Cele mai bune clătite din București

Processed with VSCO with 6 preset

În dimineața asta m-am trezit cu o poftă incredibilă de clătite americane. Și pentru că avem la dispoziție mai multe modalități de comandă la birou, dilema a intervenit atunci când a fost nevoie să aleg locul de unde să comand. Pentru că, apropo, eu sunt ciudatul ăla care nu se dă în vânt după carfotii prăjiți și căruia nu-i plac clătitele clasice. Chiar dacă prefer în general deserturile cât mai simple, niciodată nu am fost un mare fan al clătitelor. Fie ele făcute cu lapte, cu apă minerală, cu tot soiul de ingrediente secrete ori metode inedite de preparare. Pur și simplu nu m-au convins. În schimb, clătitele americane, pe care eu le asociez cu niște pâinici dulci, îmi plac. Mi se par mult mai consistente și mult mai interesante ca textură.

Dar să mă lăsăm pe mine și preferinețele mele culinare deoparte și să vorbim despre ce te interesează. Dacă ai dat click pe acest articol, există o șansă foarte mare ca și tu să fii în căutarea clătitelor cele mai bune. Și pentru că avem mai multe locuri în București care oferă tot felul de sortimente și combinații de clătite și pancakes, m-am gândit să le adun aici și să ți le prezint. Pe multe dintre ele le-am încercat și eu și le recomand în cunoștință de cauză. Altele mi-au fost lăudate, așa că toate din lista mea merită încercate.

Maison des Crêpes

Începem cu Maison des Crêpes care după cum îi spune și numele este raiul clătitelor. De fapt casa clătitelor… în fine. Primul restaurant pe bază de clătite s-a deschis în decembrie 2016, iar în prezent ne putem bucura de două astfel de locații în București. Dintre cele două, preferata mea este cea din Aviatorilor pentru că este mică, cochetă și are un aer parizian special. Terasa de care te poți bucura în special vara are câteva mese înghesuite, dar care oferă senzația că ai fi în curtea unui prieten, iar bunica sau mătușa pricepută vă pregătește o porție generoasă de clătite. Sentimentul este alimentat și de faptul că dacă stai aproape de intrare, poți simți dinspre bucătărie un iz de clătite, fructe, ciocolată și alte astfel de miresme culinare. Ce să mai, miroase fix ca-n bucătăria bunicii.

Cum este meniul? Destul de generos. În primul rând ai la dispoziție atât clătite dulci cât și sărate, dar și o mulțime de alte preparate acompaniate de clătite. De asemenea ai la dispoziție și variante de mic dejun. De pe lista preparatelor sărate îți pot recomanda LIAM, adică pancake, brânză de capră, ou poșat, mix salată, dulceață de ardei iute. Cu alte cuvinte, ouă Benedict cu salată și pancakes în loc de chiflă. La capitolul desert îți spun sincer că îmi este greu să fac o recomandare. Cum aș putea să îți spun că îmi plac cele cu Nutella și căpșuni, dar să nu ți le recomand pe cele cu înghețată? Sfatul meu, ia cu tine mai mulți prieteni, comandați fiecare diferit și împărțiti. Sharing is Caring.

Pancakes and more

Al treilea pe lista mea este Pankcakes and More, locul de unde eu mănânc cel mai des clătite. Asta și pentru că este aproape de birou și pot face comandă. Unul dintre produsele mele preferate este Creme verte care conține pe lângă clasicele clătite spanac și cremă de bârnză. Ți le mai pot recomanda și pe cele cu pui, iar dacă vrei și altceva pe lângă clătite, poți încerca supa Golden cu dovleac, morcov și ghimbir. La capitolul desert poți încerca Rose Flap-Jack cu dulceață de trandafiri, dar și Simple Symphonie cu fructe de pădure, sirop de arțar și reducție de vin.

Și după cum îi spune și numele, Pancakes and More oferă și altceva pe lângă clătite. Pe listă regăsim supe, salate, burgeri și sandwich-uri.

Acestea au fost cele trei opțiuni ale mele. În București găsești o mulțime de alte locuri unde se fac clătite foarte bune, însă acestea sunt locuri specializate pe acest tip de desert. Mai poți pune pe listă și Frudisiac. Unul dintre locurile mele preferate când vine vorba de design scandinav.

Madame B

Dacă atunci când am făcut primele două recomandări m-am gândit la cei care au poftă de clătite dar vor să le savureze într-un loc interesant, cu cea de-a treia variantă vin în ajutorul celor care s-au trezit cu această poftă, dar din diferite motive nu pot sau nu vor să iasă din casă. Cei de la Madame B fac livrări la domiciliu. Și dacă îți faci cumva griji că vor ajunge la tine clătitele înmuiate sau scofâlcite din cauza timpului de livrare, ei bine, din propria-mi experință vă pot spune că cei de la Madame B au grijă să nu amestece sosurile și clătitele, le împachetează în cutii care să le protejeze și de cele mai multe ori ajung la tine de parcă atunci ar fi fost puse pe farfurie. Deci, dacă vrei clătite la micul dejun sau o domnișoară a petrecut noaptea la tine, a doua zi o poți impresiona cu o porție de clătite nu doar gustoase ci și arătoase.

Însă, faptul că am recomandat acest loc celor care vor să mâncânce în confortul casei, nu înseamnă că localul nu este de vizitat. Este amplasat la Timpuri Noi, pe Splaiul Unirii, iar atmosfera este una foarte boemă și relaxantă. De asemenea, meniul este destul de generos și cuprinde pe lângă clătite dulci și clătite sărate, salate și smoothie-uri.

Frudisiac

Deși spre deosebire de celelalte locuri nu este un bistro axat în special pe clătite, Frudisiac este unul dintre locurile mele preferate din București. N-aș ști să înșir trei motive clare, pur și simplu locul acela este total pe gustul meu și de fiecare dată mă simt ca acasă. De cum îl vezi la exterior te duce cu gândul la o cășuță în mijlocul unui oraș plin de betoane și blocuri. Pare o oază de liniște și relaxare și deși este neagră la exterior, iar design-ul scandiav de la interior îi duce pe mulți cu gândul la o atmosferă sobră, mie îmi oferă o stare excelentă. Vara, terasa, deși foarte mică, este locul meu preferat de ieșit, iar dacă mergeți iarna și aveți norocul să fi nins afară, cu siguranță vă veți simți ca într-o cabană la munte. Despre Frudisiac sigur v-am mai vorbit, dar sigur n-am spus nimic de clătitele lor. Da, au în meniu și câteva sortimente de clătite, toate excelente! Și pentru pasionații de cafea, aici găsiți “single origin coffee“, adică un soi de cafea pură, cu un gust unic oferit de bosabele folosite ce provin dintr-o singură plantație de cafea. Asta așa ca un pont pentru amatorii de cafea. Localul îl găsiți pe Strada Intrarea Bitolia, la numărul 4, în zona Dorobați.