Ce obiecte pentru locuinţă să nu cumperi la reduceri

Dacă săptămâna trecută vorbeam despre ce produse merită să cumperi în sezonul reducerilor a venit momentul să ne gândim şi la ce obiecte pentru casă ar trebui să evităm. Atunci când suntem bombardaţi cu oferte, e foarte simplu să cedăm tentaţiei şi să ne alegem cu nişte obiecte inutile, care mai rău fac bugetului, şi care în final ajung doar să ne aglomereze casa. Sezonul de reduceri poate fi un moment perfect pentru a face câteva investiţii rentabile, dar o poţi da şi în bară dacă te laşi pradă impulsurilor. De aceea am pregătit mai jos câteva tipuri de obiecte în care nu merită să investeşti.

Accesorii şi obiecte decorative

Ce obiecte pentru locuinţă să nu cumperi la reduceri

În general, obiectele decorative trebuie alese cu grijă şi în funcţie de amenajarea interioară pe care o ai deja sau în legatură cu atmosfera pe care o creezi. Tocmai din acest motiv e recomandat să nu cumperi diverse mărunţişuri pentru că sunt reduse şi pentru că te gândeşti că le pui tu undeva. N-o să se întâmple. Ori vor rămâne în pungi cu lunile, ori o să încarci rafturile degeaba şi le vei arunca dupa prima curăţenie. E de preferat să alegi doar câteva obiecte, care să se încadreze în amenajarea ta, şi care să aibă personalitate. În cazul obiectelor decorative, calitatea este mult mai importantă decât cantitatea. Câteva tablouri sau postere deosebite, şi atent alese, sunt mult mai de efect decât o duzină de rame ieftine cu poze furate de pe net, iar o statuetă culeasă dintr-un anticariat are mult mai multă personalitate şi farmec decât nimicurile decorative luate din impuls.

Lucruri desperecheate sau care nu fac parte din seturi

Bineînţeles că dacă îţi doreşti foarte tare o anumită cană, cu echipa ta preferată, e bine să ţi-o iei ca să nu o visezi noaptea, dar majoritatea lucrurilor care nu vin în seturi, sau măcar perechi, vor crea o atmosferă dezordonată. Dacă într-o cameră ai prea multe obiecte diferite, care nu se aseamănă deloc, totul va părea mai încărcat şi mai puţin gândit, iar acelaşi lucru este valabil şi pentru aranjarea mesei. Nu merită să investeşti în câte-o farfurie, ceașcă sau pahar, pentru că te vei trezi cu multe obiecte diferite iar atunci când vei aranja masa, va părea încropită. Atunci când amenajezi o încăpere, trebuie să gândeşti în ansamblu şi să nu aduci tot felul de obiecte disparate, doar pentru că arătau bine pe raft. Săpuniera gri ar arăta bizar alături de paharul maro, care stă lângă suportul verde, chiar dacă fiecare arată bine pe cont propriu. 

Lucruri pe care le ai deja

Da, poate că pătura de pe raft e tare frumoasă, iar la preţul ăla chiar merită, dar dacă ai deja una, poate că nu e cea mai bună investiţie. Mulţi dintre noi nu ne mai gândim la partea practică atunci când vedem oferte bune, iar rezultatul nefericit este faptul că ne aglomerăm casa cu tot felul de obiecte pe care nu le vom folosi. Dacă ai deja acasă un obiect asemănător, funcţional şi în stare bună, nu merită să cumperi unul identic. Bineînţeles, dacă fotoliul respectiv are o vârstă înaintată, arată cam jalnic şi numai confortabil nu mai este, aruncă-l şi cumpără liniştit unul nou, însă dacă el poate fi salvat sau este chiar în stare foarte bună, e păcat să arunci banii pe unul nou, când poţi investi în ceva mai util. 

Regula de bază în sezonul de reduceri, valabilă de fapt în orice perioadă, este să nu cumperi diverse lucruri din impuls, doar pentru că sunt ieftine sau sunt tare drăguțe. Gândeşte-te bine dacă ai nevoie de obiectul respectiv sau dacă îţi va îmbunătăţi în vreun fel locuinţa şi fă puţină cercetare de piaţă pentru a fi sigur că profiţi de cea mai buna ofertă.