Cele mai bune aplicații pentru sport

Cea mai mare motivație de făcut sport poate să vină din buzunarul tău. Și nu mă refer la banii pe care-i dai pe abonamentul de la sală sau pe antrenor, ci la smartphone. Sunt o mulțime de aplicații care te pot împinge către noi limite sigure ca să-ți atingi țelul. Poate vrei să arăți ca-n coverul de mai jos de pe Spotify. Sau poate vrei să slăbești.

  1. Spotify, Apple Music, Deezer sau Zonga. Gratuit sau cu abonament

E demonstrat ștințiific că muzică ne poate ajuta să alergăm mai mult și mai repede. De-asta nu îi vezi maratoniștii de profesie că aleargă cu căști, pentru că le este interzis. Și nici la examenele de admitere ale Armatei Americane nu o să vezi soldați cu Armin Van Buuren pe telefon. Muzica este un stimulent și un sedativ. Adică poți să tragi mai tare de fiare în intervale mai lungi de timp dar în același timp te va ajuta să scapi și de dureri. Melodia preferată te va ajuta să uiți de durerea de cap, de exemplu. Pe orice serviciu de streaming există playlisturi special făcute pentru diverse tipuri de antrenament: greutăți, alergat sau spinning. E important să îți alegi melodii cu un tempo care să se sincronizeze cu activitatea sportivă. Alert pentru spinning, sau ceva mai mellow pentru alergat.

2.7 M Workout (iOS și Android). Gratuit

Dacă vrei să faci mișcare acasă, în sufragerie este aplicația aproape perfectă. Te va motiva să faci sesiuni scurte de exerciții. În 30 de minute o să te simți ca nou și energizat pentru o zi grea de muncă. Aplicația îți dă un program scurt și intens ca să slăbești și să-ți întărești musculatura. Evident, exercițiile se fac cu greutatea propriului corp, adică o să economisești banii de fiare. Aplicația este gratuită dar ai reclame.

3. Runkeeper (iOS și Android). 40 de lei pe lună

Dacă alergi deja sau vrei să te apuci de alergat, Runkeeper este aplicația perfectă. Și motivația dintr-o astfel de aplicație vine din faptul că-ți poți monitoriza evoluția de la o alergare la alta. Partea utilă e că primești un raport pentru fiecare sesiune de exerciții: traseul pe care ai alergat, caloriile arse dar și pulsul. Ai milestones pe care le poți doborâ și te poți lăuda prietenilor tăi. Această aplicație funcționează foarte bine și cu smartwatch-uri, indiferent că ai un Apple Watch, Android Wear sau un Fitbit.

4. Pacer (iOS și Android). Gratuit sau 80 de lei pe an. 

Cum telefonul este deja plin de senzori (accelerometru, giroscop,) îl poți pune la treabă fără un ceas sau o brățară de fitness. Deschide Pacer și aplicația își face singură treaba. Va porni GPS ca să-ți arate traseul pe care ai alergat, numărul de pași dar și caloriile arse. Dacă vrei doar numărul de pași, fără sesiuni de antrenament, aplicația știe să-ți arate asta într-un raport detaliat. Există și o variantă gratuită dar și o parte plătită pentru informații mai amănunțite despre exerciții sau coaching la alergat.

5.  Nike Run Club (iOS și Android). Gratuit

Când un producător de echipmanete sportive își pune numele pe o aplicație știi că e ceva serios (Asics a cumpărat RunKeeper). Nike Run Club este o aplicația care te va ajuta indiferent de cât de bine ești pregătit într-ale exercițiilor fizice. Are parte de ”coaching”, în lipsa unui antrenor personal îl vei auzi în căști pe maratonistul somalez, Mo Farah. Altfel, tot din aplicația Nike Run Club îți poți sincroniza toată muzica. Are și o parte de socializare și poți să dobori  “realizări“, gen achievements cum îi spune în limba engleză.

Cu sau fără aplicații, mișcarea este vitală. Chiar și o oră pe săptămână te va ține energizat și odihnit. Și mergi pe jos ori de câte ori ai ocazia.