Ce mașini sunt furate în România?

Astăzi abordăm un subiect care îți poate influența decizia dacă te gândești să-ți cumperi o mașină, fie una nouă sau una second hand. Dacă ești din acei foarte puțini care schimbă mașinile regulat, mă bucur pentru tine, experimentezi cum mulți și-ar dori, însă astăzi vreau să vorbesc cu aceia care își schimbă mașina odată la 4-5 sau chiar la 10 ani. Cum poate fi furat un telefon, o bijuterie, un ceas, și mașinile sunt în vizorul hoților așa că subiectul pe care îl discut astăzi este “care sunt cele mai furate mașini din România?” și cum ne ferim de o astfel de neplăcere. Bun, hai să începem.

În primele 4 luni din 2021 au fost furate 170 de mașini, motoscutere, ATV-uri, motociclete, remorci, cam tot ce are un număr de înmatriculare. Asta înseamnă mai mult de 1 pe zi. Comparativ cu alți ani, s-a redus considerabil numărul pentru că au fost perioade și cu 4 pe zi. 

Cele mai furate branduri sunt, în general, cele mai populare de pe piața second hand, adică clasamentul celor două se aseamănă într-o oarecare măsură. Dar aparent, românii au o pasiune pentru un anumit tip de mașină. Ajungem și acolo.

Bun, care este cea mai furată? BMW-ul. X5-ul, X3-ul, seria 7, dar și seria 3 sunt cele mai furate modele. Cum ziceam mai devreme de clasamente asemănătoare, Seria 3 este și cea mai cumpărată mașină second hand în România.  Pe locul doi, coincidență sau nu, brandul care are cele mai multe modele în topul mașinilor vândute, Volkswagen. Sunt modelele clasice precum Passat, Golf, dar și pasiunea ascunsă a românilor, o autoutilitară, Volkswagen Crafter.

Mai departe, pe locul 3, Mercedes-Benz cu modele rafinate precum Clasa S, C sau A, dar si Sprinter, din nou, o mașină de volum, care culmea, e și cel mai furat model, cel puțin în primele 4 luni ale anului. Pe al 4-lea loc, Opel cu modele precum Astra, Zafira, Ascona, Insignia, dar si Movano, din nou, mașină de volum.

Pe locul 5, Renault cu modelele Clio, Megane, Scenic și… ce să vezi, Renault Trafic. Observați un pattern?La toate brandurile din top 5, mai putin BMW, au fost furate autoturisme de volum. Dacă știi motivul sau îl bănuiești, aștept să îmi spui în comentarii pentru că sunt tare curios. Ar mai fi de menționat branduri precum Dacia, Audi și Skoda care sunt și ele în continuarea clasamentului.

S-a înregistrat o creștere în pandemie a vânzărilor mașinilor, atât noi cât și second hand. Am vorbit în clipul de mai jos și despre felul în care ne putem feri de astfel de neplăceri. Vizionare plăcută!