Ce model este mai eficient la drum lung? Tesla Model 3 vs BMW iX3

Salut, Vlad aici. A venit momentul să facem un experiment despre care doream de ceva timp să devină realitate. Alaturi de Cristi Tudor ce activează pe canalul de YouTube: Romania Electrică, am testat eficiența celei mai populare și vândute mașini electrice din lume, Tesla model 3 în comparație cu BMW iX3, acesta fiind cel mai preferat brand premium de către români. Pentru un necunoscator, ce nu a mai avut niciodată contact cu o mașină electrică, un brand atât de cunoscut precum BMW poate aduce iX3-ul ca o opțiune din listă. Prin acest experiment am vrut să înțeleg dacă brandul nemțesc poate concura. Înaintea deciziei de a cheltui banii pe o mașină electrică, sunt câteva detalii ce trebuie luate în considerare.

Am ales aceste două mașini pentru că sunt similare din multe puncte de vedere. Tesla Model 3 are o baterie de aproximativ 72 kWh, iar BMW iX3 de 80 kWh, dar doar 75 utilizabili. Greutatea este de 1843 kg, iar cea a BMW-ului este de 2260 kg. Ultimul avantaj din tabăra Tesla, coeficientul de aerodinamică. 0.21 versus 0.29 pentru iX3. În acest test am mers până la Constanta și înapoi. Am avut flexibilitate să vedem care este cel mai optim tip de condus. Tesla face acest test mergand cu viteza de 130 km/h, deci are un consum mai mare de 22 kWh/100 km, iar iX3 cu 90 km/h cu un consum respectabil de 18 kWh/100 km.

Dacă datele acestea creează confuzie, pe scurt, iX3 este mai eficient, deci chiar putem spune ca mersul “la consum” face o diferență. Însă, Model 3-ul poate merge liniștit cu 130 km/h datorită superchargerului din Constanta ce permite o încărcare de 5 ori mai rapidă, avand viteza de 260 kW versus 48 kW, viteza stațiilor folosite pentru a încărca BMW iX3.

La ce concluzie am ajuns? Chiar dacă Tesla Model 3 a consumat mai mult curent, avantajul unui supercharger face ca mersul la consum să fie irelevant, diferența de timp fiind în favoarea Tesla cu 19 minute. BMW poate mai mult, vrem sa vedem mai mult. Abia așteptăm noul model i4 care este și un competitor direct al Model 3-ului să repetăm acest test. Numai bine.