100.000 de euro în 24 de ore: cel mai prost credit pe care poți să-l iei vreodată

Cartierul bucureștean Militari. O seară oarecare de vineri. Sunt la intersecția Lujerului și trebuie să ajung la Piața Gorjului. Trei stații banale de autobuz, dar nu și în zilele de vineri când mulți șoferi pleacă spre Autostrada București-Pitești.

Decid să iau metroul, chiar dacă este vorba despre o singură stație. Dau să cobor scările pentru a intra în subteran și mă lovește un panou publicitar imens. Din senin, fără să vreau, izbucnesc în râs:

credit2

100.000 de euro în 24 de ore. Dacă mi-ar da 1 euro pe secundă, în 24 de ore abia aș strânge 86.400 de euro. Decid să investighez misterul și să aflu secretele din spatele acestui credit miraculos.

În esență, lucrurile sunt simple: creditul se acordă pentru o perioadă de maxim 60 de luni, iar suma trebuie precizată în lei. “Hai să fac experimentul”, îmi spun: credit de 450.000 de lei pe 60 luni. Rata lunară fixă? O nimica toată: doar 16.000 de lei. Totalul pe cele 60 de luni? 975.000 lei. Aproape dublu, pentru că DAE este de 48%.

Ai pensie sau drepturi de autor? Ești eligibil!

Oamenii ăștia sunt dispuși să accepte orice surse de venituri pentru a-mi da banii. Ca să mă înțelegi mai bine, îți spun doar că pot să garantez împrumutul cu venituri din drepturi de autor (poate vor să-i dea bani unuia ca Brâncuși, cine știe!), acțiuni la bursă (hai, care aveți acțiuni la Petrom sau Romgaz?) și chiar pensii (ce, voi nu știți pensionari care ar avea nevoie de niște bani?).

Desigur, pentru un împrumut de 100.000 de euro veniturile astea nu sunt suficiente. Mai trebuie și o garanție imobiliară, a ta sau a unui garant. Sunt sigur că găsești un prieten care are în proprietate o locuință și care vrea să o pună la bătaie pentru a te ajuta. Desigur.

Cum să pierzi 250.000 de euro în 24 de ore

Și totuși, chiar dacă mă crezi sau nu, instituția financiară non-bancară (IFN) care îmi face oferta asta are tot interesul ca eu să NU plătesc ratele la timp. De fapt, are tot interesul ca eu să nu plătesc ratele deloc. În primul rând, sunt penalizat cu 1% din sold pentru fiecare zi de întârziere, adică cu 1.000 de euro pe zi la începutul creditului.

În al doilea rând, valoarea totală a garanțiilor pe care trebuie să le ofer pentru a primi creditul este de… 250% din valoarea creditului. În cazul meu, ar trebui să ofer garanții de 250.000 de euro pentru a putea accesa acest credit.
Prin urmare, de ce ar fi IFN-ul interesat să le dau 975.000 de lei înapoi în cinci ani când pot lua bunuri în valoare de 1.125.000 de lei pentru neplata creditului, într-un interval de timp mai scurt?

În loc de concluzie

Da, știu că reclama asta cu “100.000 de euro în 24 de ore” este concepută special pentru a te atrage pe site în ideea că poate, poate îți iei credit de la ei, oricât de mare sau de mic ar fi el. Eu îți spun însă doar că, indiferent de cât de mare sau de mic este creditul pe care vrei să-l iei, tot cu o garanție de 250% trebuie să te prezinți la ei. Ceea ce, desigur, este bine pentru IFN, dar extrem de nociv pentru tine.

Există metode mai bune de a face rost de banii pe care vrei să-i împrumuți: economisești sau, dacă e ceva urgent, apelezi la un prieten care te poate ajuta. Dar, indiferent ce decizie iei, nu te arunca la unul dintre cele mai proaste credite pe care le poți lua.