Ce poți să faci în București chiar dacă ești „de-al casei”

„De-al casei” este o denumire pentru cei care nu te mai întreabă unde e baia și nu se mai scuză atunci când intră în hol cu încălțările murdare. E pentru cei care nu te mai întreabă dacă ai ceva de băut și cunosc chiar și locul unde ții chipsurile. Ești de-al casei și dacă stai de câțiva ani în București, chiar dacă nu știi decât trei restaurante și tot atâtea parcuri pe care le frecventezi odată pe an.

Ce trebuie să faci?

Și eu sunt de-al casei și recunosc, în primul an de când m-am mutat aici, nu știam decât două parcuri și un singur restaurant. Acum știu tot trei. :) Fie că ești din București sau ești doar în vizită, ai ajuns în capitala României, un oraș cu o istorie tumultoasă și complicată, pe care nu vei apuca să îl cunoști prea bine nici măcar peste 5 ani.

Un mod foarte bun de a cunoaște orașul este să ieși din casă. Pe mine m-a ajutat fotografia. Ieșeam măcar odată pe săptămână și alegeam o zonă în care nu am mai fost până acum. Dacă nu ai aparat foto ia telefonul cu tine, știi cum se spune – cel mai bun aparat foto este cel pe care îl ai la tine. Sunt sute de locuri frumoase în orașul acesta, și chiar dacă nu le-am descoperit pe toate mai e timp. Dă-mi voie să îți spun câteva dintre ele.

Mergi în piața Obor

O cunoaște toată lumea. De câte ori ai fost pe acolo și ai intrat doar la parter unde sunt confecții și chinezării. Nu, nu la complexul Obor mă refer, cel de lângă metrou, ci la piața din spatele lui. Pe lângă legume, fructe și toate cele necesare, găsești multe alte lucruri interesante. Urcă la etaj, acolo sunt magazine cu mirodenii de toate felurile, băuturi alcoolice, magazin specializat de cafea, și produse din carne de toate felurile. Te vei întoarce cu siguranță de câte ori vei avea timp.

Mănâncă bine dar moderat

Caută un restaurant bun pe care îl recomandă toată lumea. Dacă 10 persoane cu care te întâlnești în două luni îți recomandă un restaurant înseamnă că e bun. Mergi „La Cocoșatu” în Dristor. Au mâncare bună și ieftină și sunt celebri chiar pentru mici. Dacă vrei să impresionezi pe cineva cu altceva decât carne tocată, încearcă un brunch la Roberto’s de la Hilton, duminica între orele 14 și 16. Meniul e variabil și mâncarea gustoasă.

Iți este foame la modul serios? la BurgerBar îți gătește burgerii pe loc cât timp aștepți la bar. Au foarte multe sosuri făcute în casă iar cartofii prăjiți sunt cei mai buni.

Vrei să vezi tot Bucureștiul?

Păi e simplu, urci în cea mai înaltă clădire din oraș, Skytower. Are 37 de etaje și o înălțime totală de 137 metri. La etajul 34 se află observatorul, și crede-ne pe cuvânt, ai ce observa. E deschis de la 11 la 18 până la sfârșitul lunii septembrie. Să îți dau un pont, mergi cu jumătate de oră înainte să apună soarele, priveliștea e superbă. Te descurci tu să vorbești frumos cu portarul ca să îți impresionezi iubita.

Ești mai rebel din fire?

Intră într-o comunitate de graferi, cei care sunt pasionați de graffiti. Îi găsești pe social media, sunt chiar foarte activi. E o modalitate bună de a vedea locurile mai ferite ale orașului. Există și un motel în București unde am înțeles că stau de obicei graferii din afara țării când vin pe aici. E un loc bun de început o discuție interesantă. Aici va trebui să te descurci singur. Google și Facebook îți sunt de mare ajutor, mai ales grupurile de pe rețeaua socială.

Vizitează, vizitează

Ai foarte multe muzee la dispoziție. Chiar dacă nu ai o înclinație spre artă și cultură tot îți recomand să vizitezi cât mai multe muzee. Nu trebuie să aștepți noaptea muzeelor, chiar nu îți recomand. E mai aglomerat decât la concertul lui Robbie Williams. Fiecare are ceva aparte. În plus, biletele sunt mai ieftine decât cele de la cinema. De parcuri și alte clădiri turistice știi probabil, e plin internetul de ele. Mergi în Gara Filaret, prima gară din București. Acum dezafectată și funcționează doar ca autogară, sunt multe aspecte interesante ale clădirii.

Fă-ți o ambrotipie

Stai puțin ce e aia? Nu are legătură cu medicina stai liniștit. Este un tip de fotografie care a apărut mai recent, iar poza se face pe sticlă în mod analog. Va trebui să stai nemișcat pe scaun, cam vreo 10 minute, însă rezultatul este spectaculos. Din câte știu este un singur studio în oraș care face așa ceva: Allkimik. Ajungi repede la ei și oamenii sunt foarte primitori.

Poți afla mai multe despre campania Open Your City pe pagina Facebook oficială a Heineken și pe website-ul Heineken.