sau de masă, acest festival este ideal pentru tine. A opta ediție a BIEFF vine și anul acesta să umple sălile de cinema ale Muzeului Țăranului și ale sălii Elvire Popesco cu creații cinematografice ale unora dintre cei mai de seamă producători ai momentului. În 2018, Competiția Internațională BIEFF invită publicul la introspecție și la dezbatere asupra condiției umane actuale, într-o lume în continuă schimbare. Programele tematice Human Nature / Mother Nature și Intimacy in the Digital Age ne amintesc că ne regăsim zi de zi într-un mediu înconjurător pe care l-am cucerit și pe care l-am alterat, dar în care ne scriem propriile istorii. Atelierele ne fac să medităm la cum ne modelăm, prin căutarea noastră neîncetată de conexiuni umane, interacțiunile și identitatea, în fața – sau cu ajutorul – inteligenței artificiale.

Festivalul este în căutare de voluntari așa că, dacă vrei să te implici și să fii mai mult decât simplu spectator, nu trebuie decât să completezi formularul de pe site până duminică, 4 martie.

Animest – Festivalul Internațional de Film de Animație

București, 28 septembrie – 7 octombrie

Despre acest festival ar fi multe de spus, cum ar fi că este cel mai mare festival de film din București și unul dintre cele mai importante festivaluri de animație din Europa. La eveniment se înscriu pelicule din toată lumea pentru cele șase secțiuni, printre care se numără lung-metraj internațional, film românesc, film studențesc, minimest și așa mai departe. Un loc de temelie îl ocupă și secțiunea Animash, rezervată celor mai populare filme de animaţie ale momentului, producţii premiate la festivaluri de film importante din întreaga lume. La acestea se adaugă în fiecare an secţiuni speciale, dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite pe plan global, studiouri care au realizat filme multi-premiate, festivaluri de profil celebre din Europa, precum şi unor animatori consacraţi. Din 2014, are loc o ediție anuală și la Brașov, în Piața Sfatului.

Festivaluri de muzică

Waha Festival

Bățanii Mari, județul Covasna, iulie 2018

Se spune că dacă ai fost și numai o dată la waha, cu siguranță inima ta rămâne acolo. Pădurea Micfalău are un farmec aparte și nu are nici o tangență cu lumea în forma pe care o cunoaștem. Numai inventivitate, hamacuri colorate, voaluri agățate de copaci, tobe africane, lumânări și decoruri pentru respirații holotropice și meditație. Rochițe hippie vaporoase, cozi împletite, muzică ce răsună în inima munților și… lipsa de semnal la telefon, care te face să te bucuri la maximum de întreaga experiență.

Sibiu Jazz Festival

Sibiu, 24 – 17 mai

Ediția din 2017 a reunit artiști din 17 țări, iar dacă nu ești familiarizat cu festivalul, îți spun că Sibiu Jazz Fest are în spate o istorie de aproape 40 de ani și prea puține evenimente de jazz se pot mândri cu o asemenea longevitate. Dacă inimă-ți pulsează atunci când auzi acorduri de jazz și vrei un eveniment complet care are în centru acest tip de muzică, trebuie neapărat să ajungi la Sibiu.

Festivalul SoNoRo

București, Timișoara, Cluj, Brașov

Concerte de muzică de cameră împletite cu poezie și arte moderne, care au loc în câteva dintre cele mai glorioase edificii ale orașului. Așa se poate defini unul dintre cele mai complexe și mai elegante evenimente legate de muzică. Ediția de anul acesta, a XII-a la număr, este intitulată HIDE&SEEK, iar numele a fost ales dintr-o joacă. Programul complet al evenimentului, pe zile și locații, îl găsești pe site-ul Sonoro.ro

Festivaluri de teatru

Ideo Ideis – Festivalul Național de Teatru Tânăr

Alexandria

Am o mare plăcere să îți spun despre acest festival, având în vedere că se organizează în Alexandria, județul Teleorman, de unde mă trag cu mândrie și eu. Ai crede că într-un oraș atât de mic, care contrar reputaţiei sonore a centrului academic omonim din antichitate nu are nici măcar o bibliotecă, nu poate exista un festival, mai ales unul care să conteze. Ei bine, uite că se poate. Dorința și ambiția unor puști de liceu a făcut posibil acest lucru. La mai bine de 12 ani de la prima ediție, Ideo Ideis crește frumos și devine din ce în ce mai important printre marile evenimente de gen. Fiecare an concentrează eforturile artistice în jurul unei teme diferite, iar ediția de anul trecut („Pe tine cine te minte”) și-a propus să dărâme stereotipuri, idei eronate și neadevăruri cu care liceenii timpurilor noastre pornesc la drum în viață. Spectacole de teatru susținute de adolescenți, ateliere de teatru înlesnite de personalități ce domină această artă, piese de teatru susținute de nume precum Horațiu Malăele sau Florin Piersic Jr. și proiecții de film… așa se face educația la festivalul Ideo Ideis. Încă nu avem confirmată data pentru acest an, dar umblă vorba prin mediile artistice că ziua zero va pica undeva la începutul lunii august. Ne vedem acolo?

FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Sibiu, 8 – 17 iunie

Începută în 1993, povestea continuă să reprezinte, an după an, o sărbătoare a artelor, ajungând cel mai mare festival de teatru de pe întinsul patriei și al treilea din Europa. Durează zece zile, dar sunt zece zile în care Sibiul vibrează de râsete, muzică și forfotă, consolidându-și încă o dată falnicul titlu de Capitală Culturală Europeană. Nu-i lucru neobișnuit să vezi cum se plimbă liberi pe străzi ambasadori, președinți, regizori și artiști din toate colțurile lumii. Fii prevăzător, deci, cumpără-ți bilet și cazare din timp. Biletele de vând ca pâinea caldă imediat cum sunt puse în vânzare, iar locurile de cazare și așa puține devin exagerat de scunpe.

Artă și cultură urbană

Street Delivery

București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Bacău, iunie

Street Delivery este un eveniment urban de arhitectură și arte care are loc în fiecare vară pe străzile orașelor din România și, într-un viitor apropiat, şi din Republica Moldova. Evenimentul eliberează câte o stradă de sub dominația automobilelor și o redă pietonilor, care o mobilează cu idei pentru un oraș mai bun. În București, strada Arthur Verona e împânzită din toate părțile de colțuri unde mocnesc creativitatea şi conștientizarea problemelor mediului, iar de pretutindeni te ispitesc standuri cu bucate sănătoase. Non-conformismul se plimbă ca pe bulevard, muzica se aude îmbietor, fără nici o tentă de indiscreție și, mai ales, mașinile strălucesc prin absență.

iMapp Bucharest

București, septembrie

Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente care învăluiesc Bucureștiul în lumini și artă, iată definiţia sa corectă. iMapp este un spectacol unic, unde muzica și proiecțiile 3D îmbracă în culoare cea mai mare clădire comunistă din istoria lumii, oferindu-i o nouă imagine, alta decât cea gri-murdară pe care o vedem în fiecare zi. Cu fiecare proiecție pe care o văd mă gândesc cum ar fi să fie așa seară de seară, ori cum ar fi ca Palatul Parlamentului să fie lăsat la liber pentru artiștii de stradă, care să-i dea un suflu nou. Ar fi interesant, nu?

Femei pe Mătăsari

București

evenimente și festivaluri

Dacă știi un pic de istorie legată de Capitala noastră scumpă, la propriu, știi care este legătura dintre strada Mătăsari și femei. Ei bine, festivalul își propune să schimbe abordarea de zi cu zi a străzii Mătăsari și să o transforme într-un spațiu artistic, cămin pentru concerte, expoziții, târguri, educație și voie bună. La ediția de anul trecut au răsunat voci cunoscute și atât de îndrăgite, precum cele ale Mariei Răducanu, Helenei sau Mariei-Casandra Hausi, s-a organizat a competiție de alergat pe tocuri și s-a lăsat cu proiecții pe clădiri, piese de teatru în plină stradă și ședințe de make-up.

Spotlight Festival

București

Evenimentul mai este cunoscut și drept Festivalul Internațional al Luminii, cu a lui artă digitală care invadează străzile, cu izul de SF și cu munca unor oameni care nu fac decât să iubească frumosul. Festivalul fotonilor coloraţi aduce trei zile de revitalizare absolută a bătrânului bulevard Calea Victoriei, timp în care fațadele clădirilor, de altfel anoste, se transformă în ecrane pentru arta vizuală de mapping, în vreme ce alte zone bucureștene găzduiesc instalații interactive și autentice nebunii ameţitoare din jocuri de lumini.

Festivaluri de design

Romanian Design Week

București, 18 – 27 mai

evenimente și festivaluri

Romanian Design Week este evenimentul anual care promovează designul românesc contemporan. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. Ediția aniversară de anul acesta, cu numărul cinci, se desfășoară între 20 și 28 mai, la București. Cea mai amplă și mai cool manifestare a designul românesc va include, ca în fiecare an, pe lângă expoziția centrală organizată de The Institute, și un circuit al evenimentelor și al spațiilor ce promovează designul și toate disciplinele acestuia. Expoziția centrală a RDW2018 aduce laolaltă cele mai bune proiecte de design din ultimul an în domenii precum arhitectura, urbanismul, designul de obiect, designul de hidrid.